Crăciun 2023: 1800 de lei pentru un porc sacrificat de 100 kg, jumătate din bani vin de la primărie

Localnicii din comuna Bâlteni, județul Gorj, care și-au sacrificat porcii din cauza pestei porcine, despăgubiți de două ori înainte de Crăciun.
Filip Stan
30 nov. 2023, 16:55
Crăciun 2023: 1800 de lei pentru un porc sacrificat de 100 kg, jumătate din bani vin de la primărie

Crăciun 2023: O primărie a decis să mărească despăgubirile pentru crescătorii de porci din comună. Despăgubiri mai mari pentru crescătorii de porci care au rămas fără animale din cauza pestei porcine africane. Suplimentarea compensațiilor se va face de la bugetul local, în urma unei decizii a primăriei Bâlteni, din județul Gorj.

Localnicii din Bâlteni, județul Gorj, vor beneficia de despăgubiri suplimentare, din partea Primăriei, pentru că porcii din gospodării le-au fost eutanasiați pentru a combate pesta porcină africană. Oamenii care au suferit pierderi ale suinelor din gospodării vor primi, pe lângă cei 10 lei/kg de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV), încă 8 lei/kg din partea autorităților locale.

Crăciun 2023: Micii crescători au fost deja despăgubiţi, dar vor primi mai mulţi bani

În ședința de Consiliu Local de luni, 27 noiembrie, la nivelul Primăriei comunei Bâlteni a fost adoptat un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea suplimentării despăgubirilor acordate proprietarilor de porcine ucise pentru combaterea pestei porcine africane.

Conform actului local, toți cetățenii din satele componente comunei Bâlteni care au fost păgubiți după ce animalele din gospodării le-au fost sacrificate în vederea combaterii pestei porcine africane, vor primi despăgubiri suplimentare din bugetul local al Primăriei Bâlteni.

Veștile pe care nimeni nu vrea să le audă pe final de an: Preţurile vor exploda în trei domenii vitale
Sprijinul din partea Primăriei se va face pe bază de cerere, dar se vor consulta și tabelele realizate de DSV Gorj, cu persoanele care și-au sacrificat porcinele.

Sumele aferente despăgubirilor vor fi achitate în baza tabelelor întocmite de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Mai precis, deși au fost despăgubiți de către stat, conducerea Primăriei Bâlteni a hotărât să le achite acestora ajutoare bănești suplimentare.

”La nivelul Consiliului Local a fost aprobată deja hotărârea ce privește alocarea unor despăgubiri suplimentare pentru localnicii ai căror porci au fost sacrificați. Ei deja au primit despăgubiri din partea celor de la DSV de 10 lei/kg, iar suplimentar noi le vom oferi 8 lei/kg. Oamenii vor trebui să vină la noi să depună o cerere și în baza acesteia, dar și analizând tabelele de la DSV Gorj, noi le vom achita sumele aferente. Estimăm că în această situație se află circa 40 de oameni din comuna Bâlteni. În acest sens, pentru acordarea despăgubirilor, noi am alocat din bugetul local suma de aproximativ 75.000 de lei”, a declarat Marius Popescu, secretarul Primăriei Bâlteni pentru Gorjeanul.ro.

Crăciun 2023: Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România

În luna decembrie, analiștii economici se așteaptă ca prețul mediu unui kilogram de carne de porc să ajungă la aproximativ 24 de lei. Cu toate că prețurile sunt în creștere, din nou, numărul românilor care cumpără carne de porc pentru a-și pregăti semipreparatele acasă s-a dublat, față de anii precedenți, când aceștia își cumpărau produsele deja finite din magazine, astfel încât să se evite, pe cât posibil, gătitul acasă.

Și în acest an, pentru a evita îmbolnăvirea oamenilor, autorităţile au decis să vină cu o serie de condiţii prin care să înăsprească posibilitatea ca fermierii să vândă porci, în special de Crăciun.

De unde poți cumpăra brad de Crăciun sub 35 de lei? Pentru brazi mai mari de 3m, comenzi speciale
Astfel, printre condițiile impuse de autorități se află și ideea conform căreia vânzarea de porci să nu se mai poată face decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv”.

Mai mult, autorităţile au dat asigurări că, în astfel de cazuri, serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie, astfel încât să nu existe premisa pentru o creştere a preţurilor. De asemenea, autorităţile au ținut să precizeze faptul  că persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.

În supermarket-uri preţul cărnii de porc variază foarte mult de la un magazin la altul. Reprezentanții marilor lanțuri de magazine spun că preţul depinde de mai mulţi factori, respectiv de numele magazinului de la care oamenii se aprovizionează, de zona ori localitatea în care se află acesta ori de forma în care este cumpărată carnea.

De exemplu, în supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).

Pe de altă parte, la Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei, potrivit observatornews.

Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
74,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, un procent în scădere față de anii anteriori
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?