CRĂCIUN 2014. Dacă nu v-aţi cumpărat încă un brad pentru Crăciun, puteţi să o faceţi mult mai uşor pe baza unei aplicaţii concepute de cercetătorul britanic Gordon Hunger.
Algoritmul se bazează pe câteva întrebări, iar la capătul „chestionarului” veţi şti exact ce tip de brad să căutaţi şi veţi scuti timpul pierdut printre brazii de diferite soiuri.
CRĂCIUN 2014. Prima întrebare la care trebuie să vă răspundeţi este: „Preferaţi un pom natural?”. Dacă răspunsul este „nu”, înseamnă că trebuie cumpărat un brad artificial. Dacă răspunsul este „da”, rămân trei etape înainte de alegerea bradului.
„Vă place un brad cu ramuri dese?”, „Vreţi ca bradul să aibă un parfum de Crăciun?” şi „Vreţi să ornaţi pomul de sus până jos?” sunt celelalte trei întrebări.
„Pomul decizional de Crăciun” conceput de Gordon Hunter se bazează pe o metodă ştiinţifică folosită de obicei pentru rezolvarea unor probleme complexe, de exemplu de medici atunci când pun un diagnostic sau prescriu tratamentul potrivit. În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, se iau în considerare factori de selecţie ca mirosul, stilul, culoarea şi mărimea.
CRĂCIUN 2014. Gordon Hunter a răspuns unei provocări lansate de o mare firmă de grădinărit, care a vrut să îşi ajute clienţii să aleagă bradul potrivit gusturilor lor.
„A fost interesant să recurg la o metodă pe care o folosesc în cercetările mele şi să realizez o aplicaţie originală de sezon, accesibilă tuturor”, a spus cercetătorul de la Universitatea Kingston, din Londra.
„Cu ajutorul ‘pomului decizional’, clienţii noştri vor pierde mai puţin timp uitându-se la numeroasele soiuri disponibile şi vor avea mai mult timp să se gândească cum să îşi înfrumuseţeze bradul”, a spus Steve Guy, expert în pomi de Crăciun la firma de grădinărit Dobbies.
Anul trecut, doi studenţi de la Societatea de matematică a Universităţii Sheffield au pus la punct o formulă matematică pentru calcularea cantităţii ideale de globuri şi ghirlande, în funcţie de înălţimea bradului.
Click pentru a mări imaginea