Credite garantate de stat pentru fermieri. Valorea acestora va fi de trei ori mai mare decât subvenţia anuală primită de la Uniunea Europeană.
Noul ministru al Agriculturii a anunţat că începând cu data de 20 iullie, fermierii vor putea lua credite de la CEC, cu garanţie de 80% din partea statului. Noul program care îi va ajuta pe fermieri să obţină credite mai uşor se numeşte ”De trei ori subvenţie”.
„Am luat legătura cu specialiştii din minister, ne-am aşezat la masa de lucru (..) să elaborăm un produs care va fi operaţional săptămâna viitoare. Practic, pe data de 20 se pot duce fermierii la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Ce înseamnă acest lucru, ştim cu toţii că primim de la Comisia Europeană subvenţia pe unitatea de suprafaţă. Această subvenţie este sigură, se distribuie la timp, ajunge la fermier la timp, este folosită de fermieri, într-un cuvânt este un sprijin garantat uniform”, a spus ministru într-o conferinţă de presă.
Petre Daea a explicat că acest ajutor care vine în fiecare an le-a dat posibilitatea să aibă garanţia că acest program are şansă şi este o ancoră de sprijin pentru fermieri.
Programul constă în faptul că fermierul primeşte de la APIA adeverinţă prin care în sistem se poate vedea ce sumă are, ce drepturi au pentru suprafeţele pe care le cultivă. Cu această adeverinţă, care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la Uniunea Europeană, va fi proba şi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă.
Potrivit ministrului, 80% din valoarea creditului va fi garantată de stat, iar 20% sunt actele pe care le fac cu băncile. Petre Daea dă asigurări că nu există niciun risc, nici pentru fermier şi nici pentru bancă.
Citeşte şi Subvenţii 2022. Veşti bune pentru fermierii români: urmează să le intre banii în conturi
Potrivit ministrului Agriculturii, cele mai afectate de secetă sunt următoarele judeţe: Vrancea, Galaţi şi Buzău. Petre Daea nu a precizat suprafaţa afectată, spunând că aceasta va creşte, în lipsa ploilor.
Pe de altă parte, noul ministru a declarat că s-a reuşit recoltarea aproape în totalitate a orzului, iar grâul este strâns în proporţie de peste 60%.
„Ce avem până acum ne arată că vom avea cantitatea de grâu necesară consumului intern”, a precizat ministrul într-o conferinţă de presă.
Daea a spus că nu va anunţa nivelul producţiilor, „pentru a nu influenţa piaţa”, dar a estimat că nivelul producţiei este cu 20% mai mic decât anul trecut.