Un cozonac fără frământare poate ieși la fel de delicios și aspectuos ca unul care se frământă. Pentru asta, însă, este necesar să eviți câteva reguli simple.
Ingrediente pentru umplutură
Începe prin a cerne făina de cel puțin trei ori, apoi adaugă sarea și amestecă ușor.
Topește untul la bain-marie, apoi dă-l deoparte de pe foc și lasă-l până ajunge la temperatura camerei.
Încălzește laptele și amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie până când acesta se topește.
Toarnă peste drojdie aproximativ 100 ml lapte și adaugă una/două linguri de făină. Amestecă foarte bine până la dizolvarea completă a drojdiei. Lasă această compoziție la cald, ca să crească.
Separă gălbenușurile de albușuri şi amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Peste făină adaugă drojdia, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.
Acest aluat nu trebuie frământat, ci doar amestecat bine timp de câteva minute, cât să obții un aluat omogen, ușor elastic.
Lasă aluatul la dospit, între timp ocupă-te de umplutură.
Pentru umplutură, bate albușurile cu puţină sare, apoi adaugă zahărul în ploaie, până când spuma nu se mai desprinde de pe tel. Amestecă spuma cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 sau 6 bucăți egale. Întinde cu sucitorul câte o bucată de aluat și unge-o cu umplutura de nucă, apoi ruleaz-o.
Lasă cozonacii să crească 10-15 minute, apoi bagă tăvile la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.