Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Steve Wozniak, cofondator al Apple spune că sistemul școlar este, uneori, "certat cu creativitatea". 
Romania TV
09 iun. 2015, 06:42
Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Aflat în Columbia cu ocazia unui colocviu organizat de Camera de Comerț din Bogotá (CCB), Steve Wozniak a estimat că soluția pentru problemele de mâine ale țării se găsește în educație, dar și în faptul de a permite ca mintea tinerilor să fie liberă și creativă.

„Deși puțini vor face lucruri atât de uimitoare ca Facebook sau Twitter, cert este că, punând mai mult suflet decât matematică în inovația ta, vei avea succes”, a mai spus Steve Wozniak.

Dave Csyntian, președinte al organizației See The Change, recunoaște că idealizarea unor creatori ca fondatorul Facebook poate atrage mulți adolescenți spre tehnologie, dar poate fi o armă cu două tăișuri, relatează El Pais.

Tehnologia ajută să se răspundă la întrebarea „ce”, cu aparate precum ceasul de mână, telefonul, dar se pierde „de ce-ul”, spune el. Această chestiune depinde de gândirea critică a elevilor și cetățenilor, iar „dacă scoatem această parte din ecuație, pierdem ceva fundamental”.

„Industria cere calificări științifice și informatice, dar Arta și Literele sunt cele care unifică totul”, estimează Edward Abeyta, consilier al decanatului în cadrul University of California, San Diego.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă societatea este aceea că, „din cauza proastei utilizări și abuzului de noi tehnologii, unii copii și adulți prezintă un grav deficit, cel mai rău dintre toate, deficitul de realitate”, afirmă tânărul profesor Manuel Velasco, care își expune viziunea pe blog, unul dintre cele mai citite din sector, potrivit cotidianului spaniol ABC. Lumea trebuie să fie văzută „prin intermediul ochilor, și nu prin intermediul unui ecran”, pentru că, altfel, elevii vor fi suprastimulați și își vor pierde curiozitatea și creativitatea, estimează acesta.

Pentru a trezi în elevi curiozitatea, creativitatea și încrederea, Manuel Velasco propune să se manifeste încredere în elevi, în posibilitățile, talentele, ideile, eforturile lor, precum și în familii. Elevii să nu mai fie „saturați” cu stimuli, pentru că aceasta face să „adoarmă” dorința lor înnăscută de a cunoaște și de a cerceta. Să existe răbdare, așteptări realiste și să se aprecieze eforturile elevilor. Să se genereze un „cocteil pedagogic” de experiențe care să le permită elevilor să nu mai fie consumatori și să devină întreprinzători. Să se elimine excesul de teme repetitive și slab motivante. Să nu se permită ca graba să răpească din timpul de care au nevoie elevii pentru a învăța. Îndepărtarea de „pirotehnia pedagogică” care umple orele cu o mulțime de activități și puzderie de stimuli.

Mireia Long, de la „Pedagogía Blanca”, predă cursuri online pentru profesorii care nu sunt mulțumiți de sistemul de educație. Cursurile sale vizează ca acești profesori să folosească tehnici prin care să stimuleze creativitatea elevilor și să-i ajute pe aceștia să-și pună întrebări și să nu se plictisească la ore.

„Este inevitabil și indispensabil să se încorporeze în educație progresele din neuroștiință, psihologie, pedagogie și metodologiile inovatoare”, spune Mireia Long. Elevii vor trăi în secolul al XXI-lea, o epocă de schimbări, crize, provocări și proiecte extraordinare pentru omenire. Ei ‘trebuie să fie pregătiți pentru a da răspunsuri creative și inovatoare societății. Nu este suficient să fie ascultători, supuși și să repete ceea ce au descoperit alții. Vor fi pionieri, vor înfrunta o lume care evoluează extrem de rapid și vor trăi într-o cultură în care a fi eficient înseamnă a fi inovator”.

De aceea, trebuie să se schimbe paradigma educațională, pentru ca „persoanele să aibă inițiativă personală, gândire critică, să fie proactive și să fie dispuse să fie flexibile și să învețe de-a lungul întregii vieți”. Iar acest lucru se reușește prin schimbarea modului de a educa, estimează Mireia Long.

În Finlanda, reforma sistemului de învățământ prevede implicarea elevilor în planificarea și evaluarea propriilor proiecte, relatează cotidianul spaniol El Pais. „Trebuie să-i ajutăm pe copii să înțeleagă și să analizeze propriul proces de învățare și să fie tot mai responsabili de el”, a explicat un oficial, Irmeli Halinen, pe site-ul Consiliului Educației finlandez.

Centrul BEBIN (Escuela Infantil Europea BEBIN) din Madrid pledează, printre altele, pentru facilitarea unei adecvate dezvoltări fizice, emoționale, intelectuale și afective a celor mici, precum și pentru „crearea unui teren fertil pentru curiozitate și entuziasm”. Pentru cei mai mici este fundamental să crească într-un mediu plin de afecțiune, bazat pe valori ca respectul, responsabilitatea, aprecierea de sine, solidaritatea, consideră experții BEBIN, potrivit cotidianului spaniol ABC.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll ora 20.00, rezultate incredibil de strânse la alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Traian Băsescu: „Nicu și Marcel … Ghinion” Cine intră în turul 2, numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Rusia îndepărtează un general de rang înalt din Ucraina pentru rapoarte înșelătoare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”