O „triplă epidemie” cu care se confruntă Franţa, odată cu circulaţia simultană a virusurilor care dau Covid, bronşiolită şi gripă, este „complet inedită”, iar evoluţia sa este încă greu de prevăzut, a subliniat vineri serviciul de sănătate publică, relatează „Le Figaro”.
Sezonul de gripă a venit mai devreme ca de obicei, adăugându-se cazurilor de Covid şi bronşiolită în creştere şi ajungând în rândul sugarilor la niveluri fără precedent în ultimul deceniu. Această situaţie are impact asupra unui sistem de sănătate deja suprasolicitat, la fel ca şi în alte ţări, în special în Statele Unite.
„Situaţia este complet fără precedent” şi plină de „incertitudini”, a declarat Didier Che, director adjunct pentru boli infecţioase, într-un briefing de presă al agenţiei de sănătate publică.
„În anii precedenţi, existau mai multe viroze respiratorii care se succedau: o primă circulaţie de rinovirusuri făcea loc la VSR (principalul virus implicat în bronşiolite – n.r.), care în general făcea loc gripei. Aici, avem co-circulaţii”, a arătat şi epidemiologul Sophie Vaux. Această situaţie este „îngrijorătoare”, deoarece coexistenţa acestor patologii poate avea „un impact clinic destul de puternic, în special asupra spitalelor”, a adăugat ea. Şi asta se întâmplă chiar dacă aceste virusuri nu afectează „exact aceleaşi populaţii”, gripa şi Covid-ul afectând mai ales persoanele în vârstă şi vulnerabile, iar bronşiolita mai ales sugarii.
Este „dificil de prevăzut apariţia unor vârfuri” ale celor trei epidemii, dar e un posibil un vârf simultan de Covid şi gripă sau chiar şi de bronşiolită chiar de Crăciun, estimează specialiştii.
Una dintre necunoscutele majore este o posibilă competiţie între virusurile gripei şi Covid, care ar putea îngreuna coexistenţa acestora şi ar putea limita riscul unor vârfuri simultane. „Mai avem nevoie de ceva timp pentru a afla dacă această noţiune de canibalism viral se confirmă”, a declarat Didier Che.
Dar, a insistat el, Franţa „nu este complet neajutorată” şi dispune de „un arsenal preventiv” împotriva acestei triple epidemii. Agenţia de sănătate publică insistă mai mult ca oricând asupra vaccinării împotriva Covid, dar şi împotriva gripei, în contextul în care se apropie sărbătorile de sfârşit de an, cu întâlniri familiale ce vor favoriza transmiterea virusurilor. De asemenea, se recomandă cu insistenţă măsuri de protecţie (măşti în spaţii închise, spălarea mâinilor, aerisire etc.).
Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), notează mediafax
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat vineri că lacunele în ceea ce privește supravegherea, testarea, secvențierea și vaccinarea pentru COVID-19 continuă să creeze „condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare”, transmite Reuters.
Medicii avertizează în privinţa bolii greu de diagnosticat la copii şi adolescenţi: poate provoca diabet sau chiar ciroză hepatică
După ce a trecut apogeul pandemiei, țările din întreaga lume încep să slăbească frâiele în ce privește supravegherea, testarea și vaccinarea împotriva acestei boli care a făcut peste 6 milioane de victime până în prezent.
Aproximativ 90% din populația mondială are un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției mondiale de sănătate.
„Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă.
Comentariile sale vin în contextul în care China înregistrează o revenire a numărului de infecții.