Creșele din cadrul centrelor educaționale, pentru mamele minore, una dintre multiplele soluții legislative propuse de Pactul pentru tineri, pe masa guvernanților

Rata înaltă a abandonului școlar și numărul mare de mame minore, care-și întrerup studiile, au atins cote alarmante în România și, mai ales, prezintă un potențial risc de accentuare ciclică a sărăciei în zonele afectate de aceste fenomene.
Alina Costache
25 apr. 2023, 18:37
Creșele din cadrul centrelor educaționale, pentru mamele minore, una dintre multiplele soluții legislative propuse de Pactul pentru tineri, pe masa guvernanților
Creșele din cadrul centrelor educaționale, pentru mamele minore, una dintre multiplele soluții legislative propuse de Pactul pentru tineri, pe masa guvernanților

Creșele din cadrul centrelor educaționale, pentru mamele minore, pe masa guvernanților. Pactul pentru Tineri este un proiect complex inițiat de CONAF și derulat în parteneriat cu asociații neguvernamentale, cu implicarea Guvernului, a mediului privat, al administrației centrale și locale și în colaborare cu UNICEF și Banca Mondială, cu scopul de a evalua și de a analiza fenomenul abandonului școlar, impulsurile care l-au amplificat și strategiile care-l pot elimina.

Citește și Alocaţii copii 2023. Anunţ important pentru 3,6 milioane de copii

Creșele din cadrul centrelor educaționale, pentru mamele minore, pe masa guvernanților

Îngrijorarea societății privind dimensiunea alarmantă a abandonului școlar a dominat și a modelat agenda conferințelor din cadrul acestui program, care a creionat o radiografie regională, încă incompletă, a fenomenului, dar care a scos la iveală incredibila complexitate a cauzelor, diversitatea impulsurilor negative și nevoia unor soluții diferențiate. Tot acest efort de observare, cunoaștere și analiză a fenomenului s-a concretizat într-un raport realizat de Asociația Pentru Valori în Educație, care a propus un set de soluții concrete pentru un set de 34 de factori de risc diferiți care provoacă abandonul școlar. Acest raport, o sinteză a ideilor desprinse în conferințele Pactului pentru Tineri, a fost supus dezbaterii pentru a se identifica soluții legislative, în cadrul unui comitet interministerial.

Raportul a analizat, în contextul abandonului școlar, și situația mamelor minore, care au un profil special, dar care trebuie susținute pentru a-și continua studiile. Analizele fenomenului indică, și în cazul mamelor minore, prezența  unei combinații nefericite între sărăcie și nivelul redus de educație al familiei.

,,Numărul mare al mamelor minore, mult peste media europeană, este un fenomen alarmant, care poate afecta însăși esența dezvoltării zonelor unde intensitatea fenomenului este mare, deoarece va afecta viitorul colectivităților. Este esențial să le ajutăm pe tinerele mame să rămână la școală, să-și obțină diplomele și, mai ales, să-și identifice și să-și atingă obiective profesionale pentru viitor. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este de a oferi asistență acolo unde au cea mai mare nevoie. Pentru a le sprijini în finalizarea studiilor trebuie asigurate în primul rând creșe în toate localitățile în care există unități de învățământ, în special în mediul rural. Trebuie să derulăm programe de intervenție pentru mamele adolescente, care să includă atât îngrijire în creșe a copiilor, cât asigurarea altor resurse, pentru a le menține frecvența la școală, absolvirea liceului, a studiilor postliceale, în esență rezultatele educaționale pe termen lung, apoi angajarea și independența financiară” a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

La începutul acestei săptămâni Eurostat ne-a mai transmis un avertisment: România este țara unde aproape toți copii (85%) care trăiesc în gospodării, unde părinții au un nivel de educație scăzut s-au confruntat cu lipsuri materiale. ,,Interesant însă, din perspectiva familiilor cu educație superioară, scorul României este egal cu cel al Irlandei în privința lipsurilor materiale. Este de altfel un avertisment pe care l-a lansat și CONAF, în conferințele proiectului său Pactul pentru Tineri. Lipsa educației crează un ciclu al sărăciei pentru mai multe generații și poate fi un risc pentru creșterea economică viitoare a țării dacă nu facem eforturi pentru a combate fenomenul abandonului școlar”, a adăugat Cristina Chiriac.

