Creditele bancare se prescriu. Când putem scăpa de datorii invocând PRESCRIPŢIA

Imprumutatii pot scapa de datoriile la banci invocand termenul de prescriptie al creditelor, insa procedura se poate realiza numai daca sunt indeplinite anumite conditii stricte.
Iulian Tudor
11 iun. 2015, 08:46
Creditele bancare se prescriu. Când putem scăpa de datorii invocând PRESCRIPŢIA

La articolul 705 din Codul de Procedura Civila, scrie avocatnet.ro, termenul de prescriptie este prezentat dupa cum urmeaza:

(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive

De fapt prescriptia opereaza ca o arma folosita de catre imprumutat impotriva creditorului bancar si sanctioneaza pasivitatea acestuia prin lipsirea de putere executorie a unui contract de credit.

Citeşte şi PROIECT. Românii ar putea da băncii CASA IPOTECATĂ pentru a scăpa de CREDIT

De mentionat este faptul ca dreptul substantial nu este pierdut, iar creditorul poate sa incepa o executare silita, insa ea poate fi usor paralizata prin invocarea in cadrul executarii silite a exceptiei prescriptiei.

Exista o intrebare generala si ea se refera la termenul de prescriptie si cum se face calculul acestui termen.

Trebuie sa avem in vedere ca termenul general este de 3 ani de zile, mai exact, daca banca nu incepe procedura de recuperare a sumelor de bani in termen de 3 ani de zile de la ultima plata efectuata, atunci creditul, cel cu executare succesiva, este prescris.

Totusi, sa tinem seama c,a in raport de legislatia bancara, daca in contractul de credit nu este stipulat termenul la care banca poate declara scadenta anticipata, atunci el este de 60 de zile de la ultima plata, insemnand ca dreptul bancii de a cere executarea silita se naste fie conform contractului, fie la 60 de zile de la plata ultimei rate lunare, iar in acest caz termenul de prescriptie se va calcula cu adaugarea celor 60 de zile la termenul de 3 ani.

Momentul in care se sfarseste termenul de prescriptie se determina potrivit regulilor de calcul al termenelor procedurale prevazute de art. .101 Cod de procedura civila; astfel, termenele pe zile se calculeaza pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput sa curga, nici ziua cand s-a sfarsit termenul; termenele pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare; termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii; termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Tertipuri folosite de banca

Nu de putine ori, in actiunile deschise in instanta de judecata, banca a folosit metode absolut viclene, de prezentare in fata instantei a unor extrase de cont prin care s-a incercat inducerea in eroare cu prezentarea unor documente prin care se arata ca in activitatea contului curent a existat o tranzactie de 2, 5, 10 lei comision de administrare,spre exemplu, insa in realitate sumele respective nu erau altceva decat bani extrasi fortat de catre Banca din contul debitorului pentru a acoperi un termen de prescriptie si nu erau plati voluntare, asa cum le defineste Codul Civil pentru a putea intrerupe termenul de prescriptie.

Evident ca o asemenea modalitate de „fentare” a prescriptiei nu este decat un tertip, insa daca Banca il foloseste, debitorul nu se apara, iar instanta nu il observa, actiunea pe prescriptie este destinata esecului.

Invocarea prescriptiei

In dreptul procesual civil prescriptia se poate invoca in doua situatii:

-fie pe calea contestatiei la executare, solicitandu-se constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita,
-fie pe calea dreptului comun, invocandu-se prescriptia dreptului material la actiune.

Citeşte şi Cardurile de credit fără dobândă. Care este de fapt preţul plătit de utilizator

Ceea ce este de interes in acest material se refera la invocarea presriptiei in material executarii silite si efectele sale, astfel, daca sunt indeplinite conditiile expuse mai sus, instanta poate dispune anularea intregii executari silite avand in vedere constatarea intervenirii prescriptiei asupra sumelor executate.

Faptul ca in sistemul nostru de drept prescriptia nu poate opera din oficiu, ci doar la cerere inseamna ca orice creditor poate incepe o executare silita, iar daca debitorul nu este „vigilent” poate plati sume de bani prescrise, daca nu formumeaza o actiune de contestatie la executare in termenul legal.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
Călin Georgescu, anunțul serii pentru poporul român. A dat vestea în direct la TV
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Produsele de la Lidl nu vor mai fi la fel. Cum vor reacționa clienții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Armata ucraineană se confruntă cu un deficit de soldați, conform generalului Sîrski
MediaFlux
Leguma aflată la mare căutare în rândul românilor. Costă doar 4 lei kilogramul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă