Întrebat în ce condiţii se poate demara o verificare din partea BNR pe creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, directorul Direcţiei Supravegere din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat: „controlul se poate efectua ca urmare a unei autosesizări a BNR în situaţia în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic şi banca ar avea de suferit din cauza aceasta sau ca urmare a unui solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanţelor în calitate de acţionar al băncii”. Cinteză a mai preciat, la România TV, că miercuri a primit solicitarea din partea Ministerului Finanţelor şi „probabil săptămâna viitoare va fi demarat procesul de verificare”.
„Este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificare pe riscuri impune o astfel de verificare şi probabil că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut”, a mai spus Cinteză.
Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.
Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
Ioana Băsescu arăta, în 14 noiembrie, că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 15 noiembrie, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.