Cum sunt percepute EMOTICOANELE de creierul uman

Un studiu australian demonstrează că emoticoanele nu sunt tratate de creierul uman ca niște simple texte, ci ca niște fețe, notează cotidianul francez Le Figaro.
Romania TV
17 feb. 2014, 09:36
Cum sunt percepute EMOTICOANELE de creierul uman

Emoticoanele sunt peste tot. Dovadă a succesului său, miticul ‘:-)’ se invită acum și în laboratoarele de cercetare. O echipă de oameni de știință australieni a publicat în revista Social Neuroscience un studiu care demonstrează că emoticoanele nu sunt interpretate de creierul uman ca o simplă succesiune de caractere, ci ca un chip de om.

Decriptarea proceselor cerebrale implicate în recunoașterea fețelor preocupă în prezent numeroase echipe de cercetare din întreaga lume.

Citeşte şi Emoticoanele au împlinit 30 de ani: Inventatorul lor crede că cele de azi sunt urâte

‘Aceste mecanisme sunt extrem de complexe și avem încă multe de descoperit’, explică Bruno Rossion, cercetător la Institutul de Neuroștiințe de la Universitatea din Louvain, Belgia.

‘Acest studiu aduce elemente noi în ceea ce privește gradul de interpretare de care este capabil creierul uman’, precizează omul de știință.

Pentru lucrările lor, Owen Churches și colegii săi de la Flinders University (Adelaide, South Australia) au utilizat o tehnică simplă, dar care și-a demonstrat din plin avantajele: au măsurat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi montați pe craniul subiectului. ‘Marele avantaj al electroencefalogramei este că aceasta arată derularea cronologică a răspunsurilor cerebrale, lucru pe care nu-l face, de exemplu, imageria prin rezonanță magnetică’, precizează Bruno Rossion.

Inedit: Cele mai vechi EMOTICOANE au fost înventate înaintea calculatoarelor, acum 132 de ani FOTO

Imagini de obiecte, de chipuri și emoticoane au fost prezentate unui număr de 20 subiecți testați, iar cercetătorii au măsurat unda electrică particulară ‘N170’. Caracteristicile acestei unde variază în funcție de ceea ce recunoaște creierul. ‘Am comparat undele N170 produse de creier în fața chipurilor umane și emoticoanelor’, explică Owen Churches. Rezultatele sunt fără replică: creierul reacționează la emoticoane nu ca în fața unui text sau unor obiecte, ci ca și cum s-ar afla în fața unor chipuri adevărate.

Dimpotrivă, în cazul în care subiecții observă emoticoanele în afara poziției lor obișnuite, creierul analizează imaginea ca fiind cea a unui obiect oarecare.

Nu acesta este cazul pentru un chip adevărat: în fața fotografiei unei persoane prezentate cu capul în jos, creierul tot reușește să recunoască despre ce este vorba.

‘Acest rezultat întărește concluziile unor recente studii care au demonstrat că creierul mai mult interpretează decât tratează mecanic informațiile vizuale pe care le primește.

Acest tip de date poate contribui la o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă la pacienții care, după accidente, prezintă dificultăți în a recunoaște chipuri’, subliniază Bruno Rossion pentru Le Figaro. 

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Metoda prin care hoții te lasă fără bani în cont, folosindu-se chiar de telefonul tău. Ai grijă dacă vezi aceste semne
Capital.ro
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
Suma pe care nu e bine să o scoți de la bancomat. Riști să ai probleme cu ANAF
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor. A fost sufletul teatrului. Toată lumea l-a iubit
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Șofer filmat urcând cu un BMW pe pârtia de schi din Borșa
MediaFlux
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei