Cresc sumele pentru despăgubirea celor care depuseseră bani pentru Dacia la CEC. Vezi cu cât

Statul suplimentează cu 100,22 milioane de lei sumele pentru despăgubirea persoanelor fizice care au depus bani la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţionarea de autoturisme, în special pentru cei care, după 22 decembrie 1989, şi-au transferat depunerile de la CEC la fosta Bancă Română pentru Dezvoltare (BRD) în acelaşi scop, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Iulian Tudor
28 apr. 2014, 11:09
Cresc sumele pentru despăgubirea celor care depuseseră bani pentru Dacia la CEC. Vezi cu cât

În cazul deponenţilor CEC, valoare despăgubirilor va fi majorată cu 222.232 lei, care reprezintă recalcularea despăgubirilor pentru patru deponenţi, unul neinclus iniţial pe listă, iar ceilalţi beneficiază de despăgubirile rezultate din şase hotărâri judecătoreşti executorii, se precizează în proiectul de act normativ, informează Agerpres.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu păgubiţii care au avut carnete CEC pentru Dacie

‘Valoarea totală a despăgubirii este calculată de către CEC Bank SA, prin indexarea, de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007, a sumelor existente, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, din care de deduce dobânda legală bonificată de CEC Bank SA pe perioada în care a fost acordată’, se menţionează în documentul citat.

În cazul deponenţilor BRD, despăgubirile vor fi acordate clienţilor care şi-au transferat depozitele pentru maşini de la CEC la banca respectivă după 22 decembrie 1989, suma alocată în acest sens de stat fiind de 100 de milioane de lei. Sumele cuvenite foştilor deponenţi se vor calcula prin indexarea sumelor transferate cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, după eliminarea dobânzilor încasate de la CEC anterior transferului. Din suma rezultată se va scădea dobânda legală acordată de BRD pe durata depozitului, se menţionează în proiectul de act normativ.

Citeşte şi Aţi avut carnete CEC pentru DACIA? Cum vă recuperaţi banii. Anunţul din Monitorul Oficial

‘Din calculul valorii totale a despăgubirii pentru deponenţii care şi-au transferat depozitele de la CEC SA la BRD SA, vor fi eliminaţi deponenţii care au încasat despăgubirea urmare executărilor silite asupra conturilor statului sau prin plată voluntară şi sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD Groupe Société Générale SA, ulterior datei transferului depozitelor de la CEC SA la BRD SA’, se mai arată în documentul citat.

Persoanele care pretind despăgubirile vor fi obligate ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ, să se prezinte la cea mai apropiată unitate BRD Groupe Société Générale cu documente doveditoare în original ale sumei depuse la CEC în vederea calculării sumelor cuvenite. În plus, solicitantul trebuie să depună la BRD un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial că nu a încasat despăgubirea.

De asemenea, deponentul trebuie să depună la Ministerului Finanţelor Publice o copie legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie însoţită de o cerere pentru despăgubirea în baza acesteia.

‘În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 156/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.232/2008, întreaga responsabilitate pentru realitatea şi corectitudinea sumelor reprezentând valoarea despăgubirilor, precum şi pentru ducerea la îndeplinire a acţiunii de despăgubire efectivă a persoanelor fizice beneficiare ale acestora, revine fostei Case de Economii şi Consemnaţiuni CEC – S.A. actualmente CEC Bank SA, respectiv fostei Bănci Române pentru Dezvoltare BRD – SA actualmente BRD Groupe Societe Generale SA’, se subliniază în proiectul de Hotărâre.

Sumele necesare despăgubirilor vor fi asigurate de Ministerul Finanţelor Publice prin emisiuni de titluri de stat, pe numele CEC BANK SA, în valoare de 222.231,94 lei, pe numele BRD Groupe Societe Generale SA, în valoare de 100 de milioane de lei.

Data emisiunilor titlurilor de stat va fi 04 august 2014 iar data scadentă, 3 septembrie 2014. Pentru emisiunile de titluri de stat care se vor efectua ulterior, în limita plafonului stabilit, datele de emisiune şi scadenţă se vor menţiona în Prospectele de emisiune a titlurilor de stat.

‘În prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat persoanele fizice care au dreptul la despăgubire, se pot prezenta la ghişeele CEC BANK SA sau BRD Groupe Société Générale SA după caz, în vederea punerii la dispoziţia acestora a sumelor cuvenite’, se mai arată ân proiectul de act normativ.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criză economică fără precedent. Semnele sunt clare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale. Instanța a decis în războiul dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți