Zeci de companii şi-au oprit activitatea în Rusia de la invadarea Ucrainei, pe care Moscova a numit-o ”o operaţiune militară specială”. Numeroaselor companii s-a alăturat și McDonald’s, care a spus că își închide temporar toate restaurantele din Rusia.
Lanţul de fast-food a spus că va continua să plătească salariile celor 62.000 de angajaţi ai săi din Rusia, în ciuda faptului că cele 850 de restaurante din această țară se închid.
Zeci de companii şi-au oprit activitatea în Rusia de la invadarea Ucrainei, pe care Moscova a numit-o ”o operaţiune militară specială” care vizează nu ocuparea teritoriului, ci distrugerea capacităţilor militare ale Ucrainei.
McDonald’s a fost aspru criticată deoarece compania nu a urmat multe alte branduri de alimente și băuturi care s-au retras din țară imediat după invazia din Ucraina.
Într-o declarație, directorul general, Chris Kempczinski, a spus că acest conflict „a provocat suferințe de nedescris unor oameni nevinovați” și că se „alătură lumii în a condamna agresiunea și violența și a ne ruga pentru pace”.
Rușii au format o coadă kilometrică în fața unui restaurant McDonald’s pentru a-și comanda mâncarea preferată. Nu se știe încă pentru cât timp se va aplica această retragere a companiilor de pe piața din Rusia, așa că oamenii au profitat de aceste ultime zile.
Fotografiile cu rușii adunați în fața restaurantelor de tip fast-food apărute pe internet ne duc cu gândul la momentul în care s-a deschis primul McDonald’s în Rusia, în 1990. Mii de oameni au îndurat atunci frigul și au stat ore întregi la coadă pentru a comanda.
De asemenea, compania Coca-Cola a anunţat recent că îşi suspendă operaţiunile în Rusia, o decizie similară fiind luată şi de cei de la Pepsi şi Starbucks.
„Inimile noastre sunt alături de oamenii care suferă efecte de neconceput ale acestor evenimente tragice din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Coca-Cola.
La câteva minute şi PepsiCo a anunţat că şi-a suspendat vânzările, inclusiv de 7up şi Mirinda. Dar va continua să vândă produse esenţiale zilnice, cum ar fi laptele pentru bebeluşi.
Tot marţi, Starbucks a anunţat că toate cele 130 de cafenele din Rusia care îi poartă numele se vor închide şi că va înceta să îşi livreze produsele în această ţară.
Ikea și-a întrerupt operațiunile în Rusia, după invadarea Ucrainei, dar și în Belarus, având în vedere că este țara care a ajutat Rusia în campania militară împotriva țării vecine. Zilele trecute, chiar înainte ca Ikea să se retragă, mii de oameni s-au înghesuit în magazinele Ikea să cumpere mobilier și articole pentru casă.
H&M a luat aceeași decizie și și-a închis toate magazinele de pe teritoriul Rusiei. Alte mărci care își reduc legăturile cu țara lui Putin sunt BooHoo, Burberry, Spotify, Netflix, Lukoil.
De asemenea, Jaguar Land Rover, HSBC, BP și Shell au anunțat și ele că părăsesc Rusia, în timp ce Mastercard și Visa au blocat chiar instituțiile rusești să-și folosească sistemele de plată.
Nicio parte a vieții în Rusia nu a rămas neatinsă. Disney s-a alăturat altor companii de film pentru a întrerupe lansarea filmelor sale în această țară.
În total, peste 200 de companii și-au anunțat retragerea din Rusia în semn de protest, de când Moscova a început invazia devastatoare a Ucrainei.
Lista completă a companiilor care s-au retras din țară o puteți găsi mai jos: