CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

În Bucureşti există 11 creşe ecologice, iar până la finele acestei luni, numărul lor va creşte la 13. În aceste creşe, mobilierul este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele sunt din fibre de cocos, iar jucăriile sunt produse toate în România, din lemn natur. Centrele au fost create în cadrul unui proiect iniţiat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze şi două unităţi mobile care vor oferi serviciul de "drop off baby".
Cristiana Ionescu
15 feb. 2013, 06:26
CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi-a stabilit crearea a unui număr de 13 creşe de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între 0-3 ani. Creşele sunt destinate exclusiv părinţilor care activează pe piaţa muncii.

Conceptul de educaţie timpurie presupune trecerea de la creşele în care copiii erau doar îngrijiţi şi hrăniţi, la creşele care pun accent pe dezvoltarea copilului mic prin activităţi educative.

„Conceptul de educaţie timpurie pe care noi încercăm să-l introducem în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” presupune trecerea de la o perspectivă strict medicalizată a îngrijirii copilului mic, la una bazată pe conceptul de educaţie timpurie, aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate din UE. Centrele pe care noi le propunem mămicilor din Bucureşti presupun să punem un accent puternic pe activităţile educative”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Cosmina Siminean, director DGAS.

Creşe bio sau ecologice

Creşele înfiinţate în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” sunt construite după standarde europene şi oferă copilului un mediu sănătos de dezvoltare. 

Mobilierul din creşe este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele folosite sunt cu conţinut din fibre de cocos. Toate jucăriile sunt produse în România, din lemn natur. În plus, lenjeria este spălată cu un detergent biodegradabil.

Pâinea servită copiilor este preparată în creşă din făină 100% integrală, iar administratorii creşelor intenţionează să amenajeje mici grădiniţe în care copiii să poată planta legume.

Activităţi educative

Deşi copiii înscrişi la creşe au între 0 şi trei ani, iniţiatorii programului s-au gândit la diferite activităţi pe care micuţii ar putea să le realizeze, în afară de orele de somn, hrană şi joacă. Ei învaţă să numere, descoperă părţile corpului sau învaţă regulile de circulaţie.

„Activităţile educative încep de la explorarea mediului înconjurător prin vizite în diferite obiective din Bucureşti până la activităţi de lucru manual, dansuri, muzică şi gimnastică de înviorare”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Cosmina Siminean.

Cum îţi poţi înscrie copilul într-o creşă de îngrijire şi educaţie timpurie

La ora actuală, în Bucureşti, există 11 astfel de centre, urmând ca până la finalizarea proiectului, în data de 28 februarie 2013, să mai fie înfiinţate alte două. Părinţii care au un loc de muncă, inclusiv cei care vor să se întoarcă la serviciu înaintea expirării perioadei legale de concediu de creştere a copilului, pot depune un dosar la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Mun. Bucureşti. 

„Condiţia esentială de înscriere este ca părinţii să aibă un loc de muncă şi să frecventeze acest loc de muncă. Dorim să determinăm mamele care au un loc de muncă, să se întoarcă la muncă înainte de expirarea perioadei legale de creştere a copilului, să-şi păstreze serviciul şi posibilitatea de a avansa în carieră.”, a spus directoarea DGAS.

În momentul de faţă mai sunt 97 de locuri libere în două dintre creşele DGAS, Casa cu Pitici (str. Mitropolit Filaret nr. 41-41 A, sector 4) şi Casa cu Ştrumfi (Calea Giulesti nr. 184, sector 6). Singurul cost pe care părinţii îl suportă este de 10 lei pe zi, contravaloarea alocaţiei de hrană.

Creşele sunt de dimensiuni mici, 15 locuri, sau dimensiuni mai mari de până la 120 de locuri. Proporţia de personal este de trei adulţi la 15 copii astfel încât „să se asigure o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare pentru fiecare copil”, spune Cosmina Siminean.

O altă noutatea adusă de creşele din cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” este evaluarea iniţială şi periodică efectuată fiecărui copil de către o echip multidisciplinară. 

„În momentul în care copilul e adus în centru, o echipă multidisciplinară îi face o evaluare iniţială care este urmărită pe parcursul întregii şederi a copilului în centru. În fiecare lună printr-o fişă de evidenţă putem prezenta părintelui progresele pe care copilul le-a făcut”, a subliniat Cosmina.

Tot în cadrul aceluiaşi proiect, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze două unităţi mobile care vor oferi serviciul de „drop off baby”. Părinţii îşi pot lăsa copilul câte 12 ore, de trei ori pe an, într-un centru asemănător unei creşe, în situaţiile de criză în care nu au cu cine îşi lăsa micuţul. Ei vor fi informaţi din oră în oră, prin telefon, despre starea copilului.

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?