CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

În Bucureşti există 11 creşe ecologice, iar până la finele acestei luni, numărul lor va creşte la 13. În aceste creşe, mobilierul este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele sunt din fibre de cocos, iar jucăriile sunt produse toate în România, din lemn natur. Centrele au fost create în cadrul unui proiect iniţiat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze şi două unităţi mobile care vor oferi serviciul de "drop off baby".
Cristiana Ionescu
15 feb. 2013, 06:26
CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi-a stabilit crearea a unui număr de 13 creşe de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între 0-3 ani. Creşele sunt destinate exclusiv părinţilor care activează pe piaţa muncii.

Conceptul de educaţie timpurie presupune trecerea de la creşele în care copiii erau doar îngrijiţi şi hrăniţi, la creşele care pun accent pe dezvoltarea copilului mic prin activităţi educative.

„Conceptul de educaţie timpurie pe care noi încercăm să-l introducem în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” presupune trecerea de la o perspectivă strict medicalizată a îngrijirii copilului mic, la una bazată pe conceptul de educaţie timpurie, aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate din UE. Centrele pe care noi le propunem mămicilor din Bucureşti presupun să punem un accent puternic pe activităţile educative”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Cosmina Siminean, director DGAS.

Creşe bio sau ecologice

Creşele înfiinţate în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” sunt construite după standarde europene şi oferă copilului un mediu sănătos de dezvoltare. 

Mobilierul din creşe este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele folosite sunt cu conţinut din fibre de cocos. Toate jucăriile sunt produse în România, din lemn natur. În plus, lenjeria este spălată cu un detergent biodegradabil.

Pâinea servită copiilor este preparată în creşă din făină 100% integrală, iar administratorii creşelor intenţionează să amenajeje mici grădiniţe în care copiii să poată planta legume.

Activităţi educative

Deşi copiii înscrişi la creşe au între 0 şi trei ani, iniţiatorii programului s-au gândit la diferite activităţi pe care micuţii ar putea să le realizeze, în afară de orele de somn, hrană şi joacă. Ei învaţă să numere, descoperă părţile corpului sau învaţă regulile de circulaţie.

„Activităţile educative încep de la explorarea mediului înconjurător prin vizite în diferite obiective din Bucureşti până la activităţi de lucru manual, dansuri, muzică şi gimnastică de înviorare”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Cosmina Siminean.

Cum îţi poţi înscrie copilul într-o creşă de îngrijire şi educaţie timpurie

La ora actuală, în Bucureşti, există 11 astfel de centre, urmând ca până la finalizarea proiectului, în data de 28 februarie 2013, să mai fie înfiinţate alte două. Părinţii care au un loc de muncă, inclusiv cei care vor să se întoarcă la serviciu înaintea expirării perioadei legale de concediu de creştere a copilului, pot depune un dosar la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Mun. Bucureşti. 

„Condiţia esentială de înscriere este ca părinţii să aibă un loc de muncă şi să frecventeze acest loc de muncă. Dorim să determinăm mamele care au un loc de muncă, să se întoarcă la muncă înainte de expirarea perioadei legale de creştere a copilului, să-şi păstreze serviciul şi posibilitatea de a avansa în carieră.”, a spus directoarea DGAS.

În momentul de faţă mai sunt 97 de locuri libere în două dintre creşele DGAS, Casa cu Pitici (str. Mitropolit Filaret nr. 41-41 A, sector 4) şi Casa cu Ştrumfi (Calea Giulesti nr. 184, sector 6). Singurul cost pe care părinţii îl suportă este de 10 lei pe zi, contravaloarea alocaţiei de hrană.

Creşele sunt de dimensiuni mici, 15 locuri, sau dimensiuni mai mari de până la 120 de locuri. Proporţia de personal este de trei adulţi la 15 copii astfel încât „să se asigure o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare pentru fiecare copil”, spune Cosmina Siminean.

O altă noutatea adusă de creşele din cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” este evaluarea iniţială şi periodică efectuată fiecărui copil de către o echip multidisciplinară. 

„În momentul în care copilul e adus în centru, o echipă multidisciplinară îi face o evaluare iniţială care este urmărită pe parcursul întregii şederi a copilului în centru. În fiecare lună printr-o fişă de evidenţă putem prezenta părintelui progresele pe care copilul le-a făcut”, a subliniat Cosmina.

Tot în cadrul aceluiaşi proiect, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze două unităţi mobile care vor oferi serviciul de „drop off baby”. Părinţii îşi pot lăsa copilul câte 12 ore, de trei ori pe an, într-un centru asemănător unei creşe, în situaţiile de criză în care nu au cu cine îşi lăsa micuţul. Ei vor fi informaţi din oră în oră, prin telefon, despre starea copilului.

 

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!