Cresc sumele cheltuite de stat cu ajutoarele sociale

Gabriela Firea anunță inițierea unui proiect de act normativ deosebit de important, alături de Marius Constantin Budăi, prin care standardele de cost pentru serviciile sociale vor fi actualizate.
Alina Costache
26 aug. 2022, 17:15
Cresc sumele cheltuite de stat cu ajutoarele sociale

Majorarea sumelor alocate acestor servicii se face pentru acoperi nivelul inflației, creșterile prețurilor pentru utilități și în ceea ce privește hrana, creșterile salariale ale personalului, dar și diversificarea serviciilor oferite beneficiarilor. Numărul persoanelor care vor avea nevoie de astfel de servicii va crește în anii următori, potrivit inițiatorilor, astfel că și impactul financiar va fi tot mai mare, de la an la an.

Proiectul de hotărâre de guvern pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii vizează modificarea HG nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale – standarde care stau la baza fundamentării sumelor necesare finanțării serviciilor sociale destinate protecției copilului și protecției persoanelor adulte din bugetul de stat.

Ajutor de 4000 de lei pentru încălzirea de la iarnă. Condiţia obligatorie care a stârnit furia localnicilor
„De la data aprobării Hotărârii Guvernului nr. 426/2020, au fost aprobate și au intrat în vigoare o serie de acte normative cu impact asupra categoriilor de cheltuieli incluse în standardele de cost destinate protecției și promovării drepturilor copilului”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul, iar situația este similară și pentru celelalte servicii sociale pentru care sunt stabilite astfel de standarde de cost. Este vorba despre serviciile destinate: protecției şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități; persoanelor vârstnice; prevenirii şi combaterii violenței domestice.

Având în vedere datele publicate de Institutul Național de Statistică în luna iulie 2022, nivelul cheltuielilor cu utilitățile, spre exemplu, a crescut cu aproximativ 79% în primul trimestrul al anului 2022, comparativ cu datele luate în calcul la stabilirea actualelor standarde de cost.

128 de lei/lună, în plus, pentru un copil în plasament
Pentru copiii aflați în plasament în servicii de tip rezidențial publice, diferența dintre suma actuală și cea propusă în proiectul de HG este de 128 de lei/copil/lună. Pentru copiii din serviciile sociale de zi, diferența este mult mai mică, de numai 42 de lei. Este vorba despre 10.316 copii plasați în serviciile de tip rezidențial publice și 13.941 de copii beneficiari ai serviciilor de zi.

Vouchere sociale de 250 de lei. Veşti bune pentru 150.000 de români, banii sunt viraţi pe 8 septembrie
„Pentru perioada 2023 – 2026 estimăm o scădere a numărului de beneficiari din serviciile de tip rezidențial publice cu 1% în fiecare an și o creștere a numărului de beneficiari din serviciile sociale de zi cu 1%, astfel că influența asupra bugetului de stat și a bugetului local va fi în ușoară scădere”, precizează inițiatorii actului normativ.

Însă în cazul celorlalte servicii sociale, se estimează creșteri atât ca număr al beneficiarilor, cât și al sumelor cheltuite din bugetul de stat.

Pentru persoanele adulte cu dizabilități se așteaptă „o creștere a numărului acestora în următorii patru ani în ceea ce privește protecția în servicii sociale de tip locuință protejată ca urmare a finalizării acestor tipuri de servicii destinate tinerilor cu dizabilități care părăsesc sistemul de protecție a copilului, dar și ca urmare a reducerii numărului de beneficiari din centrele rezidențiale clasice”.

Și în cazul numărului de vârstnici beneficiari ai serviciilor sociale sunt estimate creșteri pentru anii următori. Dacă pentru pentru 2023 Ministerul Muncii ia în calcul 740 de beneficiari ai serviciilor de asistență și recuperare în centrele de zi, pentru perioada 2025-2026 se estimează că numărul acestora va ajunge la 1.240 anual.

Pensii 2022, se pregătesc decizii importante pentru banii a 8 milioane de români. Verifică aici câţi bani mai ai în cont DOCUMENT
Ultima actualizare a standardelor de cost privind serviciile sociale a avut loc în anul 2020, iar creșterile ulterioare de prețuri nu s-au mai regăsit în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru îngrijirea persoanelor care au nevoie de aceste servicii.

Circa 7 milioane în plus doar pentru violența domestică
Actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale vine la pachet și cu creșterea sumelor cheltuite din bugetul statului și al autorităților locale.

Spre exemplu, doar pentru serviciile destinate prevenirii și combaterii violenței domestice și doar pentru anul 2022, impactul financiar generat de actualizarea standardelor de cost va fi de +7.255.000 de lei, iar pentru următorii ani inițiatorii proiectului spun că aceste costuri vor crește și mai mult.

Având în vedere dinamica numărului de beneficiari, precum şi sumele repartizate în ultimii doi ani, pentru anii 2023-2024 „se preconizează creșterea numărului de beneficiari din sistemul de servicii destinate victimelor violenței domestice și agresorilor, pe fondul evaluării implementării prevederilor Convenției de la Istanbul și a actualizării pachetului legislativ în perioada 2022-2023, în special, din perspectiva creșterii numărului de servicii sociale furnizate, dar și a diversificării acestora în scopul asigurării unei distribuții geografice echilibrate și adecvate nevoilor beneficiarilor (atât victime, cât și agresori)”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru agresori, spre exemplu, prevederile legale reglementează obligativitatea urmării unor programe de consiliere psihologică în centrele în regim de zi, destinate furnizării de servicii de consiliere pentru aceștia.

„Astfel, pentru anii 2023-2024 estimăm o creștere medie anuală a bugetului total estimat pentru protecția victimelor violenței domestice de aproximativ 18%, astfel:

– pentru anul 2023, estimăm o creștere a bugetului de 8.169.000 lei;

– pentru anul 2024, estimăm o creștere a bugetului de 9.198.000 lei”, conform documentului amintit mai sus.

Pentru anii 2025 și 2026, se estimează că numărul de beneficiari (victime și agresori) va ajunge circa 1.000, iar suplimentările anuale de buget vor fi de 10,3 milioane în 2025, respectiv 11,6 milioane în 2026.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin