‘Un dialog constructiv este vital într-un moment în care Europa se confruntă cu extremismul islamist, cu migrații, cu expansiunea rusă și cu schimbările climatice. Aceste subiecte nu pot fi abordate decât cu eforturi colective’, notează cotidianul britanic de profil economic, cu o săptămână înainte de referendumul din 23 iunie privitor la oportunitatea ieșirii Marii Britanii din UE.
‘Campania referendumului este o confruntare între valori ce se opun: între internaționalismul liberal și un naționalism închistat, între un sistem de comerț deschis și marginalizare’, se mai spune în editorial.
Financial Times reia de asemenea argumentele unor organizații internaționale și economiști potrivit cărora un Brexit ar provoca pierderi economiei britanice.
Citeşte şi Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE au trimis o flotilă cu mesaje pro Brexit pe Tamisa
‘A abandona cauza unei reforme constructive a unei Europei, adevărat imperfecte, ar fi mai mult decât defetist. Acesta ar fi un act gratuit de automutilare’, estimează cotidianul. ‘Nu este momentul acum să redevenim mica Anglie. Noi suntem Marea Britanie. Avem de adus contribuția noastră la o lume mai prosperă și mai sigură. Votul trebuie să fie pentru ‘rămânerea’ (Marii Britanii în UE)’, conchide FT, citat de Agerpres.
Marile companii britanice s-au poziționat în marea lor majoritate în favoarea menținerii în UE. În ultimele zile, mai multe dintre ele, printre care BT Group și Rolls-Royce, s-au adresat direct angajaților lor în acest sens.
Însă, ultimele sondaje de opinie arată un avans al taberei pro-Brexit. Tabloidul The Sun, cel mai bine vândut cotidian britanic, s-a poziționat la începutul săptămânii pentru ieșirea Marii Britanii din UE, pentru a elibera țara de ‘dictatura Bruxellesului’.