‘Îl rugăm pe domnul Preşedinte, Klaus Iohannis, să nu prelungească situaţia de la Ministerul Transporturilor, după ce am reuşit să vedem demisia lui Lucian Şova. Transportatorii cer de câteva luni demisia acestui ministru zero al Transporturilor, care nu a făcut nimic pentru transportatori, care a servit doar grupurile de interese sau pe cele personale şi pentru care minutul costă prea mult pentru a merge pe şantierele din ţară sau pentru a sta de vorbă cu noi. Acum, ca ministru demisionar, nu înţelegem de ce face paradă în fiecare zi. Are cumva de recuperat minute, ore, zile, sau chiar luni de zile în care nu a făcut absolut nimic pentru Transporturi? I-a cerut cineva raportul de activitate şi a realizat că n-are ce raporta, iar cu parada pe care o face acum crede că poate recupera?’, susţine Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
În opinia transportatorilor rutieri, Lucian Şova „a menţinut pirateria şi a încercat să forţeze emiterea unui ordin de ministru, pentru a favoriza anumite grupuri de interese”.
„Ministrul Lucian Şova nu a făcut decât să mintă transportatorii rutieri de persoane, de la preluarea mandatului, până la final. Ministrul Lucian Şova s-a remarcat prin patru lucruri, de la preluarea mandatului: lipsa totală de comunicare cu transportatorii rutieri autorizaţi; continuarea susţinerii pirateriei, prin menţinerea modificărilor legislative pe care le-a introdus în 2015; măsurile luate împotriva transportatorilor şi promovarea activităţii neautorizate şi nelicenţiate de transport rutier. Haosul creat de acest ministru pe piaţa transporturilor de persoane a început încă din 2015, când a introdus sintagmele ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’ în legea 38/2003, astfel încât cei care fac transport neautorizat să nu mai poată fi sancţionaţi, dacă sunt prinşi în trafic. Anul acesta, Lucian Şova a mai scos din joben un ordin prin care să modifice regulile de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane, fără să existe un studiu la nivelul întregii ţări, privind nevoile de deplasare ale oamenilor, document care ar trebui să stea la baza unui program de transport pentru deschiderea pieţei de transport din România”, susţin reprezentanţii COTAR.
Potrivit sursei citate, reglementarea pieţei de transport de persoane trebuie să fie reglementate prin lege, nu printr-un ordin de ministru. Reprezentanţii COTAR susţin că transportul public de persoane a fost pus în tot aceste timp „la ruleta rusească a ministrului Transporturilor, Lucian Şova”, care nu a reuşit să răspundă la o întrebare simplă: „Ce se va întâmpla cu ordinul 980/2011, asumat doar de el, fără o strategie în domeniu, astfel încât operatorii de transport să îşi pregătească din timp investiţiile în flotele auto?”.
COTAR este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional, care are ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto.
În data de 22 noiembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi-a dat demisia din funcţie.
El a anunţat la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern comună cu Republica Moldova, că şi-a depus demisia la Cabinetul premierului.”Sunt un om de onoare”, a spus el presei.
Comitetul Executiv al PSD a decis pe 19 noiembrie înlocuirea lui Şova de la Transporturi cu Lia Olguţa Vasilescu, însă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat marţi să aprobe revocarea acestuia din funcţie şi a respins propunerea social-democraţilor pentru acest portofoliu.
PSD a venit cu o nouă propunere pentru Ministerul Transporturilor, şi anume deputatul PSD Mircea Drăghici.