Cresc cazurile de Covid de la o zi la alta. Când ar putea fi introduse noi restricţii în România

Autoritatile anunţă pragul de la care se vor reintroduce restricţiile covid: ziua în care vor fi ocupate 75% din paturile de spital.
Filip Stan
19 iul. 2022, 06:00
Cresc cazurile de Covid de la o zi la alta. Când ar putea fi introduse noi restricţii în România

Întrebată dacă există o incidenţă a cazurilor de Covid de la care ministerul îşi pune problema impunerii unor restricţii, Adriana Pistol a răspuns: “Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi pentru că  pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30 la sută din paturile totale. În acel moment ajungem la o rată de ocupare de peste 70 – 75 la sută, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”.

Octavian Jurma pune pe jar România din cauza noii tulpini COVID. „Viteza de creștere a internărilor în rândul copiilor rămâne la valori mai ridicate”

Adriana Pistol a fost întrebată, luni, într-o conferinţă de presă, cât de periculoasă este noua variantă Omicron – Centaurus şi cum ne putem feri de ea.

“După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces. În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului Sars-Cov-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Peste 3.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, anunţă luni Ministerul Sănătăţii.

Bilanţ coronavirus 18 iulie 2022. Număr mare de infectări COVID-19 în weekend VIDEO

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.288 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.123 mai multe faţă de ziua anterioară. 627 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis ministerul.

Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, 667, urmat de Braşov – 228, Cluj – 166, Constanîa – 157, Maramureş – 153.

Germania înregistrează un nou val covid-19, anunţă ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach, care îndeamnă persoanele cele mai fragilizate să se vaccineze cu a patra doză de vaccin anticovid, relatează AFP.

Germania şi-a relaxat restricţiile înepând din martie şi le permite persoanelor nevaccinate accesul în restaurante şi magazine.

Ea a pus capăt, de asemenea, obligaţiei de a munci de la distanţă.

Purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie în şcoli, în birouri şi la magazin, însă rămâne obligatorie în mijloacele de transport în comun.

Franţa depăşeşte pragul de 150.000 de morţi de covid-19

 

Reinfectările ”cresc continuu de la apariţia valului omicron”, a annţat în această conferinţă de presă un epidemiolog de la Santé publique France Vincent Auvigne.

Marea majoritate a cazurilor de reinfectare (93,5%) începând din martie 2021 sunt presupuse infectări cu varianta omicron a SARS-COV-2.

În pofida unui număr mare de reinfectări cu o subvarinată omicron, în urma unei prine infectări cu altă subvariantă omicron – care reprezintă 44% dintre cazuri -, ”probabilitatea unei reinfectări după o primă infectare cu altă variantă (alfa, delta sau alta” ”rămâne mult mai mare”, avertizează agenţia franceză.

”Cu cât prima contaminare este mai îndepărtată în timp, cu atât creşte probabilitatea unei reinfectări”, precizează ea.

Un nou val de Covid, condus de Omicron 4 și 5, începe în Europa și, deși nu există dovezi că aceste două variante provoacă o severitate mai mare a bolii, numărul de spitalizări și decese, care a crescut în ultimele cinci săptămâni, va crește.

Așa a explicat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-o notă, în care a cerut guvernelor țărilor UE să ia măsuri corective, procedând cât mai curând posibil la campaniile de vaccinare cu a patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani, așa cum au recomandat autoritățile europene.

Într-adevăr, începând cu 26 iunie anul trecut, ratele de notificare a noilor cazuri de Covid-19 sunt în creștere, în special în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, în 23 din cele 27 de țări europene. „Acest lucru se datorează unui nou val, determinat de variantele de interes (COV) BA.4 și BA.5”, se arată în comunicatul Ecdc. „În prezent, nu există dovezi ale unei severități crescute a bolii cauzate de BA.4 și BA.5 în comparație cu BA.1 și BA.2, dar transmiterea virală crescută în rândul grupurilor de vârstă mai înaintată începe să provoace boli mai grave.

Spitalizările și decesele cauzate de Covid vor crește în Europa
Potrivit cifrelor publicate de Agenția Europeană, „începând cu 10 iulie 2022, 12 țări au raportat o tendință de creștere a internărilor/operațiilor în spitale sau în unități de terapie intensivă față de săptămâna precedentă. Deși ratele de mortalitate în UE/SEE au rămas stabile în ultimele cinci săptămâni, modelele epidemiologice realizate de Ecdc indică faptul că atât ratele de notificare a cazurilor, cât și cele de mortalitate vor crește. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cu comorbidități subiacente rămân la un risc crescut de boală severă”.

De aici importanța de a continua administrarea celei de-a patra doze de vaccin. ‘Modelele matematice’, spune ECDC, ‘sugerează beneficii clare ale unei lansări imediate a unui al doilea rapel pentru a proteja persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Prin urmare, introducerea timpurie a celei de-a patra doze ar trebui să fie luată în considerare nu numai pentru populația cu vârsta de 80 de ani și peste, ci și pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și persoanele cu boli anterioare, indiferent de vârstă, pentru a preveni bolile grave și a proteja sistemul de sănătate. Acest lucru ar fi deosebit de relevant și ar avea un impact deosebit în țările în care valul BA.4/5 este la început sau nu a atins încă punctul culminant.”

ECDC: „A patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani urgent“
„Infecțiile sunt din nou în creștere în întreaga UE și, odată cu această creștere, observăm și o creștere a cazurilor grave, a internărilor în spital, a ocupării secțiilor de terapie intensivă și a mortalității. Trebuie să acționăm acum pentru a aborda această problemă și să intensificăm acțiunile de creștere a protecției, anticipând și alte valuri de toamnă și iarnă. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă protecție a noastră”, a fost comentariul Stelei Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Directorul Ecdc, Andrea Ammon, a declarat că este „conștientă de faptul că pentru a face față acestor provocări va fi nevoie de un efort semnificativ din partea autorităților de sănătate publică și a societății în general. Dar acum, la începutul unui nou val, este momentul să depunem un efort concertat pentru a pune la punct fiecare piesă din acest puzzle. Există o nevoie urgentă de a stabili sisteme de supraveghere solide și integrate, care să fie durabile și rezistente în cazul apariției unei noi pandemii. Disponibilitatea mai multor vaccinuri sigure și eficiente înseamnă că fiecare infecție cu Covid-19 prevenită acum reprezintă o potențială viață salvată”.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Documentul devine obligatoriu de azi, 2 aprilie. Toți românii trebuie să îl prezinte. Expiră în 2 ani
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Icoana care îndeplinește dorințe. Biserica asaltată de credincioși
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Anunț important pentru românii care beneficiază de acest tip de pensie! Ce trebuie să facă pentru a nu rămâne fără venit
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Întârzieri la plata pensiilor! Românii așteaptă și două luni să primească banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“