Cresc pensiile, salariile şi alocaţiile de la 1 ianuarie 2025: salariul minim ajunge 4050 de lei, pensiile se indexează în medie cu 340 de lei

Românii cu venituri mici au parte de bucurii la începutul anului viitor, când se anunţă majorări de salarii şi pensii. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat majorarea salariului minim şi menţinerea scutirii de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.
Filip Stan
16 oct. 2024, 17:05
Cresc pensiile, salariile şi alocaţiile de la 1 ianuarie 2025: salariul minim ajunge 4050 de lei, pensiile se indexează în medie cu 340 de lei

Pensiile şi salariile cresc de la 1 ianuarie 2025. Vorbim de salariul minim, care este adus la o formulă de calcul europeană, şi de indexarea tuturor pensiilor cu rata inflaţiei.

Guvernul României a agreat, împreună cu Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, ca de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4050 de lei, au declarat surse participante la ședința care a avut loc miercuri.

Salariul minim brut garantat în plată a fost majorat de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de vechiul nivel de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă și acest lucru va rămâne valabil și pentru noua majorare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că în şedinţa Comitetului Naţional Tripartit s-a decis că de la 1 ianuarie 2025 salariul minim va fi 4.050 de lei. De asemenea, s-a căzut de acord privind menţinerea scutirii de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.

”Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%)”, a scris premierul într-o postare. Premierul a precizat că se asemenea, au căzut de acord să menţină scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.
”Apreciez din nou seriozitatea şi responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariaţii din România”, a subliniat Ciolacu.

Pensii de peste 25.000 de lei pe lună pentru românii care au lucrat într-un anumit domeniu. Excepția de la legea nouă

Ministerul Muncii spune că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi.

Suma de 4.050 de lei înseamnă 47% din salariul minim european. De asemenea, a fost agreat în Consiliul Tripartit să se mențină cei 300 de lei scutiti de taxe, dar și viitoarea masură propusă de PSD privind reducerea impozitării muncii pe salariile mici și medii cu 5%.
Vești bune pentru români! Pensiile vor crește cu încă 340 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Anunțul oficial a fost făcut de ministrul Muncii, Bucura Oprescu. Iată despre ce este vorba! De ce pot oamenii beneficia de bani în plus lunar din partea statului?

Ministrul Muncii a  mai făcut un anunț care ar putea să îi bucure pe români. În septembrie, pensiile au crescut, în medie, cu 640 de lei, motiv pentru care o pensie la nivel mediu a ajuns la suma de 2.700 de lei. De asemenea, din octombrie a mai avut loc o majorare pentru pensiile de sub 3.000 de lei, care au scăpat de impozitare.

Potrivit noii legi, în vigoare din această toamnă pensia se indexează de fiecare dată în ziua de 1 ianuarie. Simona Bucura Oprescu a anunțat că va exista o creștere în medie de 340 de lei, începând cu prima zi a anului 2025. Este important de precizat că vorbim despre o creștere medie, însă pensiile se indexează cu 12%, iar aici intervine partea contribuitivă.

„Avem o majorare a valorii punctului de referință, aceasta va fi cu inflația, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu pe economie. Cunoaștem deja inflația 10,4% pe anul 2023, fiindcă aceasta este perioada de referință. Institutul Național de Statistic transmite Ministerul Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice toate datele și după ce facem calculele, venim și cu datele oficiale. Dar putem să spunem sigur că vom avea în 2025 o creștere a valorii punctului de referință de peste 10,4%”, a spus Bucura Oprescu, în direct la România TV

Ministrul Muncii a spus, de asemenea, că sistemul de pensii de la noi din țară ar fi mult mai bun decât în alte țări din UE. La noi sunt 5.700.000 de angajați, dar și peste 6,7 milioane de contracte de muncă. „Sistemului public de pensii în România este mai bun decât în alte țări ale Uniunii Europene. Și aici unul dintre răspunsurile pe care le-am dat împreună cu colegii noștri și experții de la Banca Mondială în realizarea reformei sistemului public de pensii a fost cel legat de sustenabilitate. Astăzi, România stă mai bine decât alte state membre ale Uniunii Europene, fiindcă discutăm despre 5.700.000 de angajați, de salariați și circa 6,7 milioane de contracte de muncă, în condițiile în care avem 4,6 milioane de pensionari”, a spus ministrul Bucura Oprescu.

În România sunt 4,6 milioane de pensionari care primesc lunar bani din partea statului, un număr mai mic în comparație cu cel al salariaților. Ministrul Bucura Oprescu a făcut cele mai noi precizări cu privire la veniturile vârstnicilor din România.

Alocaţiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025. Care sunt noile sume anunţate de Simona Bucura-Oprescu

Alocaţiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025. Ministra Muncii a detaliat sumele ce vor fi acordate după această ajustare. Astfel, pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, alocația va ajunge la 323 de lei lunar, în timp ce pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și cei cu dizabilități, alocația va depăși 700 de lei.

„Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Citeşte şi: Vești bune pentru acești angajați! Vor primi bani în plus la salariu

Această majorare vine în urma unei serii de creșteri anuale determinate de inflație. Creșterea din ianuarie 2023 a dus la următoarele valori: de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale; de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani.

Conform Ordonanței de Urgență 126/2021, cuantumul alocațiilor pentru copii se indexează anual, automat, în funcție de rata medie anuală a inflației. Acest mecanism a fost aplicat pentru prima dată în ianuarie 2023, iar de atunci, alocațiile au fost ajustate în fiecare an pentru a reflecta creșterile de prețuri comunicate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, începând cu anul viitor, familiile din România vor beneficia de o nouă majorare a alocațiilor pentru copii, menită să ofere un sprijin financiar mai robust în contextul inflației continue.

DailyBusiness
Românii pot ieși la pensie la 45 de ani! Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare
Spynews
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
Fanatik.ro
Leguma care îți poate schimba culoarea pielii. Consumul excesiv dă o nuanță stranie
Capital.ro
S-a dat ordin de la Comisia Europeană. Noile reguli UE. Toată lumea le respectă
Playtech.ro
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
DailyBusiness
Atenție, români de la bloc! Amenzi uriașe te așteaptă, dacă nu respecți noile obligații înainte de iarnă!
Adevarul
Planul diabolic al al lui Hitler pentru Europa de Est. Câți oameni ar fi trebuit să moară și care ar fi fost soarta României
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Amanta i-a cerut să renunțe la soție! Meko face declarații exclusive! Cum se împarte luptătorul între femelie din viața lui
Spynews
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Evz.ro
Semnal mai bun la Wi-Fi. Opt trucuri simple
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
„Mi-a omorât unicul copil” Ele sunt Maria și Alexandra, tinerele de 21 și 28 de ani care au murit în cumplitul accident din Constanța. Nu au mai avut nicio șansă în fața șoferului
Cancan.ro
Această femeie a murit și a revenit la viață, după 11 minute. Cum arată Raiul și Iadul, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Antena 1. Ne-a părăsit o mare vedetă: Vei rămâne mereu parte din echipa noastră
StirileBZI
România va produce carne hibridă! Ce veți găsi în parizer, pateu și crenvurști
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
substantial.ro
Bărbat acuzat de cruzime după ce și-a abandonat câinele în timpul uraganului Milton
MediaFlux
Se DAU BANI GRATIS pentru ROMÂNIA! SUMELE intră AZI pe CARD
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre