Cozonacul Dubai a apărut în cofetării. Deși prețul este mult mai mare decât cel al tradiționalului cozonac cu nucă, sunt români care vor să aibă pe masa de sărbători cozonacul cu fistic. Astfel că, brutarii și cofetarii s-au conformat și au început să pregătească și acest tip de cozonac.
Cofetarii și brutarii au început deja să preia comenzile de cozonaci pentru Crăciun și abia mai fac față cererilor.
„Deja am preluat comenzile de sărbători, 70% cumva suntem aglomeraţi, încă mai reuşim şi ne străduim să asigurăm pentru toţi românii, toate comenzile care sunt cerute. Credem cu tărie că acest desert ne aparţine nouă, românilor, că noi l-am inventat, tocmai de aceea este foarte, foarte cerut de cei din străinătate, de românaşii noştri care, cu mare drag, le pregătim aceste comenzi”, spune un brutar, potrivit observatornews.ro.
Anul acesta, printre cererile românilor se numără și cozonacul cu fistic, rețetă inspirată după celebra ciocolată Dubai. Astfel că brutarii și cofetarii s-au conformat.
„Ne păstrăm tradiţia asta de cozonaci tradiţionali, dar avem şi cozonaci moderni, glasuraţi, cu fistic, acum cozonac Dubai o să facem, pentru că asta este cererea”, spune Orsolya Fekete, reprezentant cofetărie.
Anul acesta, cozonacii s-au scumpit cu 25% față de anul trecut. Astfel că, un kilogram de cozonac tradițional cu nucă sau mac ajunge la 68 de lei. Cei care vor să facă o aroganță și să-și impresioneze invitații la masa de Crăciun plătesc pentru celebrul cozonac Dubai 90 de lei.
Pentru aluat ai nevoie de următoarele ingrediente: 500g de făină, 7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă, 230ml lapte gras călduț, două ouă la temperatura camerei, 70g miere, o legătură extract pur de portocală sau coajă de la 1/2 portocală bio, vanilie, 80g unt gras, minim 82% grăsime, ulei pentru suprafața de lucru, un ou (sau gălbenuș și lapte) pentru uns.
Pentru umplutură se folosesc următoarele ingrediente: 150g fistic măcinat fin, 50g miere, 250g mascarpone, o păstaie de vanilie, un gălbenuș mare sau un ou micuț
În cazul în care folosiți doar un gălbenuș, atunci se poate folosi albușul la uns cozonacul. Ingerdientele se amestecă foarte bine după frământarea aluatului, apoi crema se lasă la frigider până când va fi folosită.
Modul de preparare
Făina se cerne de două ori, apoi se amestecă împreună cu drojdia uscată. În cazul în care se folosește drojdie proaspătă, se amestecă drojdia cu puțin lapte călduț și o linguriță de miere și se lasă 15 minute să se activeze. Separat, se amestecă ouăle cu laptele călduț, mierea, vanilia și extractul de portocală/coaja bio.
Se toarnă amestecul lichid peste făină și se frământă aproximativ 10 minute. După aceea, se începe încorporarea untului topit, câte 1-2 linguri deodată, în timp ce se frământă. Această parte ar trebui să dureze încă 12-15 minute.
După ce mai frământați de două ori puneți aluatul înapoi în bol, acoperiți cu folie alimentară și lăsați la dospit până se dublează volumul. Timpul de dospire depinde de drojdie și temperatură. După prima dospire se mai frământă de două ori și apoi se lasă din nou la dospit, până se dublează volumul.
Aluatul se întinde într-un dreptunghi de 35-25, se unge cu umplutura dorită, se rulează, apoi se taie rulada în jumătate pe verticală. Cu grijă se împletesc cele două fâșii, ca o spirală, apoi cozonacul se pune în tavă cu hârtie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă la ultima dospire cam 20-30 de minute.
Când cozonacul este gata, trebuie scos imediat din tavă și lăsat la răcit.