Crăciun 2023: O primărie a decis să mărească despăgubirile pentru crescătorii de porci din comună. Despăgubiri mai mari pentru crescătorii de porci care au rămas fără animale din cauza pestei porcine africane. Suplimentarea compensațiilor se va face de la bugetul local, în urma unei decizii a primăriei Bâlteni, din județul Gorj.
Localnicii din Bâlteni, județul Gorj, vor beneficia de despăgubiri suplimentare, din partea Primăriei, pentru că porcii din gospodării le-au fost eutanasiați pentru a combate pesta porcină africană. Oamenii care au suferit pierderi ale suinelor din gospodării vor primi, pe lângă cei 10 lei/kg de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV), încă 8 lei/kg din partea autorităților locale.
În ședința de Consiliu Local de luni, 27 noiembrie, la nivelul Primăriei comunei Bâlteni a fost adoptat un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea suplimentării despăgubirilor acordate proprietarilor de porcine ucise pentru combaterea pestei porcine africane.
Conform actului local, toți cetățenii din satele componente comunei Bâlteni care au fost păgubiți după ce animalele din gospodării le-au fost sacrificate în vederea combaterii pestei porcine africane, vor primi despăgubiri suplimentare din bugetul local al Primăriei Bâlteni.
Veștile pe care nimeni nu vrea să le audă pe final de an: Preţurile vor exploda în trei domenii vitale
Sprijinul din partea Primăriei se va face pe bază de cerere, dar se vor consulta și tabelele realizate de DSV Gorj, cu persoanele care și-au sacrificat porcinele.
Sumele aferente despăgubirilor vor fi achitate în baza tabelelor întocmite de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Mai precis, deși au fost despăgubiți de către stat, conducerea Primăriei Bâlteni a hotărât să le achite acestora ajutoare bănești suplimentare.
”La nivelul Consiliului Local a fost aprobată deja hotărârea ce privește alocarea unor despăgubiri suplimentare pentru localnicii ai căror porci au fost sacrificați. Ei deja au primit despăgubiri din partea celor de la DSV de 10 lei/kg, iar suplimentar noi le vom oferi 8 lei/kg. Oamenii vor trebui să vină la noi să depună o cerere și în baza acesteia, dar și analizând tabelele de la DSV Gorj, noi le vom achita sumele aferente. Estimăm că în această situație se află circa 40 de oameni din comuna Bâlteni. În acest sens, pentru acordarea despăgubirilor, noi am alocat din bugetul local suma de aproximativ 75.000 de lei”, a declarat Marius Popescu, secretarul Primăriei Bâlteni pentru Gorjeanul.ro.
În luna decembrie, analiștii economici se așteaptă ca prețul mediu unui kilogram de carne de porc să ajungă la aproximativ 24 de lei. Cu toate că prețurile sunt în creștere, din nou, numărul românilor care cumpără carne de porc pentru a-și pregăti semipreparatele acasă s-a dublat, față de anii precedenți, când aceștia își cumpărau produsele deja finite din magazine, astfel încât să se evite, pe cât posibil, gătitul acasă.
Și în acest an, pentru a evita îmbolnăvirea oamenilor, autorităţile au decis să vină cu o serie de condiţii prin care să înăsprească posibilitatea ca fermierii să vândă porci, în special de Crăciun.
De unde poți cumpăra brad de Crăciun sub 35 de lei? Pentru brazi mai mari de 3m, comenzi speciale
Astfel, printre condițiile impuse de autorități se află și ideea conform căreia vânzarea de porci să nu se mai poată face decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv”.
Mai mult, autorităţile au dat asigurări că, în astfel de cazuri, serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie, astfel încât să nu existe premisa pentru o creştere a preţurilor. De asemenea, autorităţile au ținut să precizeze faptul că persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.
În supermarket-uri preţul cărnii de porc variază foarte mult de la un magazin la altul. Reprezentanții marilor lanțuri de magazine spun că preţul depinde de mai mulţi factori, respectiv de numele magazinului de la care oamenii se aprovizionează, de zona ori localitatea în care se află acesta ori de forma în care este cumpărată carnea.
De exemplu, în supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).
Pe de altă parte, la Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei, potrivit observatornews.
Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.