Studiul a dezvăluit că, pentru a exista stabilitatea vizuală, creierul nostru aduce la un loc cadrele pe care le vedem. În general, acest proces durează până la 15 secunde. Astfel, am putea spune că creierul ne păcăleşte, de fapt, şi creează un mediu stabil într-o lume, de altfel, în continuă mişcare.
Sau, altfel spus, creierul ar putea fi considerat o maşină a timpului care ne trimite constant înapoi cu 15 secunde. Dacă imaginile vizualizate ar fi redate în timp real în faţa noastră, lumea ar părea un loc haotic, plin de fluctuaţii de lumini, umbre şi mişcări, potrivit Science Alert
Autorul principal al studiului, David Whitney, a explicat că „dacă creierul nostru s-ar actualiza mereu, lumea ar fi un loc agitat, cu fluctuații constante în umbră, lumină și mișcare. Ne-am simți ca și cum am avea halucinații tot timpul„, a declarat acesta potrivit Uniland News.
Acest delay de 15 secunde nu este, însă, la fel de bine-venit în cazul în care este nevoie de precizie, atunci când este necesar să vezi în timp real ceea ce se află în faţa ta.
„Întârzierea este grozavă pentru a ne împiedica să ne simțim bombardați de aportul vizual din viața de zi cu zi, dar poate avea și consecințe pe viață atunci când este nevoie de precizie. De exemplu, radiologii evaluează tumorile, iar chirurgii trebuie să poată vedea ce se află în fața lor în timp real; dacă creierul lor este orientat spre ceea ce au văzut cu mai puțin de un minut în urmă, ar putea rata un lucru important”, a remarcat Mauro Manassi, coautor al studiului.
E foarte important să reţinem, aşadar, că judecăţile noastre de zi cu zi nu sunt bazate neapărat pe prezent, ci şi pe ce am văzut în trecut, chiar dacă acest trecut se referă la ce s-a întâmplat cu 15 secunde în urmă.
Citeste si Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier. Medicii au fost şocaţi de descoperirea făcută