Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariile unui număr important de români vor crește cu până la 20 la sută anul viitor. Iată, mai jos, cine vor fi beneficiarii acestei majorări semnificative.
Irina Dumitrescu
16 dec. 2024, 09:01
Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariul minim pe economie crește, la 1 ianuarie 2025, de la 3.700 de lei în prezent la 4.050 de lei brut. Independent de această creștere, salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie de minimum doi ani vor beneficia de o majorare de până la 20 la sută!

Această majorare este o prevedere legală valabilă de la 1 ianuarie 2024. Datorită cadrului legal în vigoare, vor crește cu până la 20 la sută salariile celor plătiți cu leafa minimă de peste 24 de luni indiferent dacă aceștia au contract cu normă întreagă sau cu normă parțială.

Astfel, anul viitor, vor fi majorate salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie prin contracte încheiate cel mai târziu la 1 ianuarie 2023.

Prevederea legală privind această majorare s-a aplicat și anul acesta, beneficiari fiind 406.293 de salariați.

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat rațiunile majorării.

”Într-un mediu economic în care prețurile bunurilor și serviciilor cresc, este de așteptat ca angajatorii să ajusteze salariile pentru a menține standardul de viață al angajaților. (…) Costul vieții crește constant și inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților, este esențial ca și legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative în legislația muncii în multe țări, inclusiv România, este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani. Această reglementare are ca scop nu doar protecția angajaților, ci și stimularea unui climat de muncă sănătos și motivant”, a spus Faier, pentru ziare.com.

Potrivit specialistului în recrutare, astfel de majorări nu reprezintă doar o responsabilitate legală a angajatorilor, ci și un semn de respect față de munca depusă de salariați. ”Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației”, a adăugat Faier.

Citește și Mărturia care ar putea răsturna întreaga anchetă în cazul bărbatului ucis la Grădina Zoologică din Pitești. Un detaliu schimbă tot

În general, companiile pot considera că se impune o creștere de salariu dacă angajatul își asumă sarcini suplimentare sau mărește volumul de muncă. Astfel, mărirea salarială ”este justificată pentru a recompensa eforturile suplimentare”, a subliniat specialistul în resurse umane.

Totodată, o firmă poate crește leafa unui angajat pentru a contracara o ofertă venită din parte concurenței.

”Într-o piață de muncă competitivă, companiile sunt forțate să își îmbunătățească pachetele salariale pentru a atrage și a păstra talentele. Dacă un angajat primește oferte mai bune de la alte companii, angajatorul actual ar putea fi obligat să mărească salariul pentru a preveni plecarea acestuia. Multe companii implementează evaluări periodice ale performanței, iar rezultatele acestor evaluări pot conduce la măriri salariale. Dacă un angajat performează constant bine, este considerat corect să fie recompensat printr-o creștere salarială”, spune Sorina Faier.

De asemenea, modificările în legislația muncii sau în cea privind salariul minim poate determina angajatorii să își revizuiască politicile salariale. ”O creștere a salariului minim, de exemplu, poate obliga companiile să își ajusteze toate salariile, nu doar pe cele minime”, amai  spus Faier.

Companiile care nu respectă obligația de a mări salariile pot suporta consecințe severe.

”Pe lângă posibilele sancțiuni legale, o atmosferă de lucru negativă poate fi un efect colateral. Angajații care simt că munca lor nu este apreciată corespunzător pot deveni demotivați, ceea ce poate duce la scăderea productivității și chiar la plecarea lor din firmă. Într-o economie în care retenția angajaților este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii, aceasta devine o problemă de management strategic. Obligatia angajatorilor de a mări salariul angajaților după doi ani de muncă este o reglementare esențială care protejează drepturile lucrătorilor și contribuie la un mediu de lucru sănătos. În plus, există numeroase circumstanțe în care companiile sunt nevoite să ajusteze salariile, nu doar pentru a respecta legea, ci și pentru a-și menține un avantaj competitiv pe piața muncii. Astfel, o abordare responsabilă din partea angajatorilor nu doar că asigură conformitatea legală, dar este și un pas necesar în construirea unei organizații sustenabile și prospere”, spune specialistul în resurse umane.

Potrivit Sorinei Faier, o creștere salarială de 10-20 la sută este considerată o practică obișnuită, dar acest procent poate varia în funcție de circumstanțele specifice ale companiei și ale angajatului care lucrează pentru aceasta. echitabilă este un element esențial al promovării, contribuind nu doar la satisfacția profesională a angajatului, ci și la succesul pe termen lung al organizației.

”Schimbarea angajatorului este un moment crucial în cariera profesională a oricărei persoane și poate avea un impact semnificativ asupra salariului. În mod obișnuit, o creștere salarială de 10% până la 20% este considerată standard atunci când se face o astfel de schimbare. Această marjă este justificată prin mai mulți factori, inclusiv cerințele pieței de muncă, competențele individuale și diferențele dintre companii”, a adăugat Sorina Faier.

Citește și Cea mai rapidă rețetă de sarmale. Sunt gata în mai puțin de o oră, iar gustul e la fel de bun

DailyBusiness
Tanczos Barna trage semnalul de alarmă. Fondul de rezervă, inexistent în forma sa anterioară!
Spynews
Român, condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite ale Americii! Ce a fost în stare să facă
Bzi.ro
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare dezgustător!”
Fanatik.ro
Care este temperatura optimă pe care trebuie s-o ai în casă când e ger. La ce valoare trebuie să setezi centrala
Capital.ro
Călin Georgescu NU mai poate ascunde. Cine îl conduce din umbră: Pompează bani serioși
Playtech.ro
Ajutor de la stat pentru şomerii până în 30 de ani. Primesc o şansă uriaşă din partea angajatorilor
DailyBusiness
Dan Șucu, pe punctul de a pierde clubul italian Genoa. Cum a ajuns omul de afaceri în fața unui dezastru financiar
Adevarul
Negocierile de la Riad. Trump și Putin vor să scape de Zelenski?
wowbiz.ro
Tragedie în lumea mondenă! Vedeta TV a murit la 33 de ani, după ce a lăsat un mesaj de adio cutremurător. Era însărcinată cu al doilea copil. Angy Morad: „Mor, iertați-mă”
Spynews
Ce dar divin a primit Deea Maxer. Artista a spus dacă este sau nu într-o relație în prezent
Spynews
Rețetă de pâine fără făină! Cum o poți prepara rapid în casă. A devenit virală pe internet
Evz.ro
Revolut, schimbare majoră pentru clienții din România
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
kanald.ro
Panică pe Aeroportul din Cluj-Napoca! A fost activat Planul Roșu de Intervenție la un avion cu 221 de pasageri
Cancan.ro
BREAKING | Ipoteza morții artistului român care s-a stins subit în Aeroportul Otopeni. Ultimul lui mesaj
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Asociația de proprietari NU te poate sancționa. Lege iarna pentru proprietarii și chiriașii din apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
stirilekanald.ro
Mamele din România care primesc 700 de lei pe lună de la stat. Ce documente sunt necesare pentru bursă
substantial.ro
Comentarii Controversate ale lui Trump despre Zelenski și Negocieri SUA-Rusia
MediaFlux
Planul SECRET al lui TRUMP. E o CAPCANĂ periculoasă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Musk, Soroș și Georgescu: doi giganți și un pitic obraznic