Cozma: Nu avem curaj să-i acuzăm pe Iliescu, Roman şi Băsescu pentru crimele de la mineriadă

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe în timpul mineriadei. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată, dar CEDO a condamnat statul român la plata a 60.000 de euro daune morale apropiaţilor celor doi. Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a vorbit la România TV despre acel moment, despre probele pe care le deţine şi despre cei pe care îi consideră vinovaţi de faptul că s-a ajuns la moartea unor tineri.
Romania TV
25 apr. 2012, 16:53
Cozma: Nu avem curaj să-i acuzăm pe Iliescu, Roman şi Băsescu pentru crimele de la mineriadă

Miron Cozma îi consideră vinovaţi pe Ion Iliescu, Petre Roman şi Traian Băsescu pentru faptul că în septembrie 1991 s-a ajuns ca doi tineri să-şi piardă viaţa şi alte câteva zeci de mineri să fie răniţi prin împuşcare în timpul protestelor din Piaţa Victoriei. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a dat acest verdict, cu toate că instanţele de la noi nu au reuşit, în 20 de ani, să găsească cine a fost vinovat pentru cele petrecute.

Nu avem curaj să-i acuzăm pe Ion Iliescu şi Petre Roman, preşedintele şi prim ministrul de atunci, şi pe Traian Băsescu, ca ministru al Transporturilor la ora aceea. Eu am semnat în registrul regionalei CFR Timişoara ce mi-a cerut Traian Băsescu legat de trenuri. Dovada există la dosarul cauzei, la Parchetul militar. Conform art. 31 Cod Penal, privind participaţia improprie, puteau fi acuzaţi aceşti conducători ai ţării pentru crimele care au avut loc acolo„, a spus Miron Cozma, în emisiunea „Newdesk”.

El şi-a motivat afirmaţiile prin faptul că „în mineri a tras dispozitivul condus de colonelul Gabor, care era în clădirea Guvernului, la ordinul lui Petre Roman şi cu buna ştiinţă a preşedintelui de atunci, Ion Iliescu”. „S-a tras în ei doar pentru că au venit să-şi ceară dreptatea, drepturile”.

Miron Cozma susţine că se află în posesia unor „probe elocvente” privind evenimentele din septembrie 1991 şi faptul că s-a acţionat cu forţă disproporţionată: „Probele sunt cunoscute de Procuratura Militară a României. Sunt expertize balistice, domnul general Dan Voinea a instrumentat întreg dosarul. Cei doi tineri, Crăiniceanu şi Frumuşanu, au fost împuşcaţi cu lansator de rachete. Au fost împulcaţi 42 de mineri cu gloanţe de 7.62, deci cu muniţie de război. Au fost împuşcaţi de la şezut spre picioare, pentru că se ştia că dacă vreun miner ar fi murit nimeni nu ar mai fi scăpat de acolo. Când s-au auzit împuşcăturile, era normal să se năpustească oamenii cu furie asupra guvernului”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991.

Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă.

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...