Cum sunt percepute EMOTICOANELE de creierul uman

Un studiu australian demonstrează că emoticoanele nu sunt tratate de creierul uman ca niște simple texte, ci ca niște fețe, notează cotidianul francez Le Figaro.
Romania TV
17 feb. 2014, 09:36
Cum sunt percepute EMOTICOANELE de creierul uman

Emoticoanele sunt peste tot. Dovadă a succesului său, miticul ‘:-)’ se invită acum și în laboratoarele de cercetare. O echipă de oameni de știință australieni a publicat în revista Social Neuroscience un studiu care demonstrează că emoticoanele nu sunt interpretate de creierul uman ca o simplă succesiune de caractere, ci ca un chip de om.

Decriptarea proceselor cerebrale implicate în recunoașterea fețelor preocupă în prezent numeroase echipe de cercetare din întreaga lume.

Citeşte şi Emoticoanele au împlinit 30 de ani: Inventatorul lor crede că cele de azi sunt urâte

‘Aceste mecanisme sunt extrem de complexe și avem încă multe de descoperit’, explică Bruno Rossion, cercetător la Institutul de Neuroștiințe de la Universitatea din Louvain, Belgia.

‘Acest studiu aduce elemente noi în ceea ce privește gradul de interpretare de care este capabil creierul uman’, precizează omul de știință.

Pentru lucrările lor, Owen Churches și colegii săi de la Flinders University (Adelaide, South Australia) au utilizat o tehnică simplă, dar care și-a demonstrat din plin avantajele: au măsurat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi montați pe craniul subiectului. ‘Marele avantaj al electroencefalogramei este că aceasta arată derularea cronologică a răspunsurilor cerebrale, lucru pe care nu-l face, de exemplu, imageria prin rezonanță magnetică’, precizează Bruno Rossion.

Inedit: Cele mai vechi EMOTICOANE au fost înventate înaintea calculatoarelor, acum 132 de ani FOTO

Imagini de obiecte, de chipuri și emoticoane au fost prezentate unui număr de 20 subiecți testați, iar cercetătorii au măsurat unda electrică particulară ‘N170’. Caracteristicile acestei unde variază în funcție de ceea ce recunoaște creierul. ‘Am comparat undele N170 produse de creier în fața chipurilor umane și emoticoanelor’, explică Owen Churches. Rezultatele sunt fără replică: creierul reacționează la emoticoane nu ca în fața unui text sau unor obiecte, ci ca și cum s-ar afla în fața unor chipuri adevărate.

Dimpotrivă, în cazul în care subiecții observă emoticoanele în afara poziției lor obișnuite, creierul analizează imaginea ca fiind cea a unui obiect oarecare.

Nu acesta este cazul pentru un chip adevărat: în fața fotografiei unei persoane prezentate cu capul în jos, creierul tot reușește să recunoască despre ce este vorba.

‘Acest rezultat întărește concluziile unor recente studii care au demonstrat că creierul mai mult interpretează decât tratează mecanic informațiile vizuale pe care le primește.

Acest tip de date poate contribui la o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă la pacienții care, după accidente, prezintă dificultăți în a recunoaște chipuri’, subliniază Bruno Rossion pentru Le Figaro. 

DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Femeile din Finlanda se pregătesc pentru urgențe în contextul tensiunilor cu Rusia
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”