Creierul credincioşilor ar funcţiona diferit de cel al ateilor

Credința religioasă ar implica regiuni specifice ale creierului, iar caracterul religios sau ateu al unei persoane ar depinde de felul în care comunică aceste zone, arată un recent studiu științific.
Alina Costache
24 ian. 2014, 16:51
Creierul credincioşilor ar funcţiona diferit de cel al ateilor

Cercetători de la Auburn University (SUA) și de la Institutul național american pentru sănătate și-au pus întrebarea dacă se pot cunoaște convingerile religioase ale unei persoane doar privindu-i creierul. În studiul lor, apărut în publicația Brain Connectivity, ei arată că au vrut să afle dacă conexiunile dintre diferitele zone ale creierului sunt diferite la credincioși și atei, scrie Agerpres.

Credința religioasă este un atribut uman unic, existent în diferitele culturi din lume, chiar și la cele care au evoluat independent, cum ar fi mayașii din America centrală și băștinașii din Australia”, afirmă într-un comunicat Gopikrishna Deshpande, autorul principal al studiului. „Acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să se speculeze că trebuie să existe o bază biologică pentru evoluția religiei în societățile umane”, adaugă el.

Altfel spus, cercetătorii au vrut să vadă dacă rețelele cerebrale pot contribui la credința unei persoane. Ei au studiat creierele unor voluntari împărțiți în două grupuri: atei și credincioși. Cu ajutorul imagisticii cu rezonanță magnetică (IRM), le-au ‘scanat’ creierele, în timp ce treceau în revistă împreună trei componente psihologice ale credinței religioase: nivelul de implicare al persoanei în această privință, cunoașterea religiei și percepția asupra emoțiilor.

Experimentul le-a dat ocazia cercetătorilor să vadă care sunt regiunile cerebrale care se activează când subiectul răspunde la întrebări. Analiza a arătat că activitatea cerebrală propriu-zisă nu diferă cu adevărat între credincioși și atei, ci există o diferență semnificativă în felul în care comunică anumite regiuni ale creierului.

În funcție de percepția participanților asupra religiei, s-au stabilit câteva tipuri distincte. Astfel, la cei care credeau cu tărie în prezența unei ființe supranaturale în viața lor zilnică s-a stimulat zona cerebrală asociată cu reglarea fricii. Cei a căror credință se baza mai mult pe o doctrină și cunoașterea scrierilor religioase au prezentat mai degrabă o stimulare a unei zone asociate cu limbajul. Ateii au avut în general cea mai mare capacitate să își folosească partea de ‘imaginație’ și vizuală a creierului.

Credința în Dumnezeu nu este doar o chestiune neurologică, arată totuși cercetătorii. Ei afirmă că rezultatele nu înseamnă că numai factorii biologici determină credința religioasă a unei persoane, ci o combinație de factori biologici și sociali.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!