CRĂCIUN 2016. Tradiţii şi obiceiuri de CRACIUN în lume

Sărbătorile de iarnă sunt printre cele mai aşteptate sărbători. Crăciunul este sărbătorit în înreaga lume, iar fiecare ţară are propriile tradiţii şi obiceiuri.
Alina Costache
24 dec. 2016, 14:52
CRĂCIUN 2016. Tradiţii şi obiceiuri de CRACIUN în lume

Craciunul in China

Crestinii din China decoreaza casa si bradul de Craciun cu lumini, lanterne si lanturi din hartie colorata. Copiii isi agata sosetele si asteapta vizita lui Mos Craciun (Dun Che Lao Ren). In China, unde marea majoritate a locuitorilor nu sunt crestini, principalul festival de iarna este cel de Anul Nou. Copiii primesc haine noi si jucarii noi, se mananca preparate rafinate si se organizeaza si focuri de artificii. O alta traditie importanta in serbarea de Anul Nou o reprezinta cultul stramosilor. Portretele stramosilor sunt aduse in camera principala a casei.

Craciunul in India

Crestinii din India impodobesc de Craciun mango sau bananieri. De asemenea ei decoreaza si casele cu Frunze de mango. In unele regiuni din India se folosesc lampi cu ulei colorat pentru decoratiunile de Craciun. Aceste lampi sunt asezate pe perete sau pe acoperisuri. In noaptea de Craciun, bisericile sunt decorate cu flori traditionale si lumanari colorate.

Craciunul in Irak

In Ajunul Craciunului, crestinii irakieni sarbatoresc cu intreaga familie. Unul dintre copii citeste despre nasterea lui Isus, iar intreaga familie aprinde lumanari. Dupa ce copilul termina de citit povestea, in curte se aprinde un foc si toata lumea canta colinde. Daca focul arde toate vreascurile, anul ce vine va fi norocos. Daca focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie sa sara de trei ori peste scrum si sa isi puna o dorinta.

In ziua de Craciun un alt foc este aprins in curtea Bisericii. Preotul, care tine in mana o figurina ce il reprezinta pe pruncul Isus, incepe slujba. Apoi binecuvanteaza o singura persoana pe care o atinge. Persoana atinsa atinge mai departe pe vecinul sau. Toata lumea prezenta la slujba trebuie sa simta „atingerea pacii”.

Craciunul in Marea Britanie

Sarbatoarea Craciunului incepe cu Adventul, cand se impletesc ghirlande cu doua lumanari, una alba si una rosie. Decoratiunile de Craciun se pastreaza in case pana pe 6 ianuarie. In Ajun, apar cadourile, sub brad, aduse de Father Christmas, un personaj semanand mai degraba cu Spiritul Craciunului din povestea lui Charles Dickens, dar confundat tot mai mult in ultimul timp cu americanul Santa Claus. Parintii le spun copiilor povesti de Craciun, pregatesc morcovi pentru renii mosului si placinta si vin pentru Father Christmas. Craciunul aduce pe masa curcan si alte fripturi, merisor, pastarnac si cartofi copti, urmate de prajitura numita Christmas Pudding. Se canta colinde si se deschid cadourile.

Craciunul in Statele Unite si Canada

Traditia lui Santa Claus este esentiala, mai putin in Quebec. Traditiile difera in functie de tara de origine si de religie, insa Craciunul este celebrat de majoritatea locuitorilor, intr-un fel sau altul. Copii isi agata niste ciorapi speciali de semineu, in care sa primeasca darurile de la Santa Claus, ce vine prin cer cu sania trasa de noua reni si coboara prin horn. Masa de craciun cuprinde curcan, dar si alte feluri de mancare si multe dulciuri. Brazi impodobiti sunt peste tot, cel mai cunoscut fiind cel de la Rockefeller Center, o adevarata atractie turistica si pentru cei care nu sarbatoresc Nasterea Domnului.

Crăciunul în Italia. O importanta traditie italieneasca este cea a cantaretilor. An de an cei care serbeaza nasterea lui Iisus asculta colinde si cantece cantate la un instrument specific Scotiei, anume cimpoiul. Din pacate aceasta traditie este pe cale de disparitie deoarece nu mai este respectata cum era odinioara.

Traditia scenetelor are loc in ajunul Craciunului, moment in care sunt organizate scenete si piese de teatru cu scenarii inspirate din cartile sfinte.

Cum intreaga lume are un Mos Craciun, Santa Claus, Pere Noel sau Saint Nicholas si Italia are Santa Claussete, varianta feminina a lui Mos Craciun. Aceasta este cunoscuta si sub numele La Befana.

Legenda spune ca La Befana s-a consultat cu trei regi astrologi pentru a-l gasi pe copilul Iisus si pentru a-i oferi acestuia adapost.

Importanta si respectata de italieni in perioada sarbatorilor de iarna este si povestea potrivit careia sarbatoarea Craciunului trebuie sa dureze 12 zile. Astfel toate relele din an vor fi spalate si in noul an toata lumea va intra cu dreptul, fara pacate.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă cu puțin timp
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Nicuşor Dan clarifică termenul „cretini” folosit într-o postare pe Facebook
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'