Cresc salariile angajaților din Primăria Capitalei şi din instituţiile subordonate. Consiliul General al Capitalei a aprobat în ședința de marți cu 47 de voturi „pentru” şi 3 abţineri, proiectul de hotărâre.
Inițial, proiectului prevedea o majorare de 5% a salariilor de bază, însă în urma unui amendament propus de PNL, a fost aprobată o majorare de 10%.
Totodată, începând cu data 1 ianuarie 2023 se va acorda salariul de bază minim brut pe ţară stabilit, pentru un program normal de lucru (3.000 de lei brut), în cazul funcţiilor pentru care salariile de bază sunt sub nivelul salariului minim.
Mai mult, în referatul de aprobare a fost invocat art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 168/2022, potrivit căruia, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022.
De asemenea, se menţionează prin hotărârile CGMB nr. 9/2021 şi nr. 32/2022, s-a suspendat succesiv adaptarea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”, utilizate în cadrul PMB şi al serviciilor şi instituţiilor publice de interes local la salariul minim brut pe ţară garantat în plată. În acest context, în prezent, salariile de bază sunt cele stabilite la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată existent la 1 ianuarie 2020, respectiv 2.230 lei.
Recent, Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, a declarat că intenţia în noul program de guvernare este de a stabili obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, menţionând că acesta trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri.
„Este o dezbatere pe care o vom avea. Sunt în intenţiile noului program de guvernare să avem obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, pentru că suntem cu toţii conştienţi că avem cea mai ridicată impozitare a muncii, şi mai ales o echilibrare a impozitării între capital şi muncă. Este o dezbatere pe care o vom avea, va fi noul Guvern învestit după rotaţia din mai şi probabil acolo lucrurile vor fi mai clare. Ceea ce noi ne propunem – o etapizare mai concretă, pentru că lumea aşteaptă şi răspunsuri, nu numai analize şi pregătiri”, a afirmat Câciu, întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind scăderea taxei pe muncă şi mărirea impozitării capitalului.
El a adăugat că echilibrarea sistemului fiscal în privinţa muncii şi a capitalului trebuie însoţită de programe de ocupare din perspectiva forţei de muncă activă şi de programe de stimulare a economiei pentru realizarea de locuri de muncă.
„Până la urmă, dacă am ajuns la o impozitare a muncii, din punctul meu de vedere, excesivă, este pentru că am avut un număr de lucrători restrâns şi nevoi de acoperit din perspectivă financiară destul de mari şi atunci trebuie să avem mai mulţi lucrători”, a spus ministrul.
Câciu a apreciat că aceste măsuri vor fi susţinute şi de PNL.
„Am avut aceste discuţii, dar toate lucrurile acestea trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri, pentru că nu poţi să vii doar cu scăderea impozitării muncii, pentru că atunci ai un deficit de venituri pe zona bugetului de stat, fără să vii în compensare cu o creştere de venituri pe capital sau cu o creştere a ocupării pentru a avea câţi mai mulţi contribuabili care plătesc taxe mai mici. (…) Trebuie un întreg plan”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.
El a mai spus că se lucrează la noul program de guvernare împreună cu PNL.