Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns luni la 7.06 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, a anunţat DSP Bucureşti. Duminică, rata de incidența cumulată calculată de DSP Bucureşti la 14 zile era de 7.02.
„Creșterea este lentă, nu este rapidă, dar totuși este o creștere. De alaltăieri creșteri de 0,1, de 0,2 au fost în 32 de județe. Asta ne atenționează că situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri, chiar mai ușoare decât în altre țări, care ne permit să controlăm situația și să meargă mai bine și campania de vaccinare”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.
Incidenţa COVID-19 anunţată luni de DSP Bucureşti este cea mai mare incidenţă în Capitală de la debutul pandemiei. Cea mai mare rată de până acum fusese calculată în 11 decembrie 2020, la circa o săptămână de la alegerile parlamentare, – 7.04 cazuri COVID la mia de locuitori în Bucureşti.
Citeşte şi: Răzvan Cherecheş aduce veşti proaste după vaccinare: Vom avea un val patru la finalul anului
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat că dacă Bucureștiul va depăşi pragul de 7.5 infectări la mia de locuitori, vor intra în vigoare noi restricţii la nivelul Capitalei.
„Activitatea școlilor nu va fi afectată de trecerea infectărilor peste 7,5 la mia de locuitori. Scenariul de 7,5 este prevăzut în Hotărârea de Guvern și nu prevede nimic despre scoli, doar despre activitatea agenților economici și deplasarea de la domiciliu. Regimul școlilor este stabilit prin Ordinul Comun al Ministerului Educației și Sănătății și acolo se prevede ca închiderea lor se produce doar în cazul în care se prevede carantină”, a spus prefectul Capitalei.
„Începând cu data de 28.03.2021, ora 00:00 au intrat în vigoare măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență nr. 19 din 27 martie 2021.
Instituția Prefectului – Municipiul București reamintește cetățenilor Capitalei că au intrat în vigoare două măsuri noi:
– programul agenților economici se desfășoară până la ora 18.00;
– deplasarea în afara locuinței este limitată, după ora 20.00„, se arată într-un mesaj transmis de Prefectura Capitalei.
Prezent la şedinţa conducerii PNL, şeful DSU Raed Arafat a explicat că s-au depăşit 1400 de pacienţi la ATI. Şeful DSU a explicat că situaţia este una critică şi că se iau măsuri pentru creşterea numărului de paturi la Terapie Intensivă.
„Se iau masuri pentru cresterea numărului de paturi. La acest moment cresterea cazurilor de covid este lenta, nu este o crestere rapida, dar totusi este o crestere. Situatia nu este stabila, din cauza asta s-au luat unele masuri care ne permit sa controlam lucrurile. Speranta noastra este sa începem sa revenim la normalitatea, dar trebuie sa se respecte regulile.
Sunt multe ţări care au programul asta redus, diferenta intre Romania si ele este ca masura se aplica in toata tara, la noi se aplica in funcţie de incidenta.
Telemunca poate fi aplicata, decalarea programului de munca este foarte important.
La DSU am oameni care lucreaza de la distanta. Munca de la domiciliu si declaraea programului de munca evita aglomerarea la magazine si in mijloacele de transport in comun. Sunt judete si zone cu crestere mai mare. Bucuresti, Ilfov, Timis, unde cresterea s-a sistat si se vede deja o scadere. Noi urmarim, exista cresteri in 32 de judete, dar in unele cresterea e mai mare. pana nu ajungi la o anumita incidenta nu aplici masurile respective
Nu suntem singura tara care aplica aceste reguli, sunt tari care aplica reguli mult mai dure.
Este posibil ca Bucureştiul să ajunga la 7,5.”, a explicat şeful DSU.