COVID-19. Modelul suedez începe să dea roade. Ţara care nu a impus nicio restricţie a trecut de vârful pandemiei

Suedia insistă că strategia controversată aplicată vizavi de răspândirea coronavirusului se dovedește eficientă, în ciuda faptul că până acum au fost raportate aproape 15.000 de infecţii şi peste 1.500 de morţi. 
Filip Stan
21 apr. 2020, 12:33
COVID-19. Modelul suedez începe să dea roade. Ţara care nu a impus nicio restricţie a trecut de vârful pandemiei

Abordarea neobișnuită a Suediei de combatere a pandemiei de coronavirus începe să dea rezultate, susţine unul dintre cei mai apreciaţi epidemiologi din această ţară. Anders Tegnell este cel care a conceput răspunsului relativ relaxat al acestei ţări în faţa pericolului reprezentat de COVID-19 şi acum a venit în faţa presei cu o serie de cifre reprezentând numărul de infecţii şi de decese care indică faptul că situația începe să se stabilizeze. „Ne aflăm pe un fel de platou„, spune Tegnell, care aşteaptă ca după acest mers liniar curba efectelor noului coronavirus să devină descendentă.

În toată această perioadă de la începutul pandemiei, Suedia a lăsat deschise școlile, sălile de fitness, cafenelele, barurile și restaurantele, guvernul limitându-se să le ceară cetățenilor să acționeze în mod responsabil și să urmeze recomandările privind distanțarea socială.

Citeşte şi Suedia: În Stockholm, peste 40% dintre cei infectaţi cu COVID-19 sunt imigranţi. Cum explică autorităţile acest procent

Răspândirea COVID-19 pe tot globul a declanşat răspunsuri diferite în funcţie de fiecare ţară şi nu este clar care strategie se va dovedi mai eficientă, chiar experții suedezi avertizând că este prea devreme pentru a trage concluzii. Dar, având în vedere daunele economice uriașe cauzate de blocajele stricte din majoritatea economiilor naţionale, abordarea suedeză a atras un interes considerabil în întreaga lume. O parte din această abordare se bazează pe accesul la unul dintre cele mai funcționale sisteme de sănătate de pe planetă. Suedia este una dintre puţinele ţări în care nu a existat o penurie reală de echipament medical sau de incapacitate spitalicească, iar corturile înființate ca unități de îngrijire de urgență din toată țara au rămas în mare parte goale.

Tegnell nu este singura persoanlitate din Suedia care consideră că țara a trecut peste cea mai grea perioadă. „Tendința pe care am văzut-o în ultimele zile, cu o curbă mai plană – în care avem multe cazuri noi, dar nu o creștere zilnică – se stabilizează„, a spus şi Karin Tegmark Wisell, șeful departamentului de microbiologie din cadrul Autorității pentru Sănătate Publică din Suedia.

Suedezii respectă distnaţarea socială fără a avea nevoie de legi

În urmă cu doar două săptămâni, imaginea de ansamblu era una considerabil mai întunecată, iar premierul Ștefan Lofven sugera că guvernul ar putea avea nevoie să-și revizuiască abordarea, existând temeri că vor urma mii de morţi într-un timp scurt. S-a descoperit chiar fisura care a generat rate de deces mai mari decât în ţările vecine, eșecul de a proteja persoanele aflate în azilele de bătrâni. „Protecția vârstnicilor aflaţi în casele de îngrijire ar fi trebuit să fie mai bună. Trebuie să ne uităm mai atent la ceea ce a mers prost„, admitea premierul Lofven. Cu toate acestea, în general, strategia sa a câștigat încrederea suedezilor, iar popularitatea sa a crescut. „Am o încredere foarte mare în autoritățile suedeze care gestionează această pandemie lucru. E greu de găsit un echilibru, dar am încredere deplină în măsurile luate de Suedia„, spune directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson.

Citeşte şi Wall Street Journal: România şi statele din Est ar putea da o lecţie Vestului în privinţa coronavirusului

Strategia Suediei în privinţa COVID-19 ar putea conduce la o contracție economică mai mică decât în restul Europei, deşi va fi totuşi semnificativă la nivel naţional, potrivit lui James Pomeroy, economist la Global Research HSBC. El a subliniat câteva caracteristici care ar putea ajuta țara să facă față crizei actuale. Mai mult de jumătate dintre gospodăriile suedeze sunt de o singură persoană, ceea ce facilitează realizarea distanțării sociale. Mai multe persoane decât oriunde în Europa lucrează de acasă și toată lumea are acces la internet rapid, ceea ce ajută părţi mari ale forței de muncă să rămână productive departe de birou.

Și, în timp ce multe alte țări au introdus legi stricte, inclusiv amenzi uriaşe, dacă oamenii sunt prinși încălcând legile legate de distanțarea socială, suedezii par să respecte aceste recomandări fără a fi nevoie de legislație. Călătoriile de la Stockholm la Gotland – o destinație populară de vacanță – au scăzut cu 96% în weekendul de Paște, potrivit datelor celui mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Telia Company. De asemenea, statisticile serviciului online Citymapper indică o scădere de aproape 75% a mobilității în capitală.

Suedia are în prezent 1.580 morţi de coronavirus, fiind ţara cu cel mai mare număr de decese din Scandinavia, dar sub state mai mici precum Belgia sau Olanda.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Prognoza meteo: Creștere treptată a temperaturilor și șanse ridicate de precipitații
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!