Coşul minim are o valoare imensă. De ce venituri colosale are nevoie o familie cu doi copii pentru un trai decent

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de aproape 10.000 de lei pe lună.
Filip Stan
25 oct. 2023, 14:00
Coşul minim are o valoare imensă. De ce venituri colosale are nevoie o familie cu doi copii pentru un trai decent

Coșul minim de consum pentru un trai decent a fost actualizat de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România. Creșterea față de anul trecut este de circa 15%, viața fiind mai scumpă din cauza inflației ridicate.

Coşul minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii are o valoare de 9978 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3807 lei pe lună.

Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au actualizat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023 (raportat la luna septembrie).

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9978 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3807 lei pe lună.

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința (apă, energie electrică, gaz și energie termică).,

 

14759

Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supraviețuirii — adăpost, alimentație — coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Coşul minim, influenţat de inflaţie

iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024 şi că leul va rămâne, cel mai probabil, sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi al impactului acestuia asupra economiei europene. Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini, arată analiza.

Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână
În raportul Foreign Exchange Market Outlook, iBanFirst, companie prezentă în 10 ţări europene, prezintă principalele tendinţe anticipate pentru piaţa valutară (forex) în 2024. Scopul acestor previziuni este de a ajuta companiile din România, în special cele care efectuează tranzacţii internaţionale, să îşi creeze o strategie solidă de gestionare a riscului valutar pentru anul viitor.

”Analiştii iBanFirst anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024. Cel mai probabil leul va rămâne sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi al impactului acestuia asupra economiei europene. Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini. Deşi cursul EUR/RON are o tendinţă ascendentă, analiştii estimează că perechea valutară se va tranzacţiona sub valoarea de 5,00 în prima jumătate a anului 2024. Acest lucru se datorează faptului că BNR are o toleranţă limitată pentru deprecierea RON, mai ales având în vedere reformele bugetare în curs de desfăşurare, care ar putea avea un impact moderat asupra inflaţiei. iBanFirst estimează, de asemenea, o creştere a cursului EUR/RON de la 5,00 la 5,02 lei pentru un euro în cadrul prognozei pe 12 luni”, arată analiza.

În ceea ce priveşte prognoza EUR/USD pentru 2024, din perspectivă economică, euro rămâne în continuare prea scump faţă de dolar. În opinia analiştilor de la iBanFirst, valoarea corectă a monedei unice este în jurul valorii de 1,05-1,03 USD. Contrar consensului pieţei, iBanFirst exclude o depreciere semnificativă a dolarului american în 2024. Opinia se bazează pe faptul că economia SUA continuă să performeze bine şi, deşi ar putea să-şi încetinească ritmul în acel an, nu se previzionează o recesiune. Chiar dacă se aşteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al anului 2024, analiştii iBanFirst estimează că pauza de politică monetară va fi mai lungă decât se anticipa iniţial, menţinând atractivitatea randamentelor reale din SUA. Deteriorarea economiei globale ar trebui să susţină, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioade de incertitudine.

Majorarea TVA de la 5% la 9% a produselor bio loveşte puternic în micii producători: „Dacă eu scumpesc, nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine?”
”Leul românesc este o monedă relativ lichidă. Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), rulajul mediu zilnic al leului pe piaţa valutară a fost de 9 miliarde de dolari în 2022. Acest lucru plasează moneda naţională printre primele 20 cele mai tranzacţionate şi mai lichide monede din lume”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

 

Coşul minm se schimbă de Sărbători. Înghețarea TVA pentru alimentele de bază a fost prelungită până după Sărbători. Ce noi produse au fost adăugate pe lista festivă

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită până la 31 ianuarie 2024. Alte nouă produse, respectiv carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere etc, au fost adăugate pe lista plafonatelor prin ordonanța Guvernului care va intra în vigoare la 10 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Lista completă a alimentelor cu TVA plafonată, luate în claclul la coşul minim:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
    Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
    Brânză telemea de vacă vrac;
    Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
    Făină albă de grâu „000” până la 1 kg;
    Mălai pănâ la 1 kg;
    Ouă de găină calibrul M;
    Ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
    Carne proaspătă pui* * Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard;
    Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc);
    Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
    Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masa);
    Cartofi proaspeţi albi vrac;
    Zahăr alb tos până la 1 kg;
    Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5-1,5 kg;
    Cozonac;
    Bulion de roșii;
    Smântână- 12% grăsime;
    Margarină;
    Drojdie;
    Carne tocată.

De asemenea, ordonanța aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianţilor de către unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora.

Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.

Coșul minim de consum pentru un trai decent este un concept inerent normativ, în alcătuirea căruia nu s-a urmărit identificarea comportamentului actual de consum al populației, ci mai degrabă evaluarea nevoilor reale ale oamenilor. Raportul prezintă în detaliu metodologia de calcul a valorii unui asemenea coș, în baza unei familii de referință de doi adulți salariați și doi copii, din mediul urban.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Meteorologii ANM anunță o iarnă cum n-a mai fost în București. Ce se întâmplă: “Așa vor arăta cele mai multe”
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii cu sănătatea în cuie. Urmează luni foarte complicate
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă spre insula Georgia de Sud
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă