Cozonacul secuiesc. Care este cea mai bună reţetă și ce istorie ascunde kürtős kalács. Preparatul a devenit cunoscut în toată România abia după căderea regimului comunist, când brutarii secui (cei mai mulți din Covasna) au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au răspândit în toată ţara (de unde și denumirea de „colac secuiesc”).
Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la sărbători, festivaluri și târguri. În limba maghiară kürtő înseamnă coș de fum, iar kalács înseamnă cozonac împletit. Astfel, termenul kürtős kalács înseamnă „cozonac împletit” (în formă de coș de fum), o aluzie la gaura din forma cilindrică a acestui preparat. Prima atestare a acestui cozonac glazurat datează din anii 1450, dar prima rețetă scrisă a rămas în istorie de la contesa Maria Mikes din Zabala, din anul 1784.
Cu toate că au apărut și rețete care atestă că acest desert poate fi pregătit în casă, pentru kürtős kalács ai nevoie de o formă specială, cilindrică, din cauză că aluatul se întinde foarte bine, se taie fâșii și se răsucește pe cilindru. Se știe că trebuie să fie un aluat pufos, ca cel de cozonac. Așadar, iată și rețeta, alături de mici trucuri folosite de gospodinele din Covasna pentru a da mai multă savoare cozonacului secuiesc:
Aluatul de la cozonacul secuiesc iese bun și parfumat dacă se adaugă coaja rasă de la o lămâie. Aluatul trebuie să iasă elastic și fin și să nu se lipească de mâini.
Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă
Se pune într-un vas uns cu unt să dospească până își dublează volumul. După ce a crescut bine și este pufos, se desprind bucăți cât o pită de mari și se rulează cu palmele unse cu ulei o fâșie lungă și groasă cam de două degete. Fâșia aceasta de aluat, la un kurtos tradițional, are aproximativ 3,5 m lungime. Ea se înfășoară pe suportul din lemn și se aplatizează ușor pe blatul de lucru, să se lipească fâșiile între ele. Se unge cu un amestec de gălbenușuri și ulei și se presară din belșug cu zahăr. Suportul se pune pe grătar și se rotește continuu să nu se ardă doar pe o singură parte. Cozonacul secuiesc este gata în aproximativ 8 – 10 minute, când fâșiile de aluat arată bine rumenite, pufoase și se desprind ușor una de alta.