Crenvurștii costă puțini bani și sunt o masă rapidă și gustoasă, însă acest lucru ne poate păcăli deoarece în joc este sănătatea noastră.
Crenvurștii sunt făcuți din carne procesată, nocivă pentru organism, care este realizată dintr-un amestec de carne, grăsimi și aditivi alimentari, procentul acestora diferind în funcție de producător.
Crenvurștii pot conține atât carne de porc și de pui, cât și carne de vită, curcan, sau orice amestec din acesta. Important este faptul că nu se folosește în realizarea lor o carne de calitate superioară, ci resturi sau bucăți, precum : măruntaie (organe comestibile dar de proastă calitate), resturi de carne de pe oase, piele sau șorici.
Citește și : Ce să pui peste varza murată înainte să faci sarmale. Trucul banal pentru a obţine un preparat delicios
De altfel, crenvurștii sunt realizați din grăsime și conțin un procent semnificativ de grăsimi, provenite din carne sau din adaosuri. Ele sunt utilizate pentru potențarea gustului și pentru ca textura să fie una moale.
Se folosește și amidon sau oricare alte umpluturi, scopul fiind de a crește volumul fiecărui crenvurști și a reduce costurile de producție. De obicei, se adaugă amidon din cartofi sau porumb care permite legarea ingredientelor, precum și alte umpluturi, precum soia, pâine, pesmet sau proteine din lapte.
Citește și : Secretul lui Ion Țiriac pentru un stil de viață sănătos. Ce dietă ține miliardarul român
Crenvurștii sunt realizați cu foarte multă sare, un condiment important, care dă gust și ajută la conservarea produsului. Totuși, conținutul ridicat de sare poate avea efect negativ asupra sănătății dacă sunt consumați în exces. Se adaugă și condimente și arome, pentru a masca aromele ingredientelor ieftine, precum piper, boia, chimion sau arome de fum.
Nu în ultimul rând, crenvurștii conțin conservanți și aditivi, pentru a expira mai greu și a preveni dezvoltarea bacteriilor. Printre ei se numără nitriții și nitrații, care le păstrează culoarea, glutamatul monosodic pentru intensificarea aromei și fosfați care ajută la menținerea suculenței.
Consumul de crenvurști, mai ales frecvent, poate crește riscurile de îmbolnăvire, din cauza ingredientelor procesate și de proastă calitate. Consumul excesiv poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la hipertensiune arterială, factori de risc pentru ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
De altfel, riscurile asociate sunt legate de dezvoltarea diabetului de tip 2, creșterea în greutate, obezitate, sau complicații precum insuficiența renală.