Cresc impozitele la locuinţe. Această majorare a fost asumată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Guvernul vrea ca de anul următor, impozitele pentru prima casă să fie majorate de către autoritățile locale la coeficientul maxim. În cazul celor care au două case, se vrea introducerea unui plafon. Dacă acesta va fi depăşit, impozitul va fi majorat. De exemplu, dacă valoarea casei depășește 100.000 de euro, impozitul va crește.
De asemenea, în cazul unei persoane care are trei case se va fi stabili un alt plafon care, dacă va fi depășit, cota de impozit va fi și mai mare, informează Antena 3.
”2023 va fi un an de criză, asta este absolut sigur. În anii de criză nu se fac astfel de modificări de impozite, dar dacă este cuprins în PNRR, nu avem ce face, va trebui să îl aplicăm.
În teorie ar trebui ca la nivel local să se obțină mai mulți bani. Trebuie să spunem foarte clar că taxele și impozitele locale au fost stabilite la un nivel foarte mic, ceea ce a făcut ca organizațiile care lucrează la nivel local să aibă mari dificultăți bugetare.
Impozitele și taxele care s-au mărit și vreau să vă dau exemplu taxele pentru locurile de parcare, care s-au mărit cam de 10-12 ori, deci plafonul acela nu știu cum funcționează, dar trebuie să treacă prin niște examenele ale consiliilor locale care nu știu dacă au trecut sau nu, pentru că cel puțin la nivelul Bucureștiului taxele diferă foarte mult de la un sector la altul chiar dacă au crescut foarte mult”, a declarat Mircea Cosea, profesor de economie, potrivit sursei citate.
Citeşte şi Ce taxe și impozite ar putea introduce Guvernul Nicolae Ciucă. Codul Fiscal 2023