Numărul cazurilor de COVID-19 este din nou în creştere în România. 5.064 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.455.207 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0.95.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 362 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 în prezent este de 1149. De asemenea, la ATI, sunt internate 74 persoane. Dintre cei 74 pacienţi internaţi la ATI, 48 sunt nevaccinaţi.
Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 197 sunt minori, 195 fiind internaţi în secţii şi 2 în ATI. Până astăzi, 68.341 persoane diagnosticate cu infecţie cu Sars-CoV-2 au decedat.
În intervalul 18.09.2023 (10:00) – 24.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 27 decese (17 bărbaţi şi 10 femei). Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 5 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 9 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Din totalul pacienţilor decedaţi 26 prezentau comorbidităţi, iar 13 erau vaccinaţi. În intervalul 18 – 24 septembrie 2023 au fost efectuate 4.475 teste RT-PCR şi 54.678 teste rapide antigenice.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.933.179 teste RT-PCR şi 14.066.978 teste rapide antigenice.
Rafila: Sunt în jur de 2.000 de cazuri de COVID pe zi. Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate. Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că sunt în jur de 2.000 de cazuri COVID-19 zilnic, însă în opinia sa şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică această situaţie va mai dura circa două săptămâni. El a oferit asigurări că sunt suficiente locuri în spitale care să ofere îngrijire pacienţilor bolvani, fie că sunt la terapie intensivă sau internaţi doar pentru asistenţă medicală. Ministrul PSD a mai precizat că nu este luată în calcul măsura reintroducerii obligativităţii purtării măştilor de protecţie în spaţiile aglomerate, însă recomandă ca aceasta să fie purtată de persoanele care au simptome de viroze respiratorii, în mijloacele de transport în comun sau în spaţiile aglomerate închise.
„Trebuie să ne pregătim şi pentru o creştere a numărului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de faţă nu produc îmbolnăviri la fel de grave. Sigur că există şi un anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu este suficient de specifică pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boală, s-au vaccinat, sau ambele variante. Eu de exemplu am făcut de două ori COVID, am făcut şi trei doze de vaccin, dar nu am o teamă legată de îmbolnăvire. Cred că lucrul acesta e foarte important, iar dacă sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unităţii ambulatorii care poate să facă investigaţii şi să prescrie un tratament util”, a completat Rafila.
Chestionat dacă se gândeşte la măsura reintroducerii măştilor de protecţie în spaţiile aglomerare, dacă va creşte numărul de cazuri COVID-19, ministrul PSD a replicat: „Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate”.
„Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spaţii închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila.
Focar de COVID-19 într-o şcoală din Timişoara, după îmbolnăvirea a patru elevi / Focarul de la Spitalul Judeţean a fost închis
Un focar de COVID-19 a fost depistat de Direcţia de Sănătate Publică Timiş la Şcoala Gimnazială nr. 13 din Timişoara, după ce au fost confirmate patru cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2 în rândul elevilor, toate cazurile având legătură între ele. Focarul de la Spitalul Judeţean Timişoara a fost închis.
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, a fost închis focarul de la Spitalul Judeţean Timişoara, la Secţia gastroenterologie, însă a fost deschis un altul la Şcoala Gimnazială 13 din Timişoara unde au fost confirmate 4 cazuri de COVID-19, în rândul elevilor.
În ultima săptămână, potrivit DSP, au fost depistate, în total, 865 de noi cazuri de COVID-19, dintre care 222 în rândul copiilor. Nu a fost înregstrat niciun deces.
În spitalele din Timiş sunt înternaţi 32 de pacienţi cu COVID-19, iar doi sunt la Terapie Intensivă.