Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Couchsurfing este o metodă facilă de a călători în întreaga lume şi de evita cheltuielile de cazare. O dovedeşte o comunitate online cu peste cinci milioane de utilizatori, din aproximativ 97.000 de oraşe, din toată lumea, care are ca principal scop crearea unei legături între călători şi localnicii ce vor să îi găzduiască pentru a le cunoaşte mai bine cultura.
Claudiu Popa
27 ian. 2013, 07:06
Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Paul Manea, unul dintre cei care au descoperit secretul călătoriilor ieftine, şi care, de mai bine de cinci ani se plimbă prin toată lumea, povesteşte pentru ROMÂNIATV.NET câteva din aventurile sale. 

Ideea din spatele Couchsurfing este simplă. Fiecare individ îşi poate face un cont. Ulterior, el poate alege dacă vrea să primească sau să ofere cazare. În urma unei trimiterii unei cereri, oamenii pot accepta sau nu să primească o anumită persoană. Potrivit lui Paul, creatorul unui site cu sfaturi pentru călătorii iefitne, numit nomadic.ro, aceasta este o experienţă unică, din care poţi învăţa foarte multe lucruri.

Couchsurfing este o metodă foarte ieftină și interesantă de a călători, prin faptul că te duci acolo şi cunoști oameni de la care poți învăța foarte multe lucruri. Ai foarte multe oportunități și ai posibilitatea să înveți ceva despre o țară chiar de la un localnic. Astfel am aflat foarte multe lucruri pe care nu le ştiam despre călătoritul ieftin, cum ar fi de unde să iau un autocar sau un tren, locuri de unde să fac autostopul şi multe altele”, povesteşte el despre site-ul care i-a schimbat modul în care priveşte călătoriile.

Paul a oferit şi câteva sfaturi cu privire la acest site, vorbind despre secretele pe care le foloseşte pentru a fi acceptat mai repede.

„Pe Couchsurfing primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi completezi profilul cu cât mai multe informaţii. Profilul trebuie să reflecte personalitatea ta, să arate cine eşti şi cum te comporţi. Ai mai multă încredere în cineva care are fotografii şi spune cine este şi ce vrea. Ai nevoie de referinţe pe site. Dacă nu călătoreşti este mai greu să le primeşti, deoarece sunt oferite de oameni care te-au găzduit deja. Cel mai uşor mod de a le obţine este să cauţi prieteni care sunt pe Couchsurfing şi să îi rogi să te ajute. Chiar dacă nu au stat la tine, trebuie să arăţi faptul că mai ai prieteni care te cunosc”, ne-a împărtăşit călătorul cel mai important site.

Chiar mai mult, există şi o perioadă propice de trimitere a cererii, cu cel mult o săptămână şi cu cel puţin trei zile înainte de ajungere.

Cea mai bună perioadă de a trimite cereri este undeva cu şapte şi trei zile înainte să ajungi. Dacă anunţi prea din timp, există posibilitatea ca persoana respectivă să uite că trebuie să ajungi. Când mă pregătesc să plec într-o ţară, îmi fac un şablon cu un mesaj pe care o să îl trimit mai multor persoane. Le spun povestea mea, o fac să pară originală şi să reflecte cât mai mult realitatea. Ulterior, personalizez mesajul pentru fiecare om în parte. Este bine să te legi de lucrurile de care persoana respectivă este interesată. Oamenii trebuie să se simtă băgaţi în seamă, să realizeze că nu vrei doar cazare gratis. Trebuie să arăţi că vrei să îi cunoşti. Uneori trimit o cerere şi sunt acceptat din prima, în timp ce de multe ori trebuie să trimit zeci de cereri sau chiar sute înainte să primesc un răspuns”, a continuat el seria de sfaturi.

Amintirile rămase în urma acestor călătorii sunt multe şi foarte profunde. Chouchsurfing-ul oferă o experienţă unică, mult mai profundă decât cea oferită de un hotel şi de o excursie organizată de un ghid.

În Grecia am stat la un cuplu care, în noaptea ajungerii noastre, se duceau la un protest în centrul oraşului. Ne-au invitat şi pe noi. Ulterior, ne-au povestit că au fost la fiecare protest organizat şi ne-au făcut să înţelegem contextul acelor proteste. La un moment dat am stat la un bărbat care avea un bar, şi ne-a invitat pe toată durata şederii noastre să stam cu el în bar până la finalul programului. După aceea, pe la 4 dimineaţa mergeam în alte baruri ca să se ne distrăm şi ajungeam acasă pe la şapte dimineaţa. În Dortmund am cunoscut un neamţ care nu vorbea engleză, dar fusese în America de Sud şi am vorbit în spaniolă. Mi-a spus foarte multe despre acest continent”, sunt doar câteva din experienţele pe care le-a trăit Paul.

„Nu am avut experienţe neplăcute, dacă te uiţi bine la oameni, găseşti persoane interesante şi nu ai de ce să îţi faci griji. Am plecat şi singur, am fost şi cu prietena mea, nu sunt probleme. Dacă te duci doar un băiat este mai greu să găseşti. Cuplurile au mai multe şanse”, a coincis Paul Manea discuţia despre Couchsurfing.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!