LOVITURĂ grea pentru dascăli înaintea noului an şcolar. Creşterea salariilor, prevăzută la 1 septembrie, amânată pentru 2021

Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.
Romania TV
13 aug. 2020, 19:16
LOVITURĂ grea pentru dascăli înaintea noului an şcolar. Creşterea salariilor, prevăzută la 1 septembrie, amânată pentru 2021

„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.

Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grila prevăzută de Legea 153/2017.

Creșterea este prevăzută în acest moment de lege, ar fi cea de-a treia creștere și ultima pentru angajații învățământ și era programată 1 septembrie 2020 la salariile de bază.

Într-o conferință susținută joi seara de la sediul Ministerului Finanțelor, ministrul Florin Cîțu anunța că „am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului romanesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo”.

După care acesta a comentat politic rectificarea: „Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru, din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România”, a mai spus Cîțu.

CUM AR FI TREBUIT MAJORATE SALARIILE

Salariile profesorilor ar fi trebui fi majorate substanţial din septembrie. „Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie”, a declarat Monica Anisie la audierea în Parlament de la începutul anului.  

SALARIILE PROFESORILOR, majorate substanţial în 2020. Avem GRILELE complete cu toate măririle

Concret, de la 1 septembrie 2020 salariile de bază pentru funcțiile de conducere din învățământul universitar, adică rector, prorector, decan, prodecan, director de departament vor fi următoarele:

 

Pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunc sau inspector școlar de specialitate salariile de bază la 1 septembrie 2020 vor fi următoarele: 

Salariile pentru cadrele didactice din universităţi la 1 septembrie 2020 vor fi cele prevăzute în grila pentru 2022, Adică un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Salariile profesorilor se majorează cu 25% de la 1 ianuarie 2020. Majorarea din septembrie încă se negociază

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ. Iată sumele pentru fiecare grupă de vechime şi funcţie: 

 

Salariul unui profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

 

 

Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089,la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

 

Ministrul Finanţelor a anunţat pe 18 decembrie 2019, după şedinţa de Guvern, că a inclus în bugetul pe 2020 ambele creşteri salariale pentru profesori, prevăzute de lege pentru anul viitor, atât cea de la 1 ianuarie, cât şi cea de la 1 septembrie.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni