„Protestele transportatorilor au ridicat de fiecare dată problema pericolelor pe care le presupune scăparea de sub control a transportului rutier de persoane. Nu este vorba doar de banii care nu mai ajung la bugetul de stat, din taxe şi impozite, sau de şomaj în rândul angajaţilor firmelor de transport, ci mai ales de siguranţa celor care călătoresc. Soluţia ‘transportului alternativ’ pe care deja a legiferat-o actualul Guvern nu face altceva decât să acrediteze ideea că orice posesor de maşină poate face această activitate ca un profesionist. Nimic mai fals! În afară de lipsa de experienţă la volan, care poate ucide, pe drumurile publice, există multe alte pericole, pe care tocmai le vedem în aceste zile, dar pe care COTAR le-a anticipat, de când (statul – n. r.) a început lupta împotriva transportului autorizat, pentru a favoriza companii care nu doresc să se supună legilor României, pentru a înregistra câştiguri cât mai mari”, se menţionează în comunicatul transmis de COTAR.
Organizaţia consideră că transportul de persoane este o problemă de siguranţă naţională şi solicită Guvernului o întâlnire de lucru.
„Măcar acum, după ce am văzut ce înseamnă un psihopat care ia autostopişti, aşteptăm o reevaluare a situaţiei şi soluţii pentru un transport de persoane sigur în România. Fiind o problemă de siguranţă naţională, propunem Guvernului o întâlnire de lucru, pentru a putea prelua şi în România modele de succes din alte ţări ale Europei. Soluţia nu este ‘transport ilicit poate face cine vrea în Romania’, ci transportul autorizat, cu şoferi profesionişti, verificaţi periodic, ce pot fi controlaţi în orice moment”, se precizează în documentul COTAR.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România avertizează că lipsa soluţiilor pentru un transport de persoane autorizat poate provoca noi cazuri de crime comise de şoferii „de ocazie”.
COTAR susţine că a avertizat autorităţile statului, în nenumărate rânduri, în ultimii patru ani, în legătură cu pericolele pe care le presupune răspândirea transportului neautorizat, neacreditat şi nefiscalizat.
„Astăzi asistăm neputincioşi la o tragedie care a fost posibilă din cauza lipsei transportului civilizat în peste 60% din suprafaţa României. Tinere sechestrate şi ucise de şoferii ‘de ocazie’. Acestea nu sunt primele cazuri şi nu vor fi nici ultimele, dacă nu se vor găsi soluţii pentru siguranţa călătorilor, cu transport de persoane autorizat conform legilor acestei ţări”, se menţionează în comunicatul transportatorilor.
COTAR propune subvenţionarea transportului de persoane ca soluţie pentru dispariţia autostopului din România.
„Lipsa implicării naşte monştri, iar ‘interesele’ în transportul ilegal de persoane poate să ucidă. Avertizăm încă o dată Guvernul României în legătură cu nevoia de a avea transport rutier de persoane autorizat, în toate localităţile din România. Se pot găsi soluţii pentru a se subvenţiona transportul, prin redirecţionarea unor fonduri, de la activităţi care nu sunt neapărat necesare, către acest sector de activitate care poate să facă din România o ţară fără ‘ia-mă nene’ şi fără pericol de moarte pentru cetăţenii care vor să călătorească în siguranţă”, a comentat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.