Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Couchsurfing este o metodă facilă de a călători în întreaga lume şi de evita cheltuielile de cazare. O dovedeşte o comunitate online cu peste cinci milioane de utilizatori, din aproximativ 97.000 de oraşe, din toată lumea, care are ca principal scop crearea unei legături între călători şi localnicii ce vor să îi găzduiască pentru a le cunoaşte mai bine cultura.
Claudiu Popa
27 ian. 2013, 07:06
Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Paul Manea, unul dintre cei care au descoperit secretul călătoriilor ieftine, şi care, de mai bine de cinci ani se plimbă prin toată lumea, povesteşte pentru ROMÂNIATV.NET câteva din aventurile sale. 

Ideea din spatele Couchsurfing este simplă. Fiecare individ îşi poate face un cont. Ulterior, el poate alege dacă vrea să primească sau să ofere cazare. În urma unei trimiterii unei cereri, oamenii pot accepta sau nu să primească o anumită persoană. Potrivit lui Paul, creatorul unui site cu sfaturi pentru călătorii iefitne, numit nomadic.ro, aceasta este o experienţă unică, din care poţi învăţa foarte multe lucruri.

Couchsurfing este o metodă foarte ieftină și interesantă de a călători, prin faptul că te duci acolo şi cunoști oameni de la care poți învăța foarte multe lucruri. Ai foarte multe oportunități și ai posibilitatea să înveți ceva despre o țară chiar de la un localnic. Astfel am aflat foarte multe lucruri pe care nu le ştiam despre călătoritul ieftin, cum ar fi de unde să iau un autocar sau un tren, locuri de unde să fac autostopul şi multe altele”, povesteşte el despre site-ul care i-a schimbat modul în care priveşte călătoriile.

Paul a oferit şi câteva sfaturi cu privire la acest site, vorbind despre secretele pe care le foloseşte pentru a fi acceptat mai repede.

„Pe Couchsurfing primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi completezi profilul cu cât mai multe informaţii. Profilul trebuie să reflecte personalitatea ta, să arate cine eşti şi cum te comporţi. Ai mai multă încredere în cineva care are fotografii şi spune cine este şi ce vrea. Ai nevoie de referinţe pe site. Dacă nu călătoreşti este mai greu să le primeşti, deoarece sunt oferite de oameni care te-au găzduit deja. Cel mai uşor mod de a le obţine este să cauţi prieteni care sunt pe Couchsurfing şi să îi rogi să te ajute. Chiar dacă nu au stat la tine, trebuie să arăţi faptul că mai ai prieteni care te cunosc”, ne-a împărtăşit călătorul cel mai important site.

Chiar mai mult, există şi o perioadă propice de trimitere a cererii, cu cel mult o săptămână şi cu cel puţin trei zile înainte de ajungere.

Cea mai bună perioadă de a trimite cereri este undeva cu şapte şi trei zile înainte să ajungi. Dacă anunţi prea din timp, există posibilitatea ca persoana respectivă să uite că trebuie să ajungi. Când mă pregătesc să plec într-o ţară, îmi fac un şablon cu un mesaj pe care o să îl trimit mai multor persoane. Le spun povestea mea, o fac să pară originală şi să reflecte cât mai mult realitatea. Ulterior, personalizez mesajul pentru fiecare om în parte. Este bine să te legi de lucrurile de care persoana respectivă este interesată. Oamenii trebuie să se simtă băgaţi în seamă, să realizeze că nu vrei doar cazare gratis. Trebuie să arăţi că vrei să îi cunoşti. Uneori trimit o cerere şi sunt acceptat din prima, în timp ce de multe ori trebuie să trimit zeci de cereri sau chiar sute înainte să primesc un răspuns”, a continuat el seria de sfaturi.

Amintirile rămase în urma acestor călătorii sunt multe şi foarte profunde. Chouchsurfing-ul oferă o experienţă unică, mult mai profundă decât cea oferită de un hotel şi de o excursie organizată de un ghid.

În Grecia am stat la un cuplu care, în noaptea ajungerii noastre, se duceau la un protest în centrul oraşului. Ne-au invitat şi pe noi. Ulterior, ne-au povestit că au fost la fiecare protest organizat şi ne-au făcut să înţelegem contextul acelor proteste. La un moment dat am stat la un bărbat care avea un bar, şi ne-a invitat pe toată durata şederii noastre să stam cu el în bar până la finalul programului. După aceea, pe la 4 dimineaţa mergeam în alte baruri ca să se ne distrăm şi ajungeam acasă pe la şapte dimineaţa. În Dortmund am cunoscut un neamţ care nu vorbea engleză, dar fusese în America de Sud şi am vorbit în spaniolă. Mi-a spus foarte multe despre acest continent”, sunt doar câteva din experienţele pe care le-a trăit Paul.

„Nu am avut experienţe neplăcute, dacă te uiţi bine la oameni, găseşti persoane interesante şi nu ai de ce să îţi faci griji. Am plecat şi singur, am fost şi cu prietena mea, nu sunt probleme. Dacă te duci doar un băiat este mai greu să găseşti. Cuplurile au mai multe şanse”, a coincis Paul Manea discuţia despre Couchsurfing.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Conducerea Dacia, decizie fără precedent. Cum va fi afectat modelul Spring
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
S-a dat ordin în UE și toată România. Este obligatoriu din 3 iulie. Nu se mai poate vinde
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!