Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, susţine că primii refugiaţi redistribuiţi potrivit planurilor Comisiei Europene, vor ajunge în noiembrie în ţara noastră.
Citeşte şi: Constantin Degeratu: Criza imigranţilor, o acţiune de RĂZBOI în spatele căreia s-ar putea afla Rusia
„Oferta a fost făcuta de către Guvernul României, iar oferta este următoare: 1705 migranţi pe mecanismul de relocare intra-UE. Este vorba să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia pe o perioadă de 2 ani începând cu noiembrie 2015 şi pe relocarea extra-UE, din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane pe o perioadă tot de 2 ani. (…)
România este complet nepregătită pentru a integra migranţi. Factorii decizionali nu conştientizează nici măcar parţial implicaţiile unui asemenea proces.
Tocmai de aceea s-a solicitat ca o astfel de preluare să se facă începând cu luna noiembrie, astfel încât să poată fi pregătită primirea acestor persoane în cele şase centre. Aceste centre sunt localizate în Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Rădăuţi, Somcuta Mare şi Timişoara. Capacitatea totală în aceste şase centre este de 950 de locuri„, a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban la Europa FM.
Cine nu va avea dreptul la azil, nu va putea rămâne în România, a susținut consilierul prezidențial Leonard Orban la Europa FM.
Cele șase centre în care vor ajunge imigranții sunt în localitățile București, Giurgiu, Galați, Șomcuța Mare și Rădăuți și Timișoara. Aici, imigranții vor primi apă, hrană, cazare și servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6 mii de euro pentru fiecare persoană.
Regimul în aceste centre va fi unul deschis, spune Leonard Orban. Chiar și așa, Leonard Orban a explicat că banii nu sunt suficienți, mai ales că din punctul său de vedere, România nu este pregătită să primească imigranți. Și-a asumat însă acest lucru pentru a fi solidară cu alte țări ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane.
Citeşte şi: Blaga: România, nepregătită să facă faţă cotei de imigranţi. Ei trec în spaţiul Schengen ca prin brânză
Consilierul prezidențial a explicat că primirea de refugiați implică eforturi mari astfel eventualele probleme de securitate să fie prevenite.
În aceste condiții, fostul comisar european recomandă Guvernului să pregătească un plan pentru a primi mai mulți imigranți pe termen lung.