Medicul pneumolog Vasiliy Ştabniţki, care lucrează în Moscova, spune că știe de locuitorii înstăriți din capitala Rusiei care cumpără și stochează ventilatoare. „Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive, practic ar trebui să aibă un întreg laborator la marginea patului„, a declarat medicul, pentru Sky News.
Citeşte şi Un medic specialist ATI explică de ce mor tinerii din România din cauza COVID-19
În plus, aparatele au nevoie de cel puțin doi-trei doctori pentru terapie intensivă, asistente și alt personal medical, ceea ce face „imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau într-un birou”, a adăugat doctorul Ştabniţki. „Oamenii bogați pot investi în sistemul de sănătate, în spitale, în personal. Știu că mulți filantropi își cheltuie banii sau produc fonduri pentru spitale americane, britanice sau europene. Poate epidemia ar putea demara o tradiție similară în țara noastră. Nu știm mai exact câte ventilatoare avem„, a mai spus medicul moscovit.
Medicul specialist a afirmat că Rusia ar avea mai multe aparate de ventilație mecanică decât țările occidentale „datorită sistemului de sănătate de tip sovietic”. Sistemul „a avut multe spitale, bazându-se mai mult pe acestea decât pe serviciile ambulatorii.
Numărul de ruşi infectați cu COVID-19 este de 8.672, iar cel al deceselor este de 63.