Aplicaţia solicită utilizatorilor să prezinte note vocale care să reprezinte expiraţie şi inspiraţie, tuse și să citească propoziția „Sper că datele mele pot ajuta la gestionarea pandemiei de virus”. Utilizatorii sunt întrebați dacă au fost testaţi pozitiv de coronavirus în ultimele 14 zile și dacă sunt încă în spital, deși cercetătorii au spus că nu există „nicio modalitate de a confirma dacă tilizatorii spun adevărul”.
Aplicația va întreba, de asemenea, utilizatorii despre vârsta lor, sexul biologic, simptomele coronavirusului, dacă sunt fumători, alte condiții de sănătate și locația lor aproximativă. Datele, care vor fi stocate pe serverele universității, vor fi utilizate pentru a ajuta la dezvoltarea algoritmilor de învățare a mașinilor care ar putea fi utilizate pentru detectarea automată a Covid-19.
Șefa departamentului de informatică și tehnologie din Cambridge, profesoara Cecilia Mascolo,a declarat că în timp, „tusea sau chiar vocea ar putea fi folosită pentru diagnosticul precoce”. Ea a spus că „ambele pot avea schimbări destul de specifice în această boală”, dar există încă „atât de multe nu știm despre acest virus și despre boala pe care o provoacă”.
„Într-o situație pandemică precum cea în care ne aflăm în prezent, cu cât puteți obține informații mai fiabile, cu atât mai bine.”, a spus prof. Mascolo.
După ce echipa și-a încheiat analiza inițială a datelor colectate de aplicație, aceştia vor oferi ceea ce au găsit altor cercetători. Ei spun că setul de date ar putea ajuta să facă lumină asupra evoluției bolii și a relației complicației respiratorii cu istoricul medical.
„După ce au vorbit cu medicii, unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le-au observat despre pacienții cu virus este modul în care respiră atunci când vorbesc, precum și o tuse uscată și intervalele de respirație”, a spus Prof. Mascolo.
„Există foarte puține seturi de date pentru sunete respiratorii, așa că pentru a face algoritmi mai buni care ar putea fi folosiți pentru detectarea timpurie, avem nevoie de cât mai multe probe de la cât mai mulți participanți. Chiar dacă nu obținem multe cazuri pozitive de coronavirus, am putea găsi legături cu alte condiții de sănătate.”, a adăugat acesta.