Mirela Vaida le-a dezvăluit fanilor ei o rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă, stafide și rahat. ”Este o rețetă destul de complicată”, a spus Mirela Vaida
Pentru aluat aveți nevoie de următoarele ingrediente:
2 kg de făină albă tip „000”, sare, zahăr, drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț, un pic de unt gras şi smântână grasă, o lămâie dată pe răzătoare, esenţe, 7-8 ouă, lapte cald, apă minerală
Pentru umplutură:
rahat tăiat cubuleţe dat prin zahăr pudră, 1 kg de miez de nucă, zahăr, cacao, lapte, esenţe (de rom, lămâie și portocală), stafide.
Mod de preparare aluat pentru cozonac moldovenesc:
„În primul rând o să presor sarea peste făină, după care o să pun zahărul în cuibuşor. Apoi punem drojdia dizolvată în lăptic cald şi amestecăm. Să ştiţi că eu nu am cantităţi, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac reţete profesionale, le fac aşa, după mintea mea. O să pun acum untul, tăiat cubuleţe. Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făină şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână. Amestesc şi după aceea pun ouăle. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă. Mama, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun şase ouă.
Apoi adaug, pe rând, 6-7 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit”, a spus Mirela Vaida pe contul ei de YouTube.
Citește și: Cât costă un cozonac la brutăria Laurei Cosoi. Actrița nu mai poate face față comenzilor
Mod de preparare umplutură pentru cozonac moldovenesc:
„Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine.
Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze. Luăm o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi.
Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.