Cu o generație de tineri în care peste 15% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani nu au terminat cel mult 8 clase, piața muncii se află într-un risc major. Raportul depus de CONAF în cadrul comitetului interministerial, ca rezultat al colaborării cu cele mai relevante organizații non-guvernamentale din ecosistemul socio-educațional, profesori, autorități locale și reprezentanți ai mediului antreprenorial, cuprinde un set de măsuri cu aplicabilitate imediată și nevoie de reflectare urgentă în noua lege a educației.

Abandonul școlar a atins un prag critic în ultimii ani în România, în ciuda programelor de prevenire a fenomenului. Cu aproape 45.000 de copii care abandonează anual școala, țara noastră este campioană într-un clasament neoficial al intensității ratei abandonului școlar în

Uniunea Europeană. Evaluarea setului de 34 de factori de risc diferiți care provoacă deciziile de a abandona școala și a soluțiilor care pot reduce intensitatea fenomenului sunt teme importante din agenda proiectului ,,Pactul pentru Tineri” inițiat de CONAF.

Care sunt principalele cauze care stimulează abandonul școlar și ce soluții au autoritățile și sistemul educațional pentru a preveni fenomenul sunt întrebările cărora a încercat să le răspundă raportul tehnic realizat în baza proiectului ,,Pactul pentru Tineri”, care a evaluat situația în cele șase județe unde au avut loc dezbaterile și workshopurile programului inițiat de CONAF.

Raportul nu prezintă o ierarhie a cauzelor care influențează abandonul școlar, sau a măsurilor care trebuie luate. Scopul său este de a contribui la crearea unor strategii de prevenire a fenomenului, care să includă atât programe de intervenție timpurie, cât și programe și practici suplimentare de îmbunătățire a situației în școală și în afara școlii, inclusiv programe alternative. Raportul a colectat comentariile, scenariile și propunerile diverse lansate în sesiunile de brainstorming și descrie diversitatea atât a impulsurilor care provoacă abandonul școlar, cât și a potențialelor soluții punctuale. Lipsa de flexibilitate și birocrația sistemului educațional, sărăcia familiei și costurile ascunse ale școlarizării, rigiditatea și indiferența autorităților locale față de problemele comunității sau absența unui mijloc de transport către școală sunt câteva din problemele care pot impulsiona abandonul școlar. În ecuația complexă a rezolvării problemei abandonului școlar sistemul de învățământ, autoritățile naționale și locale joacă un rol cheie, poate mai mare și mai influent decât sărăcia familiilor care acceptă părăsirea timpurie a școlii de către copii lor.

Scopul prezentului raport este să treacă în revistă, sintetic, o serie de cauze ale abandonului școlar și să discute potențiale soluții pe care le-am identificat sau le considerăm potrivite. Cauzele identificate sunt de ordin educațional, socio-economice, familiale, administrative, cauze ce țin de orientarea și consilierea în carieră sau ce țin de lipsa infrastructurii. Pe baza acestor cauze, propunem normative, adică modificări ale legislației, precum și instituirea de programe guvernamentale sau neguvernamentale, prin intermediul finanțărilor nerambursabile.

Sărăcia rămâne una dintre principalele cauze care provoacă abandonul școlar. Procentul ridicat de tineri aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială este corelat cu părăsirea timpurie a școlii (PTȘ), care a rămas crescută în ultimii ani, predominant în mediul rural. Aproximativ 4 din 10 elevi de 15 ani care sunt în învățământ sunt analfabeți funcțional. Copiii proveniți din familii dezavantajate au șanse mai mari să nu aibă competențe de bază, întărind ideea că învățământul este inechitabil din perspectiva asigurării de oportunități educaționale egale tuturor elevilor. Din cauza sărăciei multe familii nu-și pot permite să achite așa numitele costuri ascunse ale învățământului obligatoriu și gratuit din România, se arată în raport.

Raportul a identificat un set de 12 cauze educaționale care provoacă abandonul școlar, de  la indiferența față de relațiile toxice între elevi, la presiunea insuportabilă a evaluărilor școlare sau la absența informării privind efectele nocive ale consumului de droguri sau riscurile relațiilor sexuale.

Principalele cauze identificate în sesiunile de brainstorming cu actorii relevanți din sistemul de învățământ sunt legate de mediul școlar toxic, presiunea evaluărilor școlare, neimplicarea elevilor în procesele decizionale și școală, lipsa unui contact real între elevi și conducerea unităților de învățământ, lipsa condițiilor pentru educația mamelor minore, lipsa educației remediale, lipsa unei oferte educaționale care să răspundă nevoilor elevilor, precum și lipsa informării privind efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive sau a informării privind riscurile relațiilor sexuale.

