Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Steve Wozniak, cofondator al Apple spune că sistemul școlar este, uneori, "certat cu creativitatea". 
Romania TV
09 iun. 2015, 06:42
Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Aflat în Columbia cu ocazia unui colocviu organizat de Camera de Comerț din Bogotá (CCB), Steve Wozniak a estimat că soluția pentru problemele de mâine ale țării se găsește în educație, dar și în faptul de a permite ca mintea tinerilor să fie liberă și creativă.

„Deși puțini vor face lucruri atât de uimitoare ca Facebook sau Twitter, cert este că, punând mai mult suflet decât matematică în inovația ta, vei avea succes”, a mai spus Steve Wozniak.

Dave Csyntian, președinte al organizației See The Change, recunoaște că idealizarea unor creatori ca fondatorul Facebook poate atrage mulți adolescenți spre tehnologie, dar poate fi o armă cu două tăișuri, relatează El Pais.

Tehnologia ajută să se răspundă la întrebarea „ce”, cu aparate precum ceasul de mână, telefonul, dar se pierde „de ce-ul”, spune el. Această chestiune depinde de gândirea critică a elevilor și cetățenilor, iar „dacă scoatem această parte din ecuație, pierdem ceva fundamental”.

„Industria cere calificări științifice și informatice, dar Arta și Literele sunt cele care unifică totul”, estimează Edward Abeyta, consilier al decanatului în cadrul University of California, San Diego.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă societatea este aceea că, „din cauza proastei utilizări și abuzului de noi tehnologii, unii copii și adulți prezintă un grav deficit, cel mai rău dintre toate, deficitul de realitate”, afirmă tânărul profesor Manuel Velasco, care își expune viziunea pe blog, unul dintre cele mai citite din sector, potrivit cotidianului spaniol ABC. Lumea trebuie să fie văzută „prin intermediul ochilor, și nu prin intermediul unui ecran”, pentru că, altfel, elevii vor fi suprastimulați și își vor pierde curiozitatea și creativitatea, estimează acesta.

Pentru a trezi în elevi curiozitatea, creativitatea și încrederea, Manuel Velasco propune să se manifeste încredere în elevi, în posibilitățile, talentele, ideile, eforturile lor, precum și în familii. Elevii să nu mai fie „saturați” cu stimuli, pentru că aceasta face să „adoarmă” dorința lor înnăscută de a cunoaște și de a cerceta. Să existe răbdare, așteptări realiste și să se aprecieze eforturile elevilor. Să se genereze un „cocteil pedagogic” de experiențe care să le permită elevilor să nu mai fie consumatori și să devină întreprinzători. Să se elimine excesul de teme repetitive și slab motivante. Să nu se permită ca graba să răpească din timpul de care au nevoie elevii pentru a învăța. Îndepărtarea de „pirotehnia pedagogică” care umple orele cu o mulțime de activități și puzderie de stimuli.

Mireia Long, de la „Pedagogía Blanca”, predă cursuri online pentru profesorii care nu sunt mulțumiți de sistemul de educație. Cursurile sale vizează ca acești profesori să folosească tehnici prin care să stimuleze creativitatea elevilor și să-i ajute pe aceștia să-și pună întrebări și să nu se plictisească la ore.

„Este inevitabil și indispensabil să se încorporeze în educație progresele din neuroștiință, psihologie, pedagogie și metodologiile inovatoare”, spune Mireia Long. Elevii vor trăi în secolul al XXI-lea, o epocă de schimbări, crize, provocări și proiecte extraordinare pentru omenire. Ei ‘trebuie să fie pregătiți pentru a da răspunsuri creative și inovatoare societății. Nu este suficient să fie ascultători, supuși și să repete ceea ce au descoperit alții. Vor fi pionieri, vor înfrunta o lume care evoluează extrem de rapid și vor trăi într-o cultură în care a fi eficient înseamnă a fi inovator”.

De aceea, trebuie să se schimbe paradigma educațională, pentru ca „persoanele să aibă inițiativă personală, gândire critică, să fie proactive și să fie dispuse să fie flexibile și să învețe de-a lungul întregii vieți”. Iar acest lucru se reușește prin schimbarea modului de a educa, estimează Mireia Long.

În Finlanda, reforma sistemului de învățământ prevede implicarea elevilor în planificarea și evaluarea propriilor proiecte, relatează cotidianul spaniol El Pais. „Trebuie să-i ajutăm pe copii să înțeleagă și să analizeze propriul proces de învățare și să fie tot mai responsabili de el”, a explicat un oficial, Irmeli Halinen, pe site-ul Consiliului Educației finlandez.

Centrul BEBIN (Escuela Infantil Europea BEBIN) din Madrid pledează, printre altele, pentru facilitarea unei adecvate dezvoltări fizice, emoționale, intelectuale și afective a celor mici, precum și pentru „crearea unui teren fertil pentru curiozitate și entuziasm”. Pentru cei mai mici este fundamental să crească într-un mediu plin de afecțiune, bazat pe valori ca respectul, responsabilitatea, aprecierea de sine, solidaritatea, consideră experții BEBIN, potrivit cotidianului spaniol ABC.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Se construiește un tunel unic în România. Are 1.3 kilometri, e forat printr-un deal și va avea două benzi pe un singur sens
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Anunț de la Guvern: Interdicția intră în vigoare din 2027
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Adevărul tulburător despre moartea lui Eminescu. Rezultatele reale ale autopsiei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. A devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Trebuie să depuneți documentul
StirileBZI
Mesaj de la o benzinărie din Bulgaria pentru șoferii români: Cât câștigați la un plin de carburant
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Utilizatorii Americani De TikTok Migrează Către Xiaohongshu Pe Fondul Posibilelor Restricții
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane