Potrivit oamenilor de ştiinţă, nu se pune problema „dacă” va mai urma o pandemie după cea de coronavirus, ci de „când” va izbucni aceasta şi ne avertizează să ne pregătim deja pentru următoarea. Conform acestor specialiști implicați într-o campanie pentru natură condusă de National Geographic, vor urma alte pandemii asemănătoare celei de coronavirus, din cauza defrișărilor și din cauza folosirii animalelor sălbatice drept animale de companie, hrană ori sursă de medicamente.
Se estimează că până în anul 2050, populația globală va crește cu două miliarde, la 9,7 miliarde – ceea ce va însemna mai multă presiune în privința surselor de hrană. Astfel, oamenii ar putea începe să depindă și mai mult de animalele sălbatice. „Unele animale sălbatice sunt rezervoare enorm de patogeni, iar la mulți dintre aceștia, oamenii nu au fost încă expuși„, avertizează doctorul Samuel Myers, de la Planetary Health Alliance.
Potrivit lui David Quammen, expert în boli infecțioase, sunt mulți virusuri care ar putea trece la oameni, la fel cum se crede că s-a întâmplat cu COVID-19. „Sunt absolut sigur că vor exista mai multe boli de genul acesta în viitor dacă vom continua cu practicile noastre de distrugere a lumii. Atunci când tăiem păduri tropicale, ca să clădim sate, atunci când omorâm animale sălbatice, pentru hrană, ne expunem acelor virusuri. Este ca și cum ai demola un hambar vechi, apoi praful zboară. Când tăiaţi o pădure tropicală, virușii zboară„, a explicat el.
Bolile care se transmit de la animale la oameni reprezintă 17% din totalul bolilor infecțioase și provoacă anual peste 700.000 de decese.