Potrivit proiectului de lege, contribuţia minimă la sănătate plătită de angajator va creşte de la 36,4 lei, cât este în prezent, la 114,4 lei. Măsura va afecta 1,9 milioane de români, care câştigă sub salariul mediu brut pe economie, în valoare de 2.200 de lei.
„Efectele vor fi ca foarte mulţi dintre angajatori nu vor mai plăti deloc această contribuţie. Fie din cauza incapacităţii efective de plată pentru că le afectează bugetul, mai ales la societăţile mici, intreprinderile mici şi mijlocii, fie că vor fi descurajaţi, demotivaţi să mai plăteasca salarii şi vor face iaraşi restructurări. Vor fi efecte în lanţ şi efecte sociale”, a declarat Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor.
Patronatele spun că cele mai afectate vor fi IMM-urile.
„Pentru microintreprinderi costurile se vor dubla. Această dublare va crea foarte mari probleme. Dacă se va aplica o să avem iaraşi în următoarele luni o creştere a firmelor care dau faliment sau care se suspendă temporar. Va încuraja munca la negru, fără niciun fel de îndoaială”, a spus Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii ).
Contribuţia la sănătate se va plăti şi pentru veniturile realizate din agricultură, silvicultură, din dividende şi dobânzi sau pentru drepturile de autor. Va fi plătită şi pentru indemnizaţiile de şomaj dar şi pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pentru cuantumul ce depăşeşte această sumă.
În prezent, angajatorii plătesc pentru sănătate 5,2 la sută pentru fiecare salariat. La rândul său, angajatul plăteşte 5,5 la sută din salariul brut.