Colindatul începe în seara de 23 spre 24 decembrie şi se continuă până noaptea târziu. Seara, copiii merg să colinde la rude, la prieteni şi la vecini. Cele mai îndrăgite colinde: Moş-Ajunul, Bună-dimineaţa sau Bună-dimineaţa la Moş-Ajun răsună în toată țara în noaptea sfântă.
Tradiția spune că fiecare colind reprezintă un ritual care aduce beneficii în casa gazdei care primeşte colindătorii: alungă boala şi demonii, aducând noroc şi copiilor din acea gospodărie.
Din ziua de Crăciun şi până la Bobotează, pe 6 ianuarie, copiii merg să colinde cu Steaua la casele prietenilor şi vecinilor creştini. Cu acest prilej, copiii cântă cele mai îndrăgite colinde care vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos precum: „Steaua sus răsare”, „Trei crai de la răsărit”, În oraşul Viteem”. De-a lungul deceniilor, aceste cântări religioase sunt întâmpinate cu bucurie de gospodarii care-i primesc pe colindători și le dăruiesc mere, nuci, covrigi și bani. De fiecare dată, colindele cu Steaua aduc linişte sufletească şi bucurii în familiile unde poposesc colindătorii.
Brezaia, un colind răspândit în Câmpulung Muscel
Colindatul cu Brezaia este un colind răspândit doar în zona Câmpulung-Muscel şi înlocuieşte colindul cu Capra, răspândit în numeroase localităţi din ţara noastră. Pentru această datină, colindătorii o pregătesc pe Brezaia cu veşminte specifice: De la fetele din sat se adună 50 de basmale multicolore cu care se îmbracă un băţ înalt de cel puţin doi metri. Ca şi Capra, Brezaia are în vârful băţului două coarne, are și o gură făcută din două bucăţi de lemn şi sub aceasta Brezaia poartă o bărbiţă, asemenea ţapului. Totodată, hainele Brezaiei sunt împodobite cu mulţi ciucuri, cusuţi la colţurile fiecărei basmale. Pe parcursul a trei zile, Brezaia colindă la toate casele gospodarilor din localitatea respectivă, fiind însoţită de bărbatul ei (care se cheamă Moş- îmbrăcat şi el cu haine de sărbătoare, cu un cojoc foarte frumos) şi de un întreg alai. Colindul Brezaia este urmat de un bal, la care sunt invitaţi toţi colindătorii. A doua zi de Crăciun, Brezaia moare şi ea este plânsă de tot alaiul care a însoţit-o pe parcursul celor trei zile de colindat.
În noaptea de Moș Ajun, părinții să dăruiască copiilor bănuți
Obiceiul colindului s-a răspândit de la Moş Ajun, iar copiii și tinerii care merg pe la casele gospodarilor, să le ureze acestora spor şi sănătate, primesc mere, nuci şi colaci. Tradiţia spune că Moş Ajun a orânduit ca în această noapte sfântă, părinţii să le dăruiască copiilor câţiva bănuţi. Darul financiar primit de copii simbolizează sporul, de care ei se vor bucura până la anul următor.
Citeşte şi FILME DE CRĂCIUN: Vezi la ce te poţi uita în perioada Sărbătorilor de Iarnă VIDEO