SUA au trimis avioane de luptă și o navă echipată cu rachete ghidate în spirjinul Emiratelor Arabe Unite (EAU), după ce țara din Golful Persic a fost amenințată în repetate rânduri de rebelii Houthi din Yemen, inclusiv printr-un atac dejucat asupra unei baze militare ce găzduiește trupe americane, informează Reuters.
„Secretarul Apărării l-a informat pe Prințul moștenitor [Mohammed bin Zayed Al Nahyan] de decizia de a desfășura avioane de luptă din a cincea generație pentru a sprijini EAU împotriva amenințării din prezent și pentru a trimite un semnal clar că Statele Unite sunt de partea EAU în calitate de partener strategic de lungă durată”, a declarat Departamentul de Apărare al SUA.
Emiratele au interceptat luni o rachetă în timpul unei vizite a președintelui Israelului, reprezentând al treilea atac de acest gen revendicat de rebelii Houthi în ultimele două săptămâni.
Săptămâna trecută, armata americană a spus că a lansat mai multe rachete de interceptare Patriot în calea a două rachete despre care rebelii din Yemen au spus că le-au trimis spre baza militară al-Dhafra din EAU.
Reprezentantul Emiratelor la ONU a spus săptămâna trecută că țara sa își va spori capacitatea defensivă și că discută cu SUA pe această temă. SUA va continua să pună la dispoziția Emiratelor informații rapide de avertizare și vor colabora în privința apărării aeriene, a explicat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.
Atacurile asupra EAU, care reprezintă centrul comercial și turistic al regiunii, reprezintă o înrăutățire a situației de conflict din Yemen, în cadrul căruia grupul Houthi a lansat multiple atacuri cu rachete și drone împotriva Arabiei Saudite.
Coaliția a intervenit în Yemen în martie 2015 după ce rebelii Houthi au înlăturat de la putere guvernul din capitala țării, Sanaa.
SUA cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după testul balistic al Coreei de Nord
Statele Unite au solicitat o reuniune de urgenţă, joi, a Consiliului de Securitate al ONU asupra Coreii de Nord care a lansat duminică cea mai puternică rachetă din 2017, au făcut cunoscut marţi surse diplomatice, notează AFP.
Reuniunea ar urma să aibă loc cu uşile închise. Îi revine Rusiei, preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Securitate pentru luna februarie, să parafeze organizarea acesteia.
Phenianul a confirmat luni că a lansat cu o zi înainte cea mai puternică rachetă a sa cu începere din 2017, o rachetă balistică cu rază medie şi lungă de acţiune Hwasong-12