Toate cele patru secţii COVID-19 de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, afirmă că în ultimele două săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate cu virusul SARS-COV 2.
„Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi. Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de timp, chiar dacă au forme uşoare. Şi atunci este nevoie de locuri de internare pentru aceşti pacienţi pediatrici. Şi nu este suficient ce este în Matei Balş.
Noi acum mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.
Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semificativă la actualul val, care esteun val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărior sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru News.ro.
Tot în Bucureşti, la Spitalul Victor Babeş, secţia destinată îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 este plină, iar conducerea unităţii sanitare ia în calcul extinderea numărului de locuri. În ATI-ul unităţii sanitare sunt internaţi 3 pacienţi cu COVID-19.
„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.
Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă.
Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, managerul unităţii sanitare, pentru News.ro.
La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală se va redeschide în scurt timp secţie pentru tratarea copiilor cu COVID 19. Până acum, în perioada de acalmie care a urmat după valul 5, copiii cu COVID-19 şi fără alte patologii erau redirecţionaţi către Institutul Matei Balş.
„Copiii sunt majoritatea cu fenomene respiratorii, cu pneumonie care necesită internare. În ultimul timp nu s-au mai tratat la noi în spital. De două săptămâni a început să crească numărul de cazuri, sunt 4 – 5 copii depistaţi cu COVID-19 într-o gardă. Astăzi conducerea spitalului va decide în ce zonă a spitalului va redeschide un compartiment dedicat special tratării copiilor diagnosticaţi cu boala covid 19”, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.
Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara
Numărul cazurilor COVID-19 a crescut şi în ţară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a confirmat că urmăreşte un focar COVID-19 izbucnit la Spitalul Județean din Timișoara, cea mai mare unitate din județul Timiș.
„Persoanele pozitive au fost izolate, iar de tratamentul acestora se ocupă personalul dedicat. S-au intensificat măsurile sanitare. Direcţia de Sănătate Publică Timiș, prin personalul de specialitate, urmărește și monitorizează cu deosebită atenție evoluția situației infecției cu noul coronavirus, la nivelul județului Timiș”, au transmis reprezentanții DSP Timiș.
Alexandru Rafila avertizează că România s-ar putea confrunta din nou cu 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi
„Daca vom avea o crestere importanta a numarului de cazuri atunci o sa revenim la raportarea zilnica. In ultima saptamana s-au inregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai precis 7.726 de cazuri. 1307 dintre cazurile noi din ultima saptamana sunt ale unor pacienti reinfectati. Decesele au fost relativ puține, e vorba de valori săptămânale. (…)
Tulpina Omicron este în continuare dominantă. 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Estimăm o creşte a cazurilor in perioada urmatoare. Avem doua scenarii în care varful acestui val o sa fie undeva intre 7 si 10 august.
A doua varianta este ca la finalul lunii august- început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul conferinţei de presă de luni.