COVID-19 ar fi fost creat într-un laborator din China. Robert Redfield, fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, a explicat că atunci când un agent patogen se transmite de la animal la om e nevoie de mai mult timp pentru ca aceasta să se răspândească.
Fostul director al CDC şi-a exprimat convingerea că noul coronavirus provine dintr-un laborator din Wuhan, China şi, astfel, contrazice teoria oficială a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează publicaţia Politico, citată de Alephnews.
De asemenea, Robert Redfield a afirmat într-un interviu acordat postului CNN că virusul SARS-COV-2 început să se transmită în provincia centrală a Chinei, Hubei, încă din septembrie sau octombrie 2019. Acest interval coincide cu cel stabilit de reprezentanţii OMS, trimişi în Wuhan.
„Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Redfield, care a fost director al CDC din 2018 până la sfârșitul mandatului fostului președinte Donald Trump.
Robert Redfield este în prezent consilier principal pentru sănătate publică în statul Maryland.
„Sunt de părere că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen în Wuhan este legată de un laborator. A scăpat. Unii oameni nu cred asta. Nu e nicio problemă. Știința va elucida în cele din urmă acest lucru. Nu este [un fenomen] neobișnuit ca agenții patogeni respiratori la care se lucrează într-un laborator să îl infecteze pe cel care lucrează în laborator”, a afirmat Redfield, referitor la originea virusului.
Astfel, Robert Redfield contrazice afirmaţiile experţilor OMS care au precizat luna trecută că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez, adică de la Institutul de Virologie din Wuhan. Specialiştii au spus că, cel mai probabil, noul coronavirus a fost transmis la oameni de la un animal.
Redfield a mai precizat că nu crede că virusul „a venit cumva de la liliac la om și, în acel moment … a devenit unul dintre cei mai infecțioase virusuri pe care le cunoaște omenirea, cu transmitere de la om la om”.
Fostul director al CDC a explicat că, în mod normal, atunci când un agent patogen este transmis de la un animal la om, „este nevoie de ceva timp până ca acesta să devină din ce în ce mai eficient în transmiterea de la om la om. Nu cred că acest lucru are sens din punct de vedere biologic” în cazul virusului care provoacă Covid-19, a spus el. Însă ficiența virală crescută ar fi putut fi cultivată într-un cadru de laborator, a adăugat Redfield, conform sursei citate.
Citeşte şi: OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19. Cine este de vină pentru răspândirea virusului