Dacă îți dorești un cozonac pufost și aromat, fără a petrece ore întregi în bucătărie, atunci am o soluție pentru tine: o rețetă care nu necesită frământare. Gospodinele pricepute se folosesc de acest secre,t iar rezultatul este unul uimitor.
Paștele bate la ușă, iar gospodinele se pregătesc de preparat cozonaci. Indiferent că sunt cu nucă, mac sau ciocolată, cei mai delicioși trebuie să fie și pufoși. Așadar, pentru a prepara un aluat perfect este nevoie să urmezi câțiva pași importanți. Acest lucru te va ajuta să fii sigură că nu vei da greș.
Detaliile mici contează foarte mult atunci când vine vorba de gătirea cozonacilor, mai ales dacă vrei să te bucuri de o delicatesă în adevăratul sens al cuvântului. Există mai multe trucuri pentru a obține un cozonac pufost și aromat, pe care cei dragi îl vor aprecia.
Una dintre greșelile făcute este scoaterea cozonacului din tavă imediat după ce s-a copt. Pentru a ieși pufos, este recomandat ca acesta să mai fie lăsat în tavă aproximativ 15 minute.
Un alt pas important este adăugarea ingredientelor la temperatura camerei. În cazul în care acestea sunt proaspăt scoase din frigider, aluatul ar putea avea de suferit.
Iată o rețetă simplă și delicioasă de cozonac fără frământare, de care cu siguranță te vei declara mândră.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Făina se cerne într-un castron încăpător, apoi se formează o adâncitură în mijloc, unde se adaugă drojdia, puțin lapte călduț și două linguri de zahăr. Se lasă câteva minute până când drojdia începe să facă bule. Între timp, se separă ouăle, iar gălbenușurile se adaugă în aluat după activarea drojdiei, împreună cu 150 de grame de zahăr.
Pentru umplutură, se bat albușurile spumă cu zahăr, apoi se încorporează cacao și nucă măcinată.
În compoziția de aluat se adaugă treptat restul de lapte călduț și untul topit, amestecând bine până se omogenizează totul. Se acoperă bolul și se lasă la dospit aproximativ o oră, până când aluatul își dublează volumul.
După dospire, aluatul se împarte în patru părți egale. Fiecare bucată se întinde și se unge cu umplutura pregătită. Se răsucesc câte două rulouri și se așază în două tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei.
Cozonacii se ung cu ou bătut și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 50 de minute, până trec testul scobitorii. După coacere, se lasă puțin la răcit, apoi se pudrează cu zahăr.
Citește și: Rețetă pentru Paște. Pască fără aluat cu brânză. Modul de preparare pas cu pas