Sistemul de educație are deci un rol important în prevenția abandonului școlar, însă este și un instrument esențial în remedierea efectelor fenomenului, deoarece trebuie să-i ajute pe cei care au rămas fără educație să și-o completeze, așa încât să poată profesa în piața muncii.

,,Se impune modificarea filozofiei de funcționare a unităților de învățământ, astfel cât orele remediale să fie un serviciu de bază, furnizat de unitatea de învățământ, în regim de serviciu public. Cadrele didactice care participă și oferă ore remediale trebuie remunerate la justa valoare, adică echivalent cu încasarea din meditații. În acest sens, ar crește în mod semnificativ și salariile cadrelor didactice, ar dispărea conflictul de interese și evaziunea fiscală”, sugerează autorii raportului.

,,Printre cauzele socio-economice care sunt apte să conducă la abandon școlar se numără lipsa transportului către școală, lipsa socializării și a apartenenței la un grup, precum și costul efectiv al educației, care, în raport cu venitul pe care o persoană l-ar putea realiza, este foarte mare. Cea mai des menționată problemă a fost, în mod evident, sărăcia, aceasta având multe forme și efecte care trebuie să fie pe cât de mult ameliorate sau combătute prin politici sociale coerente care să elimine sărăcia în rândul copiilor și să reducă costul educației la zero”, se arată în raport.

Nu în ultimul rând problemele din familie pot influența abandonarea școlii, fie din cauza indiferenței față de educație, sau din nevoia de a-i susține financiari pe membrii familiei. Birocrația și rigiditatea excesivă a administrației pot juca un rol în ecuația abandonului școlar, arată raportul.

Când vine vorba de activitatea școlilor, procesele birocratice stau în calea multor activități extrașcolare pentru elevi pe care un cadru didactic și-ar dori să le desfășoare, descurajând astfel de inițiative. De asemenea, întrucât unitățile de învățământ nu urmăresc ce se întâmplă cu elevii care absentează constant și în definitiv, abandonează școala, este foarte dificilă atragerea acestora înapoi în sistemul de educație, mai ales dacă au început să muncească cu normă întreagă, să muncească fără forme legale sau să se implice în activitățile gospodăriei. Chiar dacă persoanele care au abandonat și-ar dori să se întoarcă la școală, există un blocaj când vine vorba de procedura de reînscriere la școală, creat de cele mai multe ori de programul scurt al secretariatului școlii și lipsa unor astfel de informații la avizier, fiind necesar un canal de transmitere a informațiilor accesibil, de încredere și rapid.

,,În esență raportul a confirmat ideea potrivit căreia nu există un singur factor de risc care să poată fi utilizat pentru a prezice cu exactitate cine este expus riscului de retragere de la școală. Raportul a identificat prin scanarea situației din doar șase județe ale României un set de 34 de factori de risc diferiți legați de abandonul școlar. Identificarea cauzelor în complexitatea și diversitatea lor și urmărirea factorilor de risc specifici diferitelor comunități locale este un obiectiv foarte serios în continuare. Este evident că abandonul școlar nu este un eveniment declanșat de o cauză anume, ci este rezultatul unui proces de retragere îndelungat, multidimensional, provocat de convergența unui număr mare de impulsuri care se acumulează în timp. De aceea soluțiile punctuale se vor rafina în viitor în încercarea de a conceptualiza maniera în care factorii de risc complecși interacționează”, a observat Cristina Chiriac.

Raportul este o sinteză a datelor colectate din șase județe din România, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui și Hunedoara, în perioada septembrie 2022 – martie 2023. Informațiile au fost colectate în sesiunile de brainstorming la care au participat reprezentanți ai elevilor, ai părinților, ai mediului de afaceri, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, demnitari locali, miniștri, secretari de stat, deputați, senatori.

Citește și Mihaela Tatu, despre bărbatul ideal: „Nu trebuie să fii de 3X bărbat, nu-mi plac bărbații copii, pe care să te apuci să-i crești!”

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul din România pentru care iordanienii sunt în stare să plătească oricât. Au cumpărat vapoare întregi și acum vor să ia direct de la fermieri ca să fie siguri că prind marfă de calitate
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Atacurile rusești au avariat infrastructura portuară ucraineană și nave comerciale
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy