Milano este printre cele mai poluate oraşe din Europa şi a fost focarul pandemiei de COVID-19 din Italia. În condițiile restricţiilor legate de prevenirea răspândirii coronavirusului, traficul auto în oraşul lombard a scăzut la valori cuprinse între 30 şi 75%, în funcţie momentele zilei, dar şi indicii de poluare a aerului au scăzut proporţional. Autorităţile milaneze speră ca după ridicarea restricţiilor nivelul să nu mai revină la cel de dinainte şi sunt pregătite să ia măsuri în acest sens.
Astfel municipalitatea a anunțat că 35 km de străzi vor fi transformate peste vară, experimental, în spaţiu de plimbare şi mers cu bicicleta.
Planul Strade Aperte, anunțat marți, include piste temporare de biciclete, cu costuri reduse, trotuare noi și lărgite, limite de viteză de 30 km/oră și străzi cu prioritate pentru pietoni și bicicliști. Locațiile luate în calcul pentru acest plan includ un cartier cu trafic redus pe locul fostului Lazzaretto, un refugiu pentru victimele epidemiilor de ciumă din secolele XV-XVI.
„Am lucrat ani de zile pentru a încerca să reducem numărul de mașini de pe străzile oraşului. Dacă toată lumea conduce o mașină nu există spațiu pentru oameni, nu există spațiu pentru activități comerciale în afara magazinelor. Desigur, vrem să redeschidem economia, dar credem că ar trebui să o facem pe o bază diferită faţă de cea de până acum. Credem că trebuie să ne imaginăm Milano într-o noua ipostază. Trebuie să ne pregătim, să sprijinim baruri, artizani și restaurante. Când se va termina, orașele care mai au acest tip de economie vor avea un avantaj, iar Milano vrea să se înscrie în această categorie„, spune viceprimarul Marco Granelli.
Lucrările pentru o nouă pistă de biciclete şi trotuare extinse ar putea începe până la începutul lunii mai, pe o porțiune de 8 km, pe Corso Buenos Aires, una dintre cele mai importante străzi comerciale ale orașului. Restul lucrărilor vor fi finalizate până la sfârșitul verii, spun oficialii. Janette Sadik-Khan, fostă comisară de transport pentru New York, şi care a fost cooptată în proiect, spune că Milano ar putea oferi o foaie de parcurs pentru alții. „Planul care va fi pus în practică la Milano este atât de important, deoarece poate oferi un exemplu de modalitate în care îți poți reseta orașul. Este o ocazie să aruncăm o privire nouă asupra străzilor tale și să ne asigurăm că sunt setate pentru a atinge rezultatele pe care dorim să le obținem: nu doar deplasarea mașinilor cât mai repede posibil din punctul A în punctul B, dar făcând posibil ca toată lumea să se ocolească în siguranță„, spune aceasta.
„Înainte de pandemie plănuiam aceste schimbără pentru 2030, acum le-am devansat cu 10 ani, pentru 2020„, spune un alt viceprimar, Pierfrancesco Maran.