Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariile unui număr important de români vor crește cu până la 20 la sută anul viitor. Iată, mai jos, cine vor fi beneficiarii acestei majorări semnificative.
Irina Dumitrescu
16 dec. 2024, 09:01
Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariul minim pe economie crește, la 1 ianuarie 2025, de la 3.700 de lei în prezent la 4.050 de lei brut. Independent de această creștere, salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie de minimum doi ani vor beneficia de o majorare de până la 20 la sută!

Această majorare este o prevedere legală valabilă de la 1 ianuarie 2024. Datorită cadrului legal în vigoare, vor crește cu până la 20 la sută salariile celor plătiți cu leafa minimă de peste 24 de luni indiferent dacă aceștia au contract cu normă întreagă sau cu normă parțială.

Astfel, anul viitor, vor fi majorate salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie prin contracte încheiate cel mai târziu la 1 ianuarie 2023.

Prevederea legală privind această majorare s-a aplicat și anul acesta, beneficiari fiind 406.293 de salariați.

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat rațiunile majorării.

”Într-un mediu economic în care prețurile bunurilor și serviciilor cresc, este de așteptat ca angajatorii să ajusteze salariile pentru a menține standardul de viață al angajaților. (…) Costul vieții crește constant și inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților, este esențial ca și legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative în legislația muncii în multe țări, inclusiv România, este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani. Această reglementare are ca scop nu doar protecția angajaților, ci și stimularea unui climat de muncă sănătos și motivant”, a spus Faier, pentru ziare.com.

Potrivit specialistului în recrutare, astfel de majorări nu reprezintă doar o responsabilitate legală a angajatorilor, ci și un semn de respect față de munca depusă de salariați. ”Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației”, a adăugat Faier.

Citește și Mărturia care ar putea răsturna întreaga anchetă în cazul bărbatului ucis la Grădina Zoologică din Pitești. Un detaliu schimbă tot

În general, companiile pot considera că se impune o creștere de salariu dacă angajatul își asumă sarcini suplimentare sau mărește volumul de muncă. Astfel, mărirea salarială ”este justificată pentru a recompensa eforturile suplimentare”, a subliniat specialistul în resurse umane.

Totodată, o firmă poate crește leafa unui angajat pentru a contracara o ofertă venită din parte concurenței.

”Într-o piață de muncă competitivă, companiile sunt forțate să își îmbunătățească pachetele salariale pentru a atrage și a păstra talentele. Dacă un angajat primește oferte mai bune de la alte companii, angajatorul actual ar putea fi obligat să mărească salariul pentru a preveni plecarea acestuia. Multe companii implementează evaluări periodice ale performanței, iar rezultatele acestor evaluări pot conduce la măriri salariale. Dacă un angajat performează constant bine, este considerat corect să fie recompensat printr-o creștere salarială”, spune Sorina Faier.

De asemenea, modificările în legislația muncii sau în cea privind salariul minim poate determina angajatorii să își revizuiască politicile salariale. ”O creștere a salariului minim, de exemplu, poate obliga companiile să își ajusteze toate salariile, nu doar pe cele minime”, amai  spus Faier.

Companiile care nu respectă obligația de a mări salariile pot suporta consecințe severe.

”Pe lângă posibilele sancțiuni legale, o atmosferă de lucru negativă poate fi un efect colateral. Angajații care simt că munca lor nu este apreciată corespunzător pot deveni demotivați, ceea ce poate duce la scăderea productivității și chiar la plecarea lor din firmă. Într-o economie în care retenția angajaților este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii, aceasta devine o problemă de management strategic. Obligatia angajatorilor de a mări salariul angajaților după doi ani de muncă este o reglementare esențială care protejează drepturile lucrătorilor și contribuie la un mediu de lucru sănătos. În plus, există numeroase circumstanțe în care companiile sunt nevoite să ajusteze salariile, nu doar pentru a respecta legea, ci și pentru a-și menține un avantaj competitiv pe piața muncii. Astfel, o abordare responsabilă din partea angajatorilor nu doar că asigură conformitatea legală, dar este și un pas necesar în construirea unei organizații sustenabile și prospere”, spune specialistul în resurse umane.

Potrivit Sorinei Faier, o creștere salarială de 10-20 la sută este considerată o practică obișnuită, dar acest procent poate varia în funcție de circumstanțele specifice ale companiei și ale angajatului care lucrează pentru aceasta. echitabilă este un element esențial al promovării, contribuind nu doar la satisfacția profesională a angajatului, ci și la succesul pe termen lung al organizației.

”Schimbarea angajatorului este un moment crucial în cariera profesională a oricărei persoane și poate avea un impact semnificativ asupra salariului. În mod obișnuit, o creștere salarială de 10% până la 20% este considerată standard atunci când se face o astfel de schimbare. Această marjă este justificată prin mai mulți factori, inclusiv cerințele pieței de muncă, competențele individuale și diferențele dintre companii”, a adăugat Sorina Faier.

Citește și Cea mai rapidă rețetă de sarmale. Sunt gata în mai puțin de o oră, iar gustul e la fel de bun

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Sarmale cu frunze de podbal, cum făceau bunicile odată. Redescoperă gustul uitat al tradițiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver