La cei 93 de milioane de euro oferiţi de Comisia Europeană prin FEI, băncile – care vor fi selectate prin licitaţie – vor adăuga 30% (33 de milioane de euro), astfel încât totalul sumelor puse la dispoziţia fermierilor se va ridica la 126 de milioane de euro.
Băncile selectate vor putea acorda credite cu dobânzi subvenţionate, scăzute până la jumătate din nivelurile practicate acum pe piaţă, pentru că banii veniţi de la FEI prin acest acord au calitatea de risc zero. Partea „riscantă” este doar adaosul de 30% din fondurile cu care băncile îi vor credita pe fermieri. Concret, „din 100 de euro care vor ajunge la beneficiar, banca are un risc doar pentru 30 de euro, şi asta se va reflecta în dobândă”, a explicat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
„Acordul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului, care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăţi cerinţele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol”, au menţionat reprezentanţii Fondului, la evenimentul de semnare a acordului cu Ministerul Agriculturii.
FEI urmează să lanseze o licitaţie (un „Apel pentru Expresii de Interes”) pentru intermediarii financiari care oferă finanţare fermierilor din România. După primirea aplicaţiilor şi parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta intermediarii financiari care urmează să pună la dispoziţie finanţarea necesară fermierilor şi întreprinderilor agricole din România.
Referindu-se la semnarea acordului, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: „Agricultura contribuie semnificativ la creşterea economică a României, iar acest mandat va îmbunătăţi accesul la finanţare al fermierilor şi al întreprinderilor din agricultură, având şi o componentă de finanţare a fermelor mici. România se numără printre ţările cu cea mai mare productivitate în acest domeniu. Prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Agriculturii, vom putea oferi mai multe oportunităţi fermierilor locali pentru extinderea producţiei şi pentru creşterea competitivităţii în acest sector”.
Iar ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat: „În misiunea pe care o am, întotdeauna am apreciat adaptarea şi flexibilitatea de care trebuie să dăm dovadă în utilizarea instrumentelor şi mecanismelor Uniunii Europene, pentru a răspunde prompt şi eficient la problemele cu care se confruntă fermierii. Semnarea acestui acord de finanţare de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale reprezintă o soluţie la dificultăţile pe care le întâmpină fermierii în susţinerea investiţiilor atât de necesare dezvoltării agriculturii şi a spaţiului rural din România. Utilizarea fondurilor din PNDR pentru acordarea de credite, în condiţii mai avantajoase pentru fermieri, contribuie atât la îmbunătăţirea performanţei din agricultură, cât şi la integrarea într-o piaţă din ce în ce mai competitivă”.
Fondul European de Investiţii este parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii şi este o instituţie specializată în finanţarea de risc pentru IMM-uri. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi microfinanţare care ţintesc în mod specific acest segment al pieţei. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării şi dezvoltării, a antreprenoriatului şi a creării de noi locuri de muncă.
România este a cincea ţară, după Germania, Franţa, Italia şi Estonia, în care FEI încheie un astfel de acord de finanţare.