Crenvurștii, pe cât de ieftini, pe atât de dăunători. Din ce sunt făcuți și ce afecțiuni ascund

Crenvurștii sunt foarte iubiți de români deoarece se prepară ușor și sunt ieftini. De altfel, majoritatea sunt făcuți din carne de porc sau pui, două cărnuri apreciate de români. Totuși, aceștia au efecte nocive ascunse.
Alina Costache
06 oct. 2024, 15:41
Crenvurștii, pe cât de ieftini, pe atât de dăunători. Din ce sunt făcuți și ce afecțiuni ascund

Crenvurștii costă puțini bani și sunt o masă rapidă și gustoasă, însă acest lucru ne poate păcăli deoarece în joc este sănătatea noastră.

Din ce sunt făcuți crenvurștii și ce boli ascund

Crenvurștii sunt făcuți din carne procesată, nocivă pentru organism, care este realizată dintr-un amestec de carne, grăsimi și aditivi alimentari, procentul acestora diferind în funcție de producător.

Crenvurștii pot conține atât carne de porc și de pui, cât și carne de vită, curcan, sau orice amestec din acesta. Important este faptul că nu se folosește în realizarea lor o carne de calitate superioară, ci resturi sau bucăți, precum : măruntaie (organe comestibile dar de proastă calitate), resturi de carne de pe oase, piele sau șorici.

Citește și : Ce să pui peste varza murată înainte să faci sarmale. Trucul banal pentru a obţine un preparat delicios

De altfel, crenvurștii sunt realizați din grăsime și conțin un procent semnificativ de grăsimi, provenite din carne sau din adaosuri. Ele sunt utilizate pentru potențarea gustului și pentru ca textura să fie una moale.

Se folosește și amidon sau oricare alte umpluturi, scopul fiind de a crește volumul fiecărui crenvurști și a reduce costurile de producție. De obicei, se adaugă amidon din cartofi sau porumb care permite legarea ingredientelor, precum și alte umpluturi, precum soia, pâine, pesmet sau proteine din lapte.

Citește și : Secretul lui Ion Țiriac pentru un stil de viață sănătos. Ce dietă ține miliardarul român

Crenvurștii sunt realizați cu foarte multă sare, un condiment important, care dă gust și ajută la conservarea produsului. Totuși, conținutul ridicat de sare poate avea efect negativ asupra sănătății dacă sunt consumați în exces. Se adaugă și condimente și arome, pentru a masca aromele ingredientelor ieftine, precum piper, boia, chimion sau arome de fum.

Nu în ultimul rând, crenvurștii conțin conservanți și aditivi, pentru a expira mai greu și a preveni dezvoltarea bacteriilor. Printre ei se numără nitriții și nitrații, care le păstrează culoarea, glutamatul monosodic pentru intensificarea aromei și fosfați care ajută la menținerea suculenței.

Bolile pe care le poți avea din cauza crenvurștilor

Consumul de crenvurști, mai ales frecvent, poate crește riscurile de îmbolnăvire, din cauza ingredientelor procesate și de proastă calitate. Consumul excesiv poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la hipertensiune arterială, factori de risc pentru ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

De altfel, riscurile asociate sunt legate de dezvoltarea diabetului de tip 2, creșterea în greutate, obezitate, sau complicații precum insuficiența renală.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre