Miron Cozma îi consideră vinovaţi pe Ion Iliescu, Petre Roman şi Traian Băsescu pentru faptul că în septembrie 1991 s-a ajuns ca doi tineri să-şi piardă viaţa şi alte câteva zeci de mineri să fie răniţi prin împuşcare în timpul protestelor din Piaţa Victoriei. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a dat acest verdict, cu toate că instanţele de la noi nu au reuşit, în 20 de ani, să găsească cine a fost vinovat pentru cele petrecute.
„Nu avem curaj să-i acuzăm pe Ion Iliescu şi Petre Roman, preşedintele şi prim ministrul de atunci, şi pe Traian Băsescu, ca ministru al Transporturilor la ora aceea. Eu am semnat în registrul regionalei CFR Timişoara ce mi-a cerut Traian Băsescu legat de trenuri. Dovada există la dosarul cauzei, la Parchetul militar. Conform art. 31 Cod Penal, privind participaţia improprie, puteau fi acuzaţi aceşti conducători ai ţării pentru crimele care au avut loc acolo„, a spus Miron Cozma, în emisiunea „Newdesk”.
El şi-a motivat afirmaţiile prin faptul că „în mineri a tras dispozitivul condus de colonelul Gabor, care era în clădirea Guvernului, la ordinul lui Petre Roman şi cu buna ştiinţă a preşedintelui de atunci, Ion Iliescu”. „S-a tras în ei doar pentru că au venit să-şi ceară dreptatea, drepturile”.
Miron Cozma susţine că se află în posesia unor „probe elocvente” privind evenimentele din septembrie 1991 şi faptul că s-a acţionat cu forţă disproporţionată: „Probele sunt cunoscute de Procuratura Militară a României. Sunt expertize balistice, domnul general Dan Voinea a instrumentat întreg dosarul. Cei doi tineri, Crăiniceanu şi Frumuşanu, au fost împuşcaţi cu lansator de rachete. Au fost împulcaţi 42 de mineri cu gloanţe de 7.62, deci cu muniţie de război. Au fost împuşcaţi de la şezut spre picioare, pentru că se ştia că dacă vreun miner ar fi murit nimeni nu ar mai fi scăpat de acolo. Când s-au auzit împuşcăturile, era normal să se năpustească oamenii cu furie asupra guvernului”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991.
Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă.
La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.