Craciunul in China
Crestinii din China decoreaza casa si bradul de Craciun cu lumini, lanterne si lanturi din hartie colorata. Copiii isi agata sosetele si asteapta vizita lui Mos Craciun (Dun Che Lao Ren). In China, unde marea majoritate a locuitorilor nu sunt crestini, principalul festival de iarna este cel de Anul Nou. Copiii primesc haine noi si jucarii noi, se mananca preparate rafinate si se organizeaza si focuri de artificii. O alta traditie importanta in serbarea de Anul Nou o reprezinta cultul stramosilor. Portretele stramosilor sunt aduse in camera principala a casei.
Craciunul in India
Crestinii din India impodobesc de Craciun mango sau bananieri. De asemenea ei decoreaza si casele cu Frunze de mango. In unele regiuni din India se folosesc lampi cu ulei colorat pentru decoratiunile de Craciun. Aceste lampi sunt asezate pe perete sau pe acoperisuri. In noaptea de Craciun, bisericile sunt decorate cu flori traditionale si lumanari colorate.
Craciunul in Irak
In Ajunul Craciunului, crestinii irakieni sarbatoresc cu intreaga familie. Unul dintre copii citeste despre nasterea lui Isus, iar intreaga familie aprinde lumanari. Dupa ce copilul termina de citit povestea, in curte se aprinde un foc si toata lumea canta colinde. Daca focul arde toate vreascurile, anul ce vine va fi norocos. Daca focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie sa sara de trei ori peste scrum si sa isi puna o dorinta.
In ziua de Craciun un alt foc este aprins in curtea Bisericii. Preotul, care tine in mana o figurina ce il reprezinta pe pruncul Isus, incepe slujba. Apoi binecuvanteaza o singura persoana pe care o atinge. Persoana atinsa atinge mai departe pe vecinul sau. Toata lumea prezenta la slujba trebuie sa simta „atingerea pacii”.
Craciunul in Marea Britanie
Sarbatoarea Craciunului incepe cu Adventul, cand se impletesc ghirlande cu doua lumanari, una alba si una rosie. Decoratiunile de Craciun se pastreaza in case pana pe 6 ianuarie. In Ajun, apar cadourile, sub brad, aduse de Father Christmas, un personaj semanand mai degraba cu Spiritul Craciunului din povestea lui Charles Dickens, dar confundat tot mai mult in ultimul timp cu americanul Santa Claus. Parintii le spun copiilor povesti de Craciun, pregatesc morcovi pentru renii mosului si placinta si vin pentru Father Christmas. Craciunul aduce pe masa curcan si alte fripturi, merisor, pastarnac si cartofi copti, urmate de prajitura numita Christmas Pudding. Se canta colinde si se deschid cadourile.
Craciunul in Statele Unite si Canada
Traditia lui Santa Claus este esentiala, mai putin in Quebec. Traditiile difera in functie de tara de origine si de religie, insa Craciunul este celebrat de majoritatea locuitorilor, intr-un fel sau altul. Copii isi agata niste ciorapi speciali de semineu, in care sa primeasca darurile de la Santa Claus, ce vine prin cer cu sania trasa de noua reni si coboara prin horn. Masa de craciun cuprinde curcan, dar si alte feluri de mancare si multe dulciuri. Brazi impodobiti sunt peste tot, cel mai cunoscut fiind cel de la Rockefeller Center, o adevarata atractie turistica si pentru cei care nu sarbatoresc Nasterea Domnului.
Crăciunul în Italia. O importanta traditie italieneasca este cea a cantaretilor. An de an cei care serbeaza nasterea lui Iisus asculta colinde si cantece cantate la un instrument specific Scotiei, anume cimpoiul. Din pacate aceasta traditie este pe cale de disparitie deoarece nu mai este respectata cum era odinioara.
Traditia scenetelor are loc in ajunul Craciunului, moment in care sunt organizate scenete si piese de teatru cu scenarii inspirate din cartile sfinte.
Cum intreaga lume are un Mos Craciun, Santa Claus, Pere Noel sau Saint Nicholas si Italia are Santa Claussete, varianta feminina a lui Mos Craciun. Aceasta este cunoscuta si sub numele La Befana.
Legenda spune ca La Befana s-a consultat cu trei regi astrologi pentru a-l gasi pe copilul Iisus si pentru a-i oferi acestuia adapost.
Importanta si respectata de italieni in perioada sarbatorilor de iarna este si povestea potrivit careia sarbatoarea Craciunului trebuie sa dureze 12 zile. Astfel toate relele din an vor fi spalate si in noul an toata lumea va intra cu dreptul, fara pacate.