Cresc dobânzile la euro. Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual pentru prima oară în mai mult de un deceniu. Anunţul a fost făcut în urma consiliului guvernatorilor BCE care s-au reunit la Amsterdam.
Măsura reprezintă un pas important pentru a pune capăt politicilor monetare relaxate de dobânzi negative şi achiziţii masive de obligaţiuni pe care le-a aplicat în ultimii opt ani, notează Ziarul Financiar.
„Inflaţia ridicată este o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul guvernatorilor se va asigura că inflaţia va reveni la ţinta de 2% pe termen mediu”, au precizat oficialii BCE.
Ultima oară, Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile în 2011, iar, în prezent, rata dobânzii la depozite se situează la minus 0,5%. În rândul celor 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE există un acord privind necesitatea de a creşte dobânzile la euro pentru a face faţă inflaţiei din comunitatea europeană, care a crescut cu o rată record de 8,1% în anul care a luat sfârşit în luna mai, de peste patru ori mai mult decât ţinta de 2%.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi economistul-şef Philip Lane au semnalat creşteri ale ratelor de un sfert de punct procentual ca punct de referinţă pentru reuniunile din iulie şi septembrie – cele două care urmează după decizia din iunie.
Citeşte şi: Pensii 2022. Veşti proaste pentru 8 milioane de români, pierderea este de 25%
Banca centrală a anunţat că se aşteaptă să „majoreze din nou ratele dobânzilor cheie ale BCE în septembrie”.
„În cazul în care perspectivele inflaţiei pe termen mediu persistă sau se deteriorează, o creştere mai mare va fi adecvată la şedinţa din septembrie”, spun oficialii BCE.
În condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina a dus deja la creşterea preţurilor la alimente şi combustibili pentru consumatorii europeni, există temeri tot mai mari în rândul economiştilor că, dacă livrările de gaz rusesc vor fi întrerupte, aceasta ar putea arunca zona euro în recesiune.