Sărbătorile de iarnă se apropie, iar Ziua Naţională a României m-a făcut să mă gândesc la obiceiurile şi tradiţiile româneşti de Crăciun, pierdute printre cele pe care le-am preluat de la alţii. Poate că în zilele noastre Crăciunul a devent mai mult o sărbătoare mult prea comercială, care ne îndeamnă doar să cumpărăm cât mai multe cadouri, însă cred că merită să ne aducem aminte şi de obiceurile tradiţionale legate de această frumoasă sărbătoare.
Poate că cel mai important simbol al Crăciunului este bradul, care se împodobeşte în ajun, pe 24 decembrie. Una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei este să îţi ajuţi părinţii la împodobirea sa cu globuleţe, beteală, instalaţii de lumină şi steaua din vârf, chiar dacă atunci când eram mici aveam nevoie de puţin ajutor pentru a o aşeza la locul său. În noaptea de 24 spre 25, Moş Crăciun vine în casele noastre pentru a aşeza cadourile sub brad, unde le vom găsi atunci când ne trezim.
Decoratiuni de Craciun DIY: suporturi de lumanari (tutorial video)
Ce-ai zice ca anul acesta să faci acelaşi lucru şi cu iubitul tău? Petreceţi ajunul Crăciunului împreună, împodobiţi împreună bradul în timp ce savuraţi o ciocolată caldă sau un vin fiert alături de prăjiturele, apoi stingeţi lumina şi aprindeţi luminiţele. După ce adoarme, strecoară-te uşor din pat pentru a aşeza cadoul său sub brad. Cu siguranţă va aprecia gestul tău!
Un alt obicei foarte cunoscut este colindatul, la care participă atât copii, cât şi adulţi. Deşi acum colindătorii pornesc la treabă încă de la începutul lunii decembrie, colindul ar trebui să înceapă pe 24 decembrie şi să continue 2-3 zile. Cei care vin cu colindul sunt primiţi în casă pentru a aduce sănătate şi prosperitate şi sunt recompensaţi cu colaci, mere sau nuci sau, în zilele noastre, bani.
Vezi Craciun 2014: obiceiuri si traditii romanesti pe cosmopolitan.